Metallialalla toimivaa Lastux Oy:tä luotsaava Lasse Tuominen silmäilee omistamaansa noin hehtaarin kokoista aluetta Yrityspuisto Sykkeessä Sastamalan Vammalassa.
Jutuntekohetkellä kaivuri seisoo liikkumatta, mutta rakennustyöt on saatu alulle. Lattiapinta-alaltaan noin 1350 neliömetrin kokoisen tuotantohallin pohjat ovat hahmollaan. Vaikka rakennusurakka on pitkälti omissa käsissä, on kyseessä silti noin miljoonan euron investointi.
”Vaikea uskoa, että tämän alueen kehittämisestä on puhuttu joskus Sastamalan kärkihankkeena”, huokaa Sykkeestä kaksi tonttia ostanut yrittäjä.
Tuominen osoittelee 1940-luvulla rakennettuja parhaat päivänsä nähneitä puurakenteisia suuleja.
”Näitä on täällä alueella vaikka kuinka paljon. Uuden Vammaksentien rakentaminen on vielä kesken, kai sen tieltä ainakin joku tönö puretaan”, hän miettii.
Tuomisen mielestä keskeneräisyys leimaa koko hanketta. Jos tontit olisivat herättäneet enemmän kiinnostusta, ehkä alue näyttäisi toisenlaiselta, hän miettii.
”Nyt paikkoja on vähän siistitty, kesällä tämä muistutti vielä enemmän kaatopaikkaa.”
Teemme pienen kierroksen alueella. Epämääräisiä kasoja on siellä täällä: kaivonkansia, lämpöputkea, kaapelia, monenmoista rojua.
”Kaupunki on sijoittanut tänne vaikka mitä tavaraa. Toivon todella, että alue muuttuu ennen kuin rakennusurakkani valmistuu”, Tuominen sanoo. ”Eihän tänne muutoin kehtaa asiakkaitakaan tuoda.”
Havainnekuvissa Tuomisen omistamat tontit rajautuvat puistokaistaleeseen.
”Toivottavasti se joskus toteutuu. Puita täällä kaadettiin oikein urakalla. Tonttieni vierustaan jäi vain ryteikköä”, hän kuvailee.
”Tämä on minulle mahdollisuuksien paikka”
On Sykkeessä yrittäjän mielestä paljon hyvääkin. Tuominen on suunnitellut tuotannon laajentamista useamman vuoden ajan, sillä Lastuxin nykyiset tuotantotilat Kiikassa ovat liian pienet.
”Minulla oli tontti varattuna Vinkistä, mutta luovuin siitä. Täällä maaperä on rakentamista ajatellen parempi, maa on kovaa”, hän kehuu.
Lastuxin kasvun esteenä ovat tähän asti olleet paitsi sopivien tilojen puute myös pula työntekijöistä. Yritys työllistää 10 henkilöä, ja ammattitaitoinen metallialan osaaja saisi heti työpaikan.
Tuomisen yritys suunnittelee ja valmistaa lastuavia työkaluja ja mittavälineitä sekä erilaisia metallikappaleita pienistä komponenteista keskiraskaisiin osiin. Alihankintatöitä on useille isommille toimijoille, muun muassa Sykkeen alueella majaansa pitävälle Nammolle.
”Sota Euroopassa ei ainakaan vähennä maanpuolustukseen liittyvien tuotteiden valmistusta. Poikkeuksellisina aikoina jotkut alat hyötyvät, toisilla menee huonommin”, hän tuumailee.
Jos Lastuxin kehitys on suotuisaa, voisi toiminta tulevaisuudessa laajentua nykyisiä suunnitelmiakin suuremmaksi. Tuomisen omistamilla kahdella tontilla on rakennusoikeutta noin 5000 neliön verran.
”Vielä ei ole Sykkeeseen tunkua. Sikäli tämä on minulle mahdollisuuksien paikka. Ehkä ostan täältä jonain päivänä vielä lisää maata”, Tuominen naurahtaa.
Yrittäjä uskoo alueen kehittymiseen. Nyt hän toivoo kaupungin vievän määrätietoisesti maaliin sen, minkä on aloittanut.
”Alue rakentuu vielä, romukasat siivouslistalla”
Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi toteaa, että kaupungin ensi vuoden talousarvioesityksessä on huomioitu Sykkeen alueen kehittäminen. Vammaksentien rakentaminen saatetaan loppuun, ja siihen ollaan budjetoimassa 260 000 euroa.
”Katu on nyt työmaa-aluetta, mutta ensi vuoden aikana tulee valmista”, hän sanoo.
Lisäksi alueen vesihuoltoon käytetään 100 000 euroa.
Toukoniemen mukaan Sykkeen yleisilme on jo nyt erilainen kuin kesällä. Tuolloin näkymä oli paikoin jotain muuta kuin ”silmää hivelevä.”
”Paljon on jo tapahtunut, ja työ jatkuu. Puustoa ja taimikkoa siistitään edelleen.”
Mitä tulee kaikkeen ylimääräiseen romuun, asia on Toukoniemen mukaan ”siivouslistalla”.
Mutta mistä kaikki käytöstä poistettu tavara on alueelle tullut ja miksi?
Vuosien saatossa paikka on toiminut kaupungin varastoalueena. Myös Prisman rakentuminen vaikutti asiaan, Toukoniemi vastaa.
”Meille tuli kiire siirtää vanhalta varikolta mahdollisesti vielä käyttökelpoista tavaraa jonnekin ja hyödynsimme Sykkeen aluetta”, hän selvittää.
Hän toteaa tavaramäärän pienentyneen viime kuukausina.
”Inventointia jatketaan tottakai. Minusta yrittäjä voi olla huolettomin mielin, sillä kaikki tulee kuntoon. Alueesta tulee kaavanmukainen ja sellainen kuin on sovittu.”
Pohjoispuoli on hyvää aluetta kaatopaikaksi ei ole herrojen silmillä eikä satosella tontteja lähellä