Komea kallio tuli esiin pienellä siistimisellä – Lions Club Huittisten leijonat laittoivat jälleen talkoohanskat käteen Ripovuoren hyväksi

Veijo Brunnila, Olli Tuominen, Ilpo Ojala, Ilkka Isokallio, Juha Suomela, Raimo Ali-Raatikainen, Jani Torpo ja Mikko Tihumäki tähyilevät tyytyväisinä Ripovuoren kallioilla. 12 hengen talkooporukka on käyttänyt laen siistimiseen noin parisataa työtuntia.

Huittisten Ripovuoren huipulle saapuessa paikkaa ei ole tunnistaa. Vielä muutama viikko sitten risukon peitossa ollut alue on siisti ja avara.

Kallion keskellä kulkee joukko Lions Club Huittisten leijonia tutkimassa töidensä tuloksia.

”Viime kesänä rakensimme Ripovuorelle laavun ja jo silloin meillä oli selkeä ajatus, että projektia pitää ehdottomasti jatkaa jotenkin. Pääsiäisen jälkeen aloitimme Ripovuoren laen siistimisen ja lähitulevaisuudessa tulemme vielä uusimaan täällä olevan vessan”, Ilkka Isokallio kertoo.

Ripovuoren kunnostamisidean isä, Mikko Tihumäki katselee tyytyväisenä ympärilleen. Tihumäki havahtui pari vuotta sitten Ripovuoren epäsiisteyteen ja puskittumiseen. Yksi Satakunnan upeimmista maisemapaikoista oli päässyt rapistumaan pahemman kerran.

Tihumäki suunnitteli paikalle näköalatornia, laavua ja laituria. Koska yksin miehen rahkeet eivät olisi moiseen kunnostustyöhön riittäneet, hän otti yhteyttä Lions Club Huittisiin, jossa projektista innostuttiin välittömästi.

”Näköalatornin rakennuskustannukset olisivat olleet lähes tähtitieteelliset, mutta laavun rakentamiseen ja alueen raivaamiseen tiesimme lähes heti pystyvämme”, Raimo Ali-Raatikainen muistelee.

Aluetta rauhoitetaan liikennejärjestelyin

Parin viime viikon aikana leijonat ovat jälleen laittaneet talkoohanskat käteen ja uurastaneet Ripovuorella. Alueella on tehty raivausta ja pientä maanmuokkausta.

”Nuorta puustoa on poistettu, minkä ansiosta laelle on saatu Ripovuorella esiintyvälle kalliosinisiivelle paahdemaista ympäristöä ja kosteikkoja”, Juha Suomela kertoo.

Myös Ripovuoren liikennejärjestelyt ovat muuttuneet. Ennen huipun kiertänyt lenkki tullaan lähiaikoina sulkemaan kivillä pienemmäksi ja ajatus on, ettei korkeimmalle huipulle tai laavulle asti pääse enää autolla.

Tämä rauhoittaa alueen liikennöintiä ja mahdollistaa turvallisen ympäristön retkeilijöille.
”Tämän avulla alueelle saadaan lisää parkkitilaa, mikä tulee tarpeeseen, sillä aiemmin tänne ei mahtunut montaakaan autoa”, Veijo Brunnila sanoo.

”Talvella täällä järjestetty metsäkirkko oli jonkinlainen sykäys sille, että parkkitilaa pitää tosiaan järjestää lisää. Nyt alueella on huomioitu myös mahdolliset ryhmät, sillä linja-autoille on hyvä kääntöpaikka ja ne saa parkkiin vähän alempana olevalle parkkialueelle”, Jani Torpo kertoo.

Seuraavaