
Akateeminen Kiuas-Seura laittoi jälleen syksyllä järjestykseen maukkaimmat makkarat. Parhaaksi lenkkimakkaraksi raati arvioi punkalaitumelaisen Metsärannan Lihan Metsärannan Lihalenkin. Raadin arvion mukaan siitä löytyy lihaa, lisäksi siinä on sopivasti mausteita ja suolaa.
Metsärannan Lihan Elli Marttila kuvailee palkittua tuotetta lihaisaksi ja laadukkaaksi lenkkimakkaraksi, jonka makumaailma on melko neutraali. 88 prosenttia lihaa sisältävä lenkki sopii esimerkiksi grilliin, höyrytettäväksi tai vaikka makkarakeittoon.
”Pienessä yrityksessä tuotekehittely tapahtuu porukalla. Yleensä jostakin ideasta aletaan tehdä testieriä ja niitä yhdessä maistellaan ja arvostellaan. Rakennetta ja makua hiotaan, kunnes tuote on mielestämme valmis. Lihalenkki on työnjohtajamme Sami Latvan kehittämä resepti”, Marttila kertoo ja jatkaa, että tuotteen suosiota on mahdotonta ennustaa etukäteen.
”Esimerkiksi vuonna 2019 Vuoden parhaaksi makkaraksi huippupisteillä valitun Metsärannan Jalopätkän menekki on pysynyt voiton jälkeenkin melko hyvänä.”
Nyt jo kahden palkitun makkaran valmistajaa Kiuas-Seuran tunnustus lämmittää.
”Pienelle lihatalolle tällaiset palkinnot ovat tärkeitä ja antavat motivaatiota ja uskoa toimintaan sekä tuotteisiin jatkossakin”, Marttila tuumii.
Elli Marttila on jo kolmannen polven metsärantalainen. Yritystoiminnan on aloittanut vuonna 1995 Ellin isoisä Esko Marttila.
”Itse olen toinen nykyisen yrittäjäpariskunnan eli Arvo ja Siru Marttilan tyttäristä. Olen kasvanut tilalla, jossa myös yritystoiminta pyörii ja ollut jo useamman vuoden aktiivisesti yrityksen toiminnassa mukana.”
Marttila kertoo työnkuvansa olevan melko laaja, sillä pienessä yrityksessä pääsee tekemään erilaisia töitä tuotannon puolen hommista aina markkinointiin, tuotekehitykseen ja toimistotöihin.
Käynnissä vuoden kiireisin aika
Parhaillaan Punkalaitumella eletään vuoden kiireisintä aikaa. Oman tilan possuista valmistettuja kinkkuja tilataan joulun lähestyessä tilamyymälästä reipastuvaan tahtiin. Lisäksi Metsärannan Lihan toiminnassa on vahvasti mukana rahtitoiminta eli yritys käsittelee asiakkaiden toimittamia riistan ruhoja ja valmistaa riistan lihasta erilaisia jalosteita.
”Riistakausi kestää syyskuulta vielä helmikuulle ja on meidän toimintamme ehdotonta sesonkiaikaa, vaikka lihoista valmistetaankin jalosteita ympäri vuoden.”
Nyt kun riistakausi on käynnissä, työllistää yritys noin 20 henkeä.
Mitä makkaroihin tulee, Metsärannan Lihalla on hyvät mahdollisuudet niittää menestystä myös jatkossa, sillä tuotteita on paljon. Elli Marttilan mukaan valikoimaa on rakennettu niin, että mahdollisimman moneen makuun löytyisi sopiva suuhunpantava.
”Perinteisten neutraalien makujen lisäksi löytyy erilaisilla juustoilla ja yrteillä maustettuja sekä tulisempia makkaroita, lisäksi myös useampia peuramakkaroita. Kaikkiaan valikoimissamme on noin 25 erilaista makkaraa ja nakkia”, hän paljastaa.
Elli Marttilan kertoo lähiruoan ja riistan parissa työskentelyn vieneen hänet mennessään.
”Toivottavasti pääsen jatkamaan perheyrityksen toimintaa tulevaisuudessa. Tuotekehityksen osalta valmisruokapuolelle lähteminen kiinnostaa, mutta tämänhetkinen maailmantilanne ja kaikkien kustannusten nousu aiheuttaa epävarmuutta tulevaisuuden suunnitteluun. Tämän vuoksi uusia kokeiluja ja hankintoja pitää hieman jarruttaa”, hän tuumii.