Kymppitonnilla hyvää huittislaisille nuorille – Nuorisovaltuuston kyselyyn vastaamalla voi vaikuttaa siihen, mihin osallistavan budjetointimallin rahat käytetään

Aino Kylälehtonen ja Piritta Penttilä toivovat mahdollisimman paljon vastauksia nuorille suunnatun kymppitonnin sijoittamista koskevaan kyselyyn.

Huittisten kaupunginvaltuusto myönsi tänä vuonna osallistavan budjetointimallin myötä ensimmäistä kertaa Huittisten nuorisovaltuustolle 10 000 euroa käytettäväksi huittislaisten nuorten hyväksi.

Kun nuorisovaltuusto käsitteli rahan käyttöä omassa kokouksessaan, oli heti selvää, että myös nuorisovaltuusto haluaa osallistaa mahdollisimman laajan yleisön ratkaisemaan miten kymppitonni Huittisissa käytetään.

”Emme saaneet mitään valmista ohjetta, miten rahan käyttötarkoitus päätetään, vaan nuorisovaltuusto sai vapaat kädet suunnitella miten summa jaetaan”, Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Piritta Penttilä kertoo.

Nuorisovaltuusto päätti järjestää asiasta kyselyn, jossa jokaisella on mahdollisuus antaa äänensä valmiille ehdotuksille tai jättää oma ideansa.

Kyselyssä on mahdollista valita kolme mieluisinta vaihtoehtoa nuorisovaltuuston ideoimien konsertin, nuorten oman oleskelupaikan, liikuntatapahtuman, retken ja elokuvateatterissa järjestettävän elokuvaillan sekä oman ehdotuksen väliltä.

Kysely avautui viikko sitten tiistaina ja perjantaihin mennessä siihen oli tullut jo yli 200 vastausta. Kyselyyn ehtii vastata ensi maanantaihin asti.

Kivaa mahdollisimman monelle

Penttilä ennakoi, että nuorten oma tila tulee nousemaan vastauksissa kärkisijoille.

”Sitä toivotaan muutenkin aina kun nuorilta kysytään toiveita. Huittislaiset nuoret kaipaisivat sellaista ulkotilaa, jossa he voisivat kokoontua”, Penttilä tietää.

Huittisten nuorisovaltuustoon kuuluva Aino Kylälehtonen muistuttaa, että tilaa suunniteltaessa on tärkeää kuunnella nuoria itseään tarkalla korvalla.

”Monessa paikassa on voitu mennä metsään siinä, että nuorille on osoitettu paikka, mutta se ei ole ollenkaan nuorten näköinen. Eivät nuoret siellä silloin viihdy. Meidät pitää ottaa mukaan suunnitteluun, niin silloin paikasta saadaan sellainen, mikä varmasti otetaan käyttöön”, hän uskoo.

Penttilän mukaan koko kymppitonni voidaan laittaa yhteen hyvään kohteeseen tai edullisempien ideoiden ilmaantuessa jakaa useampaan pienempään juttuun.

”Toiveemme on käyttää raha johonkin sellaiseen, mikä toisi kivaa mahdollisimman monelle erilaisella ihmiselle. Ei mitään tikkakisoija, joihin muutama tikan heitosta kiinnostunut osallistuu, vaan jotain sellaista, mikä tavoittaisi nuoria mahdollisimman laaja-alaisesti”, Kylälehtonen sanoo.

Esimerkki pitovoiman luomisesta ja nuorien sitomisesta

Kylälehtonen kiittelee, että osallistava budjetointi on juuri sellaista vastuuta, jota nuorisovaltuusto kaupungilta toivoo.

”Nuorisovaltuusto on saanut Huittisissa viime vuosia hyvää, uudenlaista jalansijaa ja sen mielipiteitä halutaan oikeasti kuulla. Mielestäni tulevaisuudessa olisikin tärkeää unohtaa se, kuuluuko joku asia nuorille, vaan kysyä vain yhä enemmän mielipiteitä joka asiaan. Sillä jossain vaiheessa ne asiat kuitenkin kuuluvat myös tämän päivän nuorille”, Penttilä pohtii.

”Osallistava budjetointi on hyvä esimerkki siitä, miten pitovoimaa luodaan ja nuoria sidotaan Huittisiin. Tällaisten juttujen kautta nuorille tulee olo, että kuulumme tänne ja meidät on hyväksytty katukuvaan. Sellainen asenneilmapiiri jättää sen jäljen, että tänne on helpompi palata sitten kun opiskelut on suoritettu”, Kylälehtonen muistuttaa.

Sekä Penttilä että Kylälehtonen kaipaavat nuorille lisää työpajatyyppistä toimintaa, jossa pääsisivät itse tekemään, ja joihin kaikkien nuorten olisi helppo tulla mukaan.