
Vuosi 2022 tullaan muistamaan Venäjän brutaalista hyökkäyssodasta Ukrainaan ja ukrainalaisten talvisodan hengessä käymästä puolustustaistelusta. Se tullaan myös muistamaan sodan seurauksista eli ukrainalaisten maanpaosta ja asettumisesta Eurooppaan ja yhteisestä solidaarisuudesta ja auttamisen halusta sotaa pakeneita kohtaan.
Vuosi 2022 tullaan muistamaan myös Suomen hakeutumisesta Naton jäseneksi ja siitä, että se palautti mieliin maanpuolustuksen, huoltovarmuuden ja omavaraisuuden merkityksen.
Toki kulunut vuosi muistetaan myös sodan taloudellisista seurauksista. Euroopan energiakriisistä, joka tuli Suomelle kalliiksi Fortumin Saksan ja Venäjän sijoitusten romahduksen vuoksi, sekä kotimaisesta sähköpulasta, joka nosti hetkittäin pörssisähkön hinnan pilviin ja aiheutti ongelmia monille perheille ja yrityksille.
Paljon pienemmälle huomiolle on jäänyt asia, joka todennäköisesti tulee vaikuttamaan elämäämme vielä paljon. Se on Kiinan veljeily Venäjän kanssa, joka sodan aikana on vain tiivistynyt. Toki maailmassa on muitakin maita, jotka eivät ole tuominneet Venäjän toimia. Ne valtiot ovat siis toimineet samalla tavalla kuin se ihminen, joka ei puutu, vaikka hänen silmiensä alla isompi hakkaa pienempäänsä.
Kiinan toiminta on kuitenkin harkittua. Se pyrkii rakentamaan uutta maailmanjärjestystä, mikä on itse asiassa entinen. Sotien jälkeiset vuodet olivat USA-vetoisten demokraattisten valtioiden ja Neuvostoliiton johtaman sosialistisen blokin välistä kamppailua ja kylmää sotaa. Nyt Kiina ja Venäjä rakentavat samanlaista autoritääriseen hallintoon perustuvaa blokkia uudelleen, tosin tällä kertaa Kiinan johdolla.
Neuvostoliitto romahti, koska se ei lopulta kyennyt takaamaan kansalaisille edes peruselintasoa. Reaalisosialismissa poljettiin ihmisoikeuksia, rajoitettiin kansalaisten vapauksia, harjoitettiin näennäisdemokratiaa, eikä kunnioitettu omaisuudensuojaa. Autoritäärinen hallinto tulee myös pitkässä juoksussa häviämään demokratialle. Ei ihmisiä voi loputtomasti hallita rautasaappaan avulla.
Siitä huolimatta edessä voivat olla vaikeat vuodet. On tärkeää ymmärtää, että ihmisoikeudet, vapaus, demokratia ja omaisuudensuoja eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niitä pitää puolustaa. Läntisten valtioiden tulee pitää yhtä ja puolustaa arvojamme, koska ne ovat yhteiskuntamme perusta ja hyvän elämän edellytys.
Hyvää ja toivottavasti parempaa vuotta 2023!