
Palkitseminen Mouhijärven Vuoden yrittäjänä on tilausleipomo Purppurahelmeä luotsaavalle Hanna Silanderille jo toinen tunnustus tälle vuodelle. Aiemmin hänet on valittu Vuoden hääleipuriksi 2022. Vaikka plakkarissa on myös Vuoden 2017 hääyrityksen titteli, tuntuu lauantaina saatu kunnianosoitus kaikista parhaimmalta.
”Pidän Mouhijärven Yrittäjien tunnustusta suuressa arvossa. Tieto valinnasta tuli ihan yllättäen, sillä olen ollut täällä Häijään Kyläraitilla sellainen hiljainen puurtaja, joka on lähes aina töissä. Yhteisiin yrittäjien tilaisuuksiin pääsy on ollut todella harvinaista.”
Vuonna 2012 perustettu Purppurahelmi on tunnettu erityisesti näyttävistä ja yksilöllisistä fantasiakakuistaan, mutta Hanna Silanderin käsissä syntyy myös muita kahvipöytien juhlaherkkuja macaronseista suolaisiin voileipäkakkuihin. Yhden hengen leipomo toimii sivutoimisesti, sillä Silanderin päätyö on yöhoitajana hoitoalalla. Sivutoimisuuden vuoksi yrittämisessä onkin omanlaisensa vapaus.
”Töitä voin ottaa vastaan sen verran kuin hyvältä tuntuu. Motivaatio ja inspiraatiokyky säilyvät, eikä työstä tule pakkopullaa.”
Toki kahden työn paiskimisessa on haasteensa, yrittäjä myöntää. Vapaa-aikaa on hankala löytää ja alkuviikon aamut menevät nukkuessa yövuorojen jäljiltä.
Päätoimiseksi yrittäjäksi Silander ei ole uskaltanut heittäytyä, vaikka töitä olisi.
”En ole enää ihan nuori tyttö. Yksinyrittäjänä sairastuminen olisi melkoinen katastrofi, sillä korvaavaa tekijää samalla kädenjäljellä ei löydy.”
Sähkön hinta ja kasvaneet materiaalikulut haasteena
Tytärtään Silander kertoo pitäneensä nyt ”kovassa opissa”. Hänellä on oma toiminimensä, jonka turvin pystyy valmistamaan herkkuja äitinsä rinnalla.
”Omaa tuotantoani olen hieman pienentänyt, sillä ikä alkaa tulla vastaan. Tuntuu aina pahalta myydä ”ei-oota”, sillä jokaisella asiakkaalle toivoisi pystyvänsä tarjoamaan toiveiden mukaiset tuotteet. Onneksi tyttäreni pystyy hieman paikkaamaan tätä aukkoa.”
Kymmenen vuotta toimineen yrityksen tulevaisuudennäkymiä himmentävät hieman sähkön hinnannousu sekä kasvaneet materiaalikulut. Hanna Silander myöntää, että hintoja on ollut pakko korottaa. Hän on miettinyt myös tulevaa talvea.
”Mikäli sähkön hinta ihan hurjaksi yltyy, leipomo saattaa sulkea ovensa joulukuun ja helmikuun väliseksi ajaksi.”
Kaikesta huolimatta Silander pyrkii suhtautumaan tulevaan luottavaisesti.
”Tämän tunnustuksen jälkeen on taas hyvä jatkaa puurtamista ja luoda muistoja perheille.”
Katso alta yrittäjäyhdistyksen video Vuoden yrittäjästä: