Sastamalan kaupunki teki viime vuonna 4,3 miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen

Sastamalan kaupungintalo
Sastamalan kaupungintalo.

Viime vuosi muodostui isoista maailmamullistuksista, koronasta ja Ukrainan sodasta huolimatta Sastamalan kaupungin näkökulmasta varsin mallikkaaksi. Uunituote tilinpäätös kertoo, että kaupungin tilikauden tulos oli 4,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

“Voimme perustellusti todeta, että talous on tasapainossa kaikilla keskeisillä mittareilla mitattuna. Työllisyystilanne ja yritysten toimintakyky pysyivät hyvinä koko vuoden ajan, mikä heijastui merkittävänä, noin kuuden prosentin verotulojen kasvuna edellisvuoteen verrattuna. Vuosikate, joka oli 19 miljoonaa euroa, oli poistoja suurempi ja ylittää myös tehtyjen investointien tason”, toteaa Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

“Haasteellisesta toimintavuodesta huolimatta onnistuimme pitämään myös toimintakulujen kasvun kohtuullisena, noin 2,2 prosentissa, samaan aikaan toimintatuotot putosivat liki viisi prosenttia muun muassa koronakorvausten pienenemisen takia”, Malmberg jatkaa.

Investoinneissa näkyi kaupunkiympäristön kehittäminen

Kaupungin ja liikelaitosten investoinnit olivat yhteensä 12,3 miljoonaa euroa, mitä voidaan pitää kaupungin johtajan mukaan nykyisenä normaalina vuosittaisena investointitasona.

“Aiemmin normaali investointitaso oli 10 miljoonassa eurossa, mutta viime vuosina taso on noussut noin 12 miljoonaan eroon.”

Keskeisiä investointikohteita olivat Suodenniemen uusi urheilutalo ja Kiikoisten entisen kunnantalon saneeraus päiväkodiksi.

Mouhijärven yhtenäiskoulun hankesuunnitelma valmistui ja kilpailutus tehtiin vuonna 2022, varsinainen rakentaminen käynnistyy kevään 2023 aikana.

Tilakeskuksen investoinnit olivat yhteensä 3,7 miljoonaa euroa.

Sasky-koulutuskuntayhtymän peruspääomaa korotettiin 1,7 miljoonalla eurolla, minkä johdosta Sasky tekee yhteensä noin 6 miljoonan euron investoinnit Vammalan ammattikoululle.

“Tämän ansiosta 2. asteen kouluolosuhteet parantuvat. Pystymme tarjoamaan opiskelijoille nykyaikaiset oppimisolosuhteet ja tätä kautta toivottavasti pidettyä nuoria paikkakunnalla”; Malmberg uskoo.

Lainamäärä noin 2300 euroa per asukas

Yhdyskuntatekniikan toimialalla kesäkuussa 2023 valmistuva Vammalan torin saneeraus on näkyvin investointihanke.

Varilan kaupunginosaan rakennettiin kunnallistekniikka 18 uudelle omakotitalotontille ja kadunrakentaminen jatkui myös Sykkeen yritysalueella.

Ulkoliikuntapaikkoja kohennettiin eri puolilla kaupunkia yhteensä 560 000 eurolla.

“Tämä on melkoinen panostus liikuntapaikkoihin yhtenä vuonna”, Malmberg kommentoi.

Sastamalan Vesi -liikelaitos investoi 2,5 miljoonan euron edestä vesi- ja jätevesiverkoston toimivuuden turvaamiseen.

Kaupungin lainamäärä vuoden lopussa oli 54,5 miljoonaa euroa, mikä merkitsee 2 300 euroa asukasta kohti. Omaisuuden myyntituottoja kertyi 1,1 miljoonaa euroa.

“Hyvät kuntatalousvuodet ovat mahdollistaneet velkatason pitämisen kohtuullisena ja jopa lainamäärän pienenemisen. Tämä tukee osaltaan myös tuleville vuosille suunniteltuja investointeja”,  Malmberg sanoo.

Arvio tulevasta kehityksestä

Vuoden 2023 alussa tapahtui historiallinen muutos, kun sosiaali- ja terveyhdenhuolto sekä pelastustoimi siirtyivät hyvinvointialueiden vastattavaksi. Sastamalan kaupungilta poistui yli 100 miljoonaa euroa budjetista ja noin 600 vakituista työtekijää siirtyi Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelukseen.

Seuraava iso uudistus kuntien palvelurakenteessa toteutetaan vuoden 2025 alussa, jolloin TE-palvelut siirtyvät kuntien muodostamien työllisyysalueiden vastattaviksi.

Vuoden 2023 taloutta vahvistavat edellisiltä vuosilta tilitettävät leikkaamattomat verotulot, joiden ansiosta verotulojen ja siirtymätasauksen yhteisvaikutus on noin 5 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2024 alkaen verokertymä heikkenee kohti normaalitasoa ja vuonna 2025 arvioidaan tuloksen jo painuvat negatiiviseksi.

Kaupunginjohtaja Malmberg sanoo, että mikäli kaikki suunnitelmat toteutuvat, nousee Sastamalan kaupungin investointitaso erittäin korkeaksi vuosina 2024–2026:

“Todennäköisesti jokaisena vuonna ylitetään 20 miljoonan euron nettoinvestointitaso. Tämä tarkoittaa velkatason ja rahoituskulujen merkittävää kasvua. Samalla kuitenkin kaupungin palvelutaso ja vetovoima tulevat paranemaan entisestään.”