Bergbom yllättyi suosiostaan, Satonen kasvatti äänisaalistaan – Onko seuraavassa hallituksessa sastamalalaisministeri?

Miko Bergbom ja Arto Satonen tavattiin vaalien jälkeisenä maanantaina Puistokadulla Sastamalan keskustassa.

Ensikertalaisena eduskuntaan huikealla äänimäärällä ponnistanut perussuomalaisten Miko Bergbom Sastamalasta kertoo uskoneensa läpimenoonsa, mutta äänimäärä tuli hänelle yllätyksenä.

“Meillä oli kuitenkin kova lista Pirkanmaalla ja monia hyviä ehdokkaita”, hän toteaa.

Perussuomalaisten nousu valtakunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi kertoo Bergbomin mukaan tyytymättömyydestä tapaan, jolla hallitus on hoitanut maamme asioita.

“Liian kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka ovat ainakin asioita, joihin kansa toivoo toisenlaista linjaa”, hän uskoo.

“Olen saanut paljon viestejä liittyen nimenomaan sisäiseen turvallisuuteen. Asuntoalueiden heikentynyt turvallisuus on täyttä totta suuremmissa kaupungeissa ja suoraa seurausta vääränlaisesta maahanmuuttopolititiikasta”, Bergbom näkee.

Vaikuttavaa vaalityötä erityisesti Tiktokissa ja muualla somessa tehnyt Bergbom toimi Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtajana vuosina 2020–2022 ja on Sastamalan kaupunginvaltuuston ensimmäisen kauden valtuutettu.

Jo aluevaaleissa hän yllätti ollen Pirkanmaan yhdeksänneksi suosituin liki 2000 äänellä. Hän oli myös ainoa sastamalalainen, joka sai ääniä jokaisesta Pirkanmaan kunnasta.

Bergbomin asuinpaikka pysyy hänen mukaansa Sastamalassa jatkossakin, mutta muutoksiakin pääsy eduskuntaan tuo.

“Teen kuten olen jo aiemmin ilmoittanut, eli luovun tehtävistäni niin aluevaltuustossa kuin Sastamalan kuntapolitiikassakin ja priorisoin kaikkeni siihen tehtävään eduskunnassa, johon kansa on minut valtuuttanut”, hän sanoo ja lupaa että menestys ei nouse hänellä päähän.

“Ylös voidaan mennä lujaa, mutta sieltä voidaan tippua yhtä lujaa alas.”

Tulevan hallituksen kokoonpanoa nuori kansanedustaja ei vielä lähde spekuloimaan, vaan hän luottaa puoluejohdon kykyyn viedä asioita eteenpäin.

“Selvää on kuitenkin se, että kompromisseja tarvitaan”, hän pohtii.

“Kansa haluaa muutosta velkaantumiselle”

Konkaripoliitikko, kokoomuksen sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen sai 6 028 ääntä ja hänellä alkaa jo kuudes kausi eduskunnassa. Satonen onnistui kasvattamaan äänimääräänsä liki tuhannella viime eduskuntavaaleista neljän vuoden takaa.

”Kokoomuksen voitto valtakunnan tasolla kertoo muun muassa siitä, että kansa haluaa muutosta velkaantumiselle”, uskoo Arto Satonen.

Maamme seuraavaa hallitusta lähdetään nyt kasaamaan kokoomuksen johdolla.

“Koska vaalien tulosta tulee kunnioittaa, kaksi suurinta puoluetta eli kokoomus ja perussuomalaiset keskustelevat ensin, mutta hallitustunnustelukeskusteluja käydään kaikkien tahojen kanssa”, Satonen selvittää marssijärjestystä.

Julkisuudessa hallituksen muodostamisesta on ennakoitu tulevan varsin vaikea tehtävä ja siihen Satonenkin uskoo.

