Sastamalan kouluissa ja päiväkodeissa varaudutaan sähkökatkoihin – ”Opetus ja muu toiminta jatkuu mahdollisimman normaalisti”

Sähkökatkon aikana voi lukea vaikka kirjaa taskulampun valossa. Kuvituskuva: Pixabay.

Suomessa voidaan joutua säännöstelemään sähköä tänä talvena, erityisesti tammi-helmikuussa. Tämä merkitsee sitä, että sähköyhtiöt voivat joutua rajoittamaan sähkönjakelua useissa kunnissa.

Päiväkotien, koulujen ynnä muiden kunnan palveluiden osalta sähkö voidaan katkaista kahdeksi tunniksi kerrallaan kerran vuorokaudessa tai kerran kahden vuorokauden aikana riippuen annetusta sähkönrajoitusmääräyksestä. Todennäköisin katkon aika on kello 7-9 aamulla ja kello 16-18 iltapäivällä, jolloin sähkönkulutus on yleensä suurimmillaan.

Sastamalan perusopetuksessa on varauduttu mahdollisiin sähkökatkoihin monin tavoin.

”Opetustoiminta ei keskeydy, vaikka sähköt olisivat väliaikaisesti pois talvena aikana”, Sastamalan kaupungin perusopetuksen opetuspäällikkö Kati Heikkilä toteaa.

Heikkilän mukaan sähkökatkoihin on valmistauduttu koulukohtaisesti. Kouluissa on päivitetty varautumissuunnitelmia ja tarkasteltu muun muassa sähkökatkojen vaikutusta turvalliseen koulupäivään, talotekniikkaan, opetusjärjestelyihin ja tiedottamiseen.

”Koulujen johtajien kanssa on käyty läpi millaisia tarpeita heidän yksikössään on. On varmistettu sähkölukkojen toimivuus ja hankittu esimerkiksi isompia valaisimia käytäville sekä taskulamppuja. Toki monilla oppilailla on kännyköissäänkin valaisin”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan Tilakeskus on arvioinut, että Sastamalassa jokaisessa kiinteistössä puhtaan veden saanti ja viemärijärjestelmät toimivat myös koko kahden tunnin mittaisen sähkökatkon ajan.

Lisäksi Servi on koulupäivien osalta varautunut poikkeaviin ruokajärjestelyihin mahdollisten sähkökatkojen aikana.

Opetuspäällikkö tuumaa, että tärkeintä on suhtautua rauhallisesti mahdollisiin poikkeustilanteisiin ja varmistaa, että henkilöstöllä on valmiudet jatkaa työtään sähkökatkojen aikana.

”Tottakai oppilaiden kanssa keskustellaan myös, jotta kaikki tietävät mistä on kyse.”

Oppilaiden huoltajien on hyvä katsoa, että läppäreiden akut on ladattu kouluun tultaessa ja kännyköissä on virtaa, Heikkilä ohjeistaa. Lisäksi vanhempien on hyvä huomioida se, että aamulla katu- ja liikennevalot eivät katkon aikana välttämättä toimi, eli koulumatkalla voi olla tavanomaista pimeämpää ja turvattomampaa.

”Jos kaikki menee suunnitellusti, saamme tiedon sähkökatkoista etukäteen ja voimme tiedottaa niistä Wilmassa.”

Päiväkotiin riittävästi lämmintä vaatetta

Sastamalan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on myös tehty varautumissuunnitelmia. Varhaiskasvatusjohtaja Jarmo Korhosen mukaan yksiköt pyrkivät tiedottamaan lasten huoltajia sähkökatkoista, jos sellaisen ajankohta on etukäteen kaupungin tiedossa.

”Lähtökohtana sähkökatkoista johtuvissa häiriötilanteissa on, että varhaiskasvatusta ja esiopetusta toteutetaan suunnitellusti.”

Kuten kouluissakin, pitäisi päiväkodeissakin vessojen toimia ja puhdasta vettä olla saatavilla, mikäli sähkökatkojen pituudet ovat kestoltaan ennakkoon arvioidun, noin parin tunnin, mittaisia.

”Servi on tosiaan varautunut järjestämään lämpimän ruuan estyessä vaihtoehtoisen muonituksen”, Korhonen sanoo.

Mikäli sähkökatkot todella toteutuvat, pyydetään lasten huoltajia kiinnittämään erityistä huomiota lapsen tuonti- ja hakutilanteisiin. On todennäköistä, että katuvalaistus ei sähkökatkojen aikaan toimi.

”Olisi tärkeää pitää huolta siitä, että lapsella on riittävästi lämmintä ja kuivaa vaatetta varhaiskasvatuspäivän ajaksi erityisesti näin talvella”, Korhonen toteaa.

Sähkökatkon aikaan esimerkiksi yksiköiden kuivauskaapit eivät toimi.

Lisäksi viestintä sähkökatkojen aikana voi olla rajallista tai viestintäkanavat voivat muuttua osin totutusta. Lyhyiden sähkökatkojen aikana varmin tapa viestiä puolin ja toisin ovat puhelut ja perinteiset tekstiviestit (ei sovellusviestit).

Sastamalan alueella sähkön siirrosta vastaa Caruna. Se on velvollinen sähköpulan uhatessa kantaverkko Fingridin määräämällä tavalla rajoittamaan sähkönjakelua. Määräys tulee elinkeinoministeriöstä. Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta.

Aihetta käsittelevä tiedote on lähetetty kouluille eteenpäin välitettäväksi tänään perjantaina. Myös varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa olevien lasten huoltajille on välitetty tietoa.