
Tammikuussa Sastamalan väkiluku oli 23 738, mikä on 280 asukasta vähemmän kuin vuosi sitten.
Väestömuutoksen taustalla on korkea kuolleisuus suhteessa alhaiseen syntyvyyteen. Sastamalaan syntyy vuosittain noin 100 lasta vähemmän kuin vielä kymmenen vuotta sitten.
Kaupunginosittain tarkasteltuna väkimäärän lasku ei jakaudu tasaisesti. Vammalan keskustan väestö supistui 67:llä, Suodenniemen 49:llä ja Mouhijärven 48:lla.
Karkussa ja Uotsolassa tilasto on aavistuksen plussalla. Karkun väestö kasvoi yhdeksällä henkilöllä ja Uotsolan kahdeksalla.
Kiikka on miltei samoissa lukemissa vuodentakaiseen verrattuna, vähennystä kahdeksan ihmisen verran. Suodenniemellä väestö on vähentynyt keskitasoa enemmän.
Vammalan keskustaajaman alueella asuu eniten ihmisiä, 9718, joten prosentuaalisesti asukasmäärän vähenemä ei suinkaan ole Sastamalan suurinta. Sama pätee Mouhijärven alueeseen, jossa asukkaita on toiseksi eniten, 3038. Vastaavasti vähäväkisellä alueella pienempikin asukasmäärän lasku vaikuttaa enemmän.
Prosenteissa väestömuutos oli suurin Suodenniemellä, laskua edelliseen vuoteen oli 4,47 prosenttia. Kiikoisissa asukasmäärä supistui vuodessa toiseksi eniten, 2,91 prosentilla. Mouhijärven miinusmerkkinen luku oli 1,58%, Keikyän 1,46%, muun Vammalan 0,97%, Vammalan keskustan 0,69% ja Kiikan 0,44%. Ja ainoana plusmerkkisenä Karkku, 1,09 prosentin väestönlisäyksellä.
Mouhijärvellä Uotsolan asukasmäärä kasvoi, Häijään ja Hyynilän laski.

Koko Sastamalan osalta 280 asukkaan kato on 1,18 prosentin vähenemä vuoden takaiseen. Näin ilmaistuna muutos ei tunnu kovin suurelta.
Mitä sanoo asiasta kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg?
”Syntyvyys oli viime vuonna valtakunnallisestikin alhaisella tasolla ja kuolleisuus korkealla. Asukasluku pieneni useimmissa Suomen kunnissa”, hän toteaa.
Mielenkiintoisempi tarkastelun kohde on muuttoliike, Malmberg huomauttaa. Se nimittäin kertoo paljon enemmän alueen pito- ja vetovoimasta kuin pelkkä asukasluku.
Kaupunginjohtajan mukaan muuttoliikkeen vaikutus Sastamalaan jäänee viime vuoden osalta hieman miinukselle, mutta varsin maltillisesti. Kilpailu uusista asukkaista ja etenkin lapsiperheistä on kovaa.
”Kaupungilla on nyt erittäin mittava investointiohjelma käynnistynyt. Uskon, että näillä useilla hankkeilla vahvistamme koko Sastamalan elinvoimaa”, Malmberg sanoo.
Mouhijärven yhteiskoulun rakennushanke alkaa toteutua keväällä, ja alkamassa on Pehulaan tulevan uuden monipalvelukeskuksen suunnittelu sekä Sylvään Taitotalon suunnittelu. Uimallinkin suhteen asiat etenevät, Malmberg kertaa.
Myönteistä Sastamalan kannalta on, että useamman ikäluokan osalta perusopetuksessa on jokunen oppilas enemmän kuin kuntaan on sinä vuonna merkitty syntyneitä.
”Se voi kertoa osaltaan siitä, että tänne on muuttanut enemmän perheitä kuin täältä pois.”