“Kansalta on nyt kuitenkin tullut selvä viesti siitä, mihin päin maata on vietävä. Näen, että erityisesti talouslinjasta tulevalla hallituksella on oltava samanlainen näkemys.”

Kolmen suurimman puolueen, kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n, välillä on useita eroja isoista kysymyksistä. Kokoomus ja SDP ovat eniten eri mieltä julkisen talouden hoidon keinoista, ja perussuomalaisten kanssa näkemyserot painottuvat EU-politiikkaan, sekä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiin.

“Moni puoluehan ilmoitti jo etukäteen, että ei tule tekemään jonkun toisen kanssa yhteistyötä. Me emme ole sulkeneet etukäteen ketään pois”, Satonen muistuttaa.

Entä tuleeko Satoselle salkku tulevassa hallituksessa? Mies toppuuttelee vielä keskustelua ministeripesteistä, koska jakoon vaikuttavat niin monet seikat.

Eikö työministerin tai maa- ja metsätalousministerin salkku voisi kuitenkin olla olla realistinen Satoselle, jolla on vahvaa erityisosaamista molemmilta aloilta?

“Käydään nyt hallitusneuvottelut ensin”, hän naurahtaa.

  • JaniR

    Niin köyhät köyhtyy ja rikkaat rikastuu se on sitä kokoomuksen politiikkaa

    • Jerry

      Tokkopa.
      Toisaalta, paljon parempi ideologia sekin on kuin sossujen: maksatetaan muilla oma elintaso ja otetaan varmuudeksi vielä uutta lainaa – kyllä sen jälkipolvet sitten hoitaa.

      • Mullikuhnuri

        Kenen työllä yrityksien omistajat maksavat elintasonsa? Jos jonakin aamuna verstas olisikin tyhjä työntekijöistä tai työläiset eivät leikatulla palkoillaan kykenisi enää ostamaan firman tuottamia tavaroita, voisi yrityksen omistajien elintaso laskea. Ei sittenkään, yritystuillahan tuo ratkaistaan. Yksinyrittäjät ovat tietysti eri asia, he ovat itse työläisiä.

  • jukkakeskinen

    Mullikuhnurille; entä jos yrittäjä ei tulisi joku aamu avaamaan ovia työntekijöille? Siihenkin voisi olla montakin syytä, pahimpana Ay-liike joka on Suomessa jämähtänyt 70-luvulle!

    • Mullikuhnuri

      Yrittäjyyteen kuuluu riski. Suomessa se on sosialisoitu yhteiskunnalle. Huonosti pärjäävät yrittäjät vierittävät syyn huonosta liikeideastaan tai osaamattomuudestaan jollekin muulle, yleensä ay-liikkeelle. Kapitalismissa heikon yrityksen kuuluu kaatua estämästä uusien, hyvien yritysten syntyä ja kasvumahdollisuuksia. Luova tuho. Työntekijöiden kuuluu kapitalismissa saada hinnoitella myymänsä tuotantopanoksen rahallisesti ja laadullisesti. Koska hän on yksin liian heikko neuvotteluosapuoli, hänellä on oikeus liittoutua vahvemmaksi neuvotteluliittymäksi, aivan kuten yrityksilläkin on omat työnantajaliittonsa. Länsimaisessa demokratiassa on kokoontumis- ja yhdistymisvapaus.

  • nimetön

    Arto on ihan ok tyyppi -mutta vahvaa osaamista maa- ja metsätalouden alalta? Toki hälle ministerisalkun soisin, pitkä ura ja kokemus on toki monenlaiseen pätevöittänyt.

    • Mullikuhnuri

      Kun tuleva hallitus alkaa karsia sotekuluja, myyntiin tulee paljon terveysasemia. Satonen on tehnyt paljon erinomaisia kiinteistökauppoja Vammalassa. Hän löytää helposti kaveripiiristään ostajat lopetettavien lähipalveluiden tiloille. Pätevä ainakin tällä alalla.

Kommentointi ei ole käytössä.