1. Kuka olet?
”Päivi Vuori, 50 vuotta. Perheeseeni kuuluvat aviomies sekä 14- ja 17-vuotiaat tyttäret. Asumme Kauvatsalla mieheni kotitilalla kauniissa maalaismaisemassa. Harrastuksiini kuuluvat käsityöt, puutarhan hoito sekä ulkoilu.”
2. Olet koulutukseltasi filosofian maisteri ja aloittanut työurasi opettajana. Miksi alunperin halusit opettajaksi? Entä mikä oli lapsuutesi haaveammatti?
”Kouluaikoinani koin kaikki oppiaineet mielekkäiksi. Matemaattiset aineet olivat kiinnostavimpia ja ylioppilastutkinnon suoritettuani lähdin Turun yliopistoon lukemaan pääaineena kemiaa. Matemaattisten aineiden opettajaksi päädyin, koska katsoin työllistymisen maaseudulle olevan varmempaa. Olen selkeä ja johdonmukainen, minkä tiesin opettajan työssä olevan tärkeää ja minua itseäni. Pikkutyttönä olen kuulemma ilmoittanut, että minusta tulee karjanhoitaja.”
3. Olet toiminut Äetsän koulun rehtorina vuodesta 2004. Mikä on ollut parasta nykyisessä työssäsi?
”Ehdottomasti parasta nykyisessä työssäni on yhteiset tavoitteet ja yhdessä tekeminen työyhteisön jäsenten kanssa, välittömät oppilaat sekä johdolta saamani haasteet ja tuki työtehtävissä.”
4. Millainen on ollut mieleenpainuvin työpäiväsi Äetsän koulussa?
”Yksi mieleenpainuvimmista työpäivistä oli, kun vapaapäiväksi saamani puolivuosisataisen merkkipäivän jälkeen palasin töihin. Työhuoneeni oviaukko oli suljettu kolmemetrisellä laskutikulla. Oppilaiden ja henkilökunnan onnentoivotuksia sisältävillä post it -lapuilla oli vuorattu työhuoneeni niin, että arvelin uusia lappuja löytyvän vielä juhannusviikollakin. Keskusradiosta kajahti vielä Aikuinen nainen – Olen viisikymppinen -kappalemiksaus sekä lämminhenkinen luonnehdinta tavastani työskennellä.”
5. Sinut valittiin hiljattain Kokemäen hyvinvointi- ja sivistysjohtajaksi. Mikä uudessa pestissä kiinnosti ja mitä siltä odotat?
”Parikymmenvuotisen rehtorin työn jälkeen koin, että on uusien haasteiden aika. Sastamalasta saamani monipuolisen kokemukseni haluan käyttää kotikuntani hyväksi. Odotan tulevalta työltäni uuden oppimista luontevassa yhteistyössä. Tehtäväkenttä on laaja ja siihen perehtymiseen suhtaudun nöyrästi.”
6. Julkisuudessa on viime aikoina keskusteltu paljon Pisa-tulosten heikkenemisestä ja peruskoulun haasteista. Onko suomalainen peruskoulu sinun mielestäsi kriisissä? Mitä pitäisi muuttaa?
”Tällä seudulla perusopetuksessa on tehty hyvää työtä oppimista tukevien toimien ja palveluiden saatavuuden parantamiseksi. Kokemukseni on, että perusopetuksessa työskentely ja osaaminen jakautuvat. On niitä oppilaita, jotka ovat motivoituneita ja saavuttavat hienoja tuloksia. On myös oppilaita, joiden työskentely perusopetuksen tavoitteiden mukaisesti jää muiden mielenkiinnon kohteiden jalkoihin. Huomioitavaa on myös se, että näiden väliin näyttää jäävän yhä pienempi joukko.
Kokemukseni mukaan opetushenkilöstö on työhönsä sitoutunutta ja tekee parhaansa oppilaiden oppimisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Opetusryhmän koolla ja tukitoimilla on iso merkitys sille, että jokainen oppilas tulee aidosti kohdatuksi. Medialaitteet osaltaan herpaannuttavat keskittymistä koulutyöhön. Pelimaailma ja sosiaalinen media kasvattavat jatkuvan välittömän palkkion saamiseen. Koulutyössä palkkiot tai saavutukset tulevat vasta pidemmän ajan kuluttua esimerkiksi oppiainearvosanojen muodossa. Jatkuvaa palautetta tai ”vihreitä Wilma-merkintöjä” toki annetaan useammin.
Peräänkuuluttaisin oppimisessa tavoitteellisuutta, omien vahvuuksien hyödyntämistä ja yrittelijäisyyttä. Perusopetuksessa luodaan eväitä tuleville opinnoille ja menestymiselle elämässä.”
7. Kirja vai äänikirja? Minkä kirjan luit tai kuuntelit viimeksi?
”Viimeksi tuli luettua Nobel-voittaja Annie Ernauxin Vuodet.”
8. Mikä on elämässäsi kivaa juuri nyt?
”Kevättä kohti mennään ja päivä pitenee. Äetsässä koen tehneeni parhaani ja voin hyvillä mielin jättää koulun ja alueen seuraavan luotsattavaksi. Elämässä alkaa uusi vaihe ja odotan sitä mielenkiinnolla.”
9. Mikä on parasta kotipaikkakunnallasi?
”Parasta kotipaikkakunnalla on luonnon rauha ja kauniit maisemat yhdistettynä lähellä oleviin peruspalveluihin.”