Piirakka on pop! – Vampulassa leivotaan porukalla karjalaisia leivonnaisia

Karjalanpiirakan leivontaa. Kuva: Maa- ja Kotitalousnaisten verkkosivut.

Karjalanpiirakat maistuvat kaikille. Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten jäsenistöön kuuluu useita karjalaiset sukujuuret omaavia henkilöitä. Omalla panoksellaan se haluaa olla säilyttämässä karjalanpiirakan leivontataitoa myös tulevien sukupolvien joukossa.

Kaikilla kiinnostuneilla on nyt mahdollisuus osallistua karjalaisten leivonnaisten työpajaan, joka pidetään Vampulassa tiistaina 28. helmikuuta. Iltapäivän aikana on tarkoitus nähdä ja kokea erilaisia tapoja valmistaa karjalanpiirakoita sekä myös muita karjalaisia perinneleivonnaisia. Mukaan voi tulla koko ajaksi tai vaikka vain piipahtamaan, ja tapahtuma sopii sekä aikuisille että lapsille yhdessä aikuisten kanssa.

Ennen yleisötilaisuutta pidetään leivontahetki Sallilan koulun pienimmille oppilaille.

“Oppilaat pääsevät tilaisuudessaan leipomaan, maistelemaan ja kuulemaan tarinoita leipureilta”, kertoo ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää.

Karjalanpiirakka on EU:n nimisuojaama tuote, joka kertoo tuotteet ainutlaatuisuudesta ja merkittävyydestä. Karjalanpiirakoiden valmistaminen leivinuunilla on perinteinen tapa, mutta nykyisissä kodeissa ei välttämättä enää ole leivinuuneja. Karjalanpiirakoiden kypsennys onnistuu myös nykyaikaisemmilla laitteilla kuten siirrettävillä pitsauuneilla.

“Länsi-Suomen alueella asuu runsaasti evakoiden jälkeläisiä. Tulevat sukupolvet voivat kuitenkin olla vieraantuneita juuristaan ja esimerkiksi karjalanpiirakoiden valmistus saattaa jäädä oppimatta kokonaan”, toteaa Kylänpää.

Vampulan seurakuntatalolla 28.2. kello 13 pidettävä tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, mutta siihen toivotaan ennakkoilmoittautumisia, jotta järjestäjät osaavat varata oikean määrän elintarvikkeita.

Tapahtumaa järjestämässä ovat Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset yhdessä Vampulan Maatalousnaiset ry.n kanssa. Tapahtumaa tukee Sortavala säätiö.