”Vampulan kirjasto ei ole loppumassa” – Huittisten kirjastotoimenjohtajan mukaan kirjoja hankitaan sekä pääkirjastoon että lähikirjastoon entiseen tapaan

Kirsi Javanainen, Ritva Suominen ja Tarja Peltomäki palvelevat asiakkaita Huittisten molemmissa kirjastoissa. Kuva Huittisten kirjasto / Anni Tormas

”Ei, Vampulan lähikirjasto ei ole loppumassa”, Huittisten kirjastotoimenjohtaja Anni Tormas tyrmää huhut.

Viime viikkoina niin sosiaalisessa mediassa kuin Alueviestiin tulleissa yhteydenotoissa on noussut esiin huoli Vampulan lähikirjaston säilymisestä. Monessa paikassa on puhuttu jopa kirjaston lakkauttamisesta.
Kirjastotoimenjohtaja uskoo, että väärinymmärryksen on saanut aikaan päätös supistaa Vampulan lähikirjaston palveluaikaa.

”Ensi vuoden alusta alkaen keskiviikon palveluaika poistuu, mutta tiistain, torstain ja perjantain palveluaika säilyy ennallaan ja keskiviikkona, kuten kaikkina muinakin viikonpäivinä, lähikirjastoon pääsee omatoimiajalla. Mistään Vampulan kirjaston alasajosta ei ole kyse”, Tormas selventää.

Osansa huhumyllyyn on saattanut tuoda myös se, että sairauspoissaolojen vuoksi Vampulan palveluaikaa jouduttiin loppusyksyn aikana yllättäen karsimaan sekä päätös, että joululoman aikana lähikirjasto palvelee vain omatoimiajalla.

”Tämä ei silti missään tapauksessa tarkoita sitä, että Vampulan kirjastossa ei käytäisi. Henkilökunta hoitaa jatkuvasti molempia kirjastoja, vaikka palveluaika ei olisikaan käytössä”, Tormas sanoo.

Palveluita sopeutettava henkilöstöresurssin vuoksi

Huittisten kirjastotoimen koko toimintaympäristö on ollut muutoksen alla vuodesta 2018 lähtien. Silloin kirjaston henkilömäärästä vähennettiin yhden kirjastovirkailijan toimi.

”Tätä päätöstä tehdessä todettiin, että muutos tulee väistämättä vaikuttamaan molempien huittislaisten kirjastojen toimintaan. Käytännössä tähän mennessä se on kuitenkin näkynyt vain pääkirjastolla”, Tormas taustoittaa.

Kirjastotoimenjohtajan mukaan palveluita on ollut tarpeellista edelleen sopeuttaa ja kohdentaa nykyistä tarkoituksenmukaisemmin.

”Jo alkusyksyllä kirjastojen aukioloaikoja käsiteltiin sivistysvaliokunnassa. Tuolloin kuitenkin vain pääkirjaston lauantaiaukiolon muuttaminen palveluajasta omatoimiajaksi meni läpi.”

Joulukuussa Vampulan lähikirjaston keskiviikon palveluajan poistamista käsiteltiin valiokunnassa uudelleen.

”En nähnyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin tuoda asian uudestaan valiokunnan käsittelyyn, sillä nykyinen henkilöstöresurssi ei yksinkertaisesti riitä näin kattavan palveluajan ylläpitämiseen”, Tormas kertoo.

Pääkirjaston ja lähikirjaston kävijäsuhde on noin 80/20, siitä huolimatta palveluaika on ollut pääkirjaston lauantaipalveluajan poistumisen jälkeen lähes 50/50.

”Vielä jatkossakin palveluaika on kävijäsuhteeseen nähden Vampulan lähikirjastossa pääkirjastoa kattavampi”, Tormas huomauttaa.

Huittisten pääkirjastoon ja Vampulan lähikirjastoon hankitaan molempiin uusia kirjoja entiseen tapaan.

Kokeneet ammattilaiset auttavat kaikkia

Lauantain palveluajan loppuminen ei ole näkynyt pääkirjaston käyttöasteessa juuri mitenkään. Tormaksen mukaan siitä ei ole myöskään tullut juurikaan palautetta.
Vampulassakaan yhden päivän palveluajan vähentyminen ei vaikuta kirjaston muuhun toimintaan mitenkään.

”Kirjoja hankitaan molempiin kirjastoihin ihan entiseen malliin ja näyttelyt sekä tapahtumat jatkuvat ennallaan. Selvää tietysti on, että muutosvaiheessa uusia toimintamalleja aina vähän haetaan ja jollain tavalla tämä voi näkyä myös kirjastossa, mutta osaavan henkilökunnan ansiosta pystymme varmasti pitämään toiminnan mahdollisimman hyvin entisellään.”

Kirjastotoimenjohtaja painottaa, että Huittisten kirjastoissa työskentelee viisi ammattilaista, jotka kaikki palvelevat huittislaisia kirjastoasiakkaita.

”On onni, että Huittisten kirjastoissa on töissä todella kokeneita ammattilaisia, jotka hallitsevat kaikki kokonaisuuden hyvin. Toki jotain osa-alueita on jaettu vahvuuksien mukaan, mutta näin pienessä työyhteisössä jokaisen on osattava tehdä kaikkea”, Tormas sanoo.

Asiakkaita pystytään palvelemaan paremmin myös kattavan järjestelmän ansiosta.

”Sinne pystytään kirjaamaan tiedot siitä, mitä on sovittu ja se tunnistaa esimerkiksi ikärajat. Näin asiat eivät jää yksittäisen työntekijän varaan, jos hän sattuukin olemaan esimerkiksi lomalla tai sairaana”, Tormas toteaa.

Palaute ja ideat tervetulleita

Tormaksen mukaan Vampulan kirjaston ympärillä toimii aktiivinen yhteisö, jolla on tärkeä rooli kirjaston toiminnassa muun muassa omatoimitilan käytössä.

”Yhteistyöideoista voi olla yhteydessä jatkossakin, työntekijät ovat mielellään mukana toiminnan toteuttamisessa. Tämän päivän kirjaston toimintaa toteutetaan vahvasti kumppanuusajattelun kautta. Muutenkin kaikki palaute ja ideat otetaan kirjastossa lämmöllä vastaan.”