”Nyt on oikea hetki hakea kesätöitä” – Työnantajat ja työntekijät kohtasivat Häppeninkissä Huittisissa

Siiri Ruusela, Emilia Kiuru, Ninette Jäntti ja Iida Vähä-Jaakkola toivovat löytävänsä kesätöitä. Nelikko työskentelisi mielellään kaupassa tai ulkona puistotöissä.

Jokakeväinen Häppeninki kokosi jälleen koulutuksenjärjestäjät, työnantajat sekä työ- ja opiskelupaikkoja etsivät yhteen Huittisissa.

Kaupungintalolla kävi melkoinen kuhina, kun 9-luokan oppilaat saapuivat koulupäivän päätteeksi tutustumaan Häppeninkin tarjontaan.

”Varsinkin työt jossain kaupassa kiinnostaisivat”, Iida Vähä-Jaakkola, Siiri Ruusela, Emilia Kiuru ja Ninette Jäntti kertoivat.

Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto voisivat olla Huittisten kaupungin tarjoamat puistopuolen kesätyöt.
”Niissä saisi olla ulkona ja se on kesällä hyvä”, Ruusela sanoo.

Jäntti viettää kesän kahvilassa

Peruskoulun keväällä taakseen jättävät nuoret toivovat löytävänsä kesäksi töitä. Jäntti iloitsee saaneensa jo työpaikan.

”Menen töihin kahvilaan, työpaikka löytyi sosiaalisenmedian kautta”, hän kertoo.

Jäntin työpätkä tulee kestämään kuukauden. Sen aikana hän uskoo oppivansa ainakin paljon asiakaspalvelusta.

”Työnhakeminen oli oikeastaan aika helppoa. Näin ilmoituksen ja laitoin viestiä, että olisin kiinnostunut. Sitten tapasimme työnantajan kanssa siellä kahvilassa ja hän kertoi mitä työ tulee pitämään sisällään”, Jäntti sanoo.

Omaa rahaa ja oppia elämään

9-luokkalaisten mukaan tärkeintä kesätöissä on oman rahan saaminen.

”Mutta sekin on tärkeää, että kesällä on jotain järkevää tekemistä, eikä koko loma mene hukkaan”, Vähä-Jaakkola pohtii.

Myös kesätöistä kertyvää oppia pidetään tärkeänä.

”Esimerkiksi kahvilassa oppii varmasti tarkkuutta ruokien kanssa sekä tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa”, Jäntti uskoo.

Peruskoulun jälkeinen polku alkaa olla tyttönelikolle hyvin selvillä. Haaveissa siintävät niin oikeustieteet kuin ravitsemusterapeutin ammatti.

”Aion opiskella kaksoistutkinnon, käyn siis yhtä aikaa lukion ja ammattikoulussa catering-linjan. En kuitenkaan haaveile kokin tai tarjoilijan ammatista, vaan haluaisin toimia ravitsemusterapeuttina”, Vähä-Jaakkola kertoo.

Myös Kiuru ja Jäntti aikovat suunnata ensi syksynä lukioon, Ruusela suunnittelee ammattikoulua ja artesaanin opintoja.

Liikenneasema Härkäpakarin Johanna Niittymaa ja Elina Raitanen kertovat, että hyvien tyyppien kanssa kesätyöt lyödään lukkoon heti.

Liikenneasema Härkäpakari osallistui Häppeninkiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Emilia Raitanen ja Johanna Niittymaa kannustavat, että nyt on oikea hetki hakea kesätöitä.

”Härkäpakarille tarvitaan noin parikymmentä kesätyöläistä eripituisiin ja eri tuntimäärillä oleviin työsuhteisiin”, Niittymaa kertoo.

Suurin osa Häppeninkin kävijöistä oli peruskouluaan päättäviä tai toisen asteen opiskelijoita. Härkäpakarin työntekijöiltä vaaditaan täysi-ikäisyyttä, mutta Raitasen mukaan potentiaalisia työntekijöitä piipahti heidän pisteellään tasaiseen tahtiin, vaikka suuri osa paikalla olleista nuorista olikin heidän tehtäviinsä liian nuoria.

”Emme oikeastaan asettaneet varsinaisia tavoitteita, mutta muutamia työhakemuksia olemme saaneet ja se on erittäin hyvä”, Raitanen sanoo.

”Tulevaisuuden kannalta on tärkeää olla esillä nyt, vaikka nämä nuoret eivät meille vielä töihin pääsisikään”, Niittymaa täydentää.

Iloinen, reipas ja työtä pelkäämätön sopii Pakarille

Työvoimapula on yksi tämän hetken kuumista puheenaiheista, Raitanen kertoo, että Härkäpakarilla se ei kuitenkaan ainakaan vielä näy.

”Me olemme saaneet hyvin työntekijöitä kesäksi ja muutenkin.”

Millainen työntekijä Härkäpakarille sopii?

”Iloinen, reipas ja työtä pelkäämätön. Välillä voi olla kiirettäkin ja asiakkaita riittää palveltavaksi jonoksi asti, silti hyvän asenteen ja hymyn pitää säilyä”, Raitanen toteaa.

Härkäpakarilaiset muistuttavat, että palkan lisäksi työstä saa muutakin.

”Ennen kaikkea hyvät työkaverit”, Niittymaa naurahtaa.

”Työpäivät ovat niin vaihtelevia, että tylsää hetkeä ei varmasti tule”, Raitanen lisää.