
Sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen (kok) ja Sastamalasta eduskuntaan kahdeksan vuotta sitten ponnistanut, nykyisin tamperelainen kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) kertasivat perjantaina Pukstaavissa pian päättyvää kautta ja loivat katsetta tulevaankin.
Vaikka Nurminen edustaa hallitusta ja Satonen oppositiota, molemmat vakuuttivat yhteistyön toimineen moitteettomasti erityisesti asioissa, jotka koskettavat koko Pirkanmaata.
Sastamalan kannalta tärkeistä kohteita, joihin on saatu valtion rahoitusta, edustajat luettelivat valot Sastamalasta Nokialle, risteysjärjestelyt Kiikkaan ja Ellivuoren risteykseen, panostukset Tampere-Pori radalle, Keikyän riippusillan ja Varilan koulun liikuntasalin.
Pukstaavin saliin istuvia kansanedustajia oli saapunut kuuntelemaan noin 30 henkilöä ja keskustelua johdatteli Punkalaitumen Sanomien päätoimittaja Juha Aro. Illan aiheet liikkuivat taloudessa, sotessa, Natossa ja sisäisessä turvallisuudessa.
Vaikka Suomen eduskunnassa on käyty kuluneen kauden aikana melko kiivastakin keskustelua, niin Satonen kuin Nurminenkin muistuttivat miten tosipaikan tullen järjestelmä kuitenkin toimii ja yhteinen näkemys löytyy. Tästä he mainitsivat esimerkkinä Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja kertasivat, miten liki yksimielinen Nato-näkemys saavutettiin.
Ehkä eniten eri linjoilla Satonen ja Nurminen ovat talouden sopeututtamiskeinoista ja verotuksesta. Satosen mukaan sosiaaliturvaa ja verotusta pitää muuttaa siten, että töitä kannattaa ottaa vastaan aina, myös lyhytaikaisia ja osa-aikaisia.
”Kokoomus esittää tuloveronkevennystä kaikille tuloluokille, koska progressio on niin kireää, että keskituloiselta menee ylitöistä lähes puolet veroina. On tärkeää, että verotus kannustaa etenemään uralla ja tekemään lisä-ja ylitöitä”, Satonen korostaa.
Nurmisen mukaan erityisesti pieni- ja keskituloisten palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten verotusta pitäisi alentaa. Se voitaisiin hänen mukaansa toteuttaa taloustilanteen salliessa, mikäli samalla verotuloja voidaan kerätä nykyistä enemmän muualta.
”Verotus on keskeinen työkalu, jonka avulla turvataan hyvinvointivaltion edellytykset. Verotuksen oikeudenmukaisuutta on vahvistettava edelleen siirtämällä sen painopistettä työn verotuksesta omistamisen verotukseen. Ensisijaista on veropohjan tiivistäminen puuttumalla muun muassa veronkiertoon ja aggressiiviseen verosuunnitteluun”, Nurminen näkee.
Vaalien jälkeistä tilannettakin illan aikana spekuloitiin. Jos kokoomus voittaisi vaalit, Satonen ei näkisi mahdottomana hallitusyhteistyötä perussuomalaistenkaan kanssa. Nurminen taas ei usko, että demarit lähtisivät kyseiseen kokoonpanoon apupuolueeksi.
”Jos sdp voittaisi, yhteistyö kokoomuksen kanssa voisi tulla kysymykseen. Tosin talouden sopeuttamiskeinoista tulisi vääntöä”, hän aprikoi.
Yleisön joukossa istunut, kokoomuksen entinen sastamalalainen kaupunginvaltuutettu Tauno Virtanen heitti illan päätteeksi Satoselle ja Nurmiselle kysymyksen, olisiko Suomessa jotakin opittavaa Ruotsin sosiaalidemokraateilta ainakin siinä, mitä tulee taloudenpitoon.
”Siellä on uskallettu leikata ja maan talous on kunnossa. Täällä meillä on eletty yli varojen jo vuodesta 2008. Itse olisin tällä hetkellä mieluummin ruotsalainen sosiaalidemokraatti kuin suomalainen kokoomuslainen”, Virtanen haastoi.
Arto Satonen ja Ilmari Nurminen, pitäisikö Suomen ammentaa oppia naapurista?
”Ruotsista voidaan ottaa mallia erityisesti talouden ja työllisyyden hoidosta. Siellä sosiaaliturva on kannustavampi, lakkoja on vähemmän ja valtion velka on paljon pienempi kuin Suomessa suhteessa bruttokansantuotteeseen”, Satonen toteaa.
Nurmisen mielestä Suomen ja Ruotsin tilannetta ei voi täysin verrata toisiinsa.
”Maat ovat kuitenkin erilaisia, eikä tämä asiakaan ole niin yksinkertainen. Suomessa tarvitaan edelleen työllisyysasteen nostoa, sekä oikeudenmukaisesti toteutettuna menojen ja tulojen tasapainottamista. Jos tuloverotusta kuitenkin yleisellä tasolla kevennettäisiin, pitäisi tulot saada jostain muualta”, hän toteaa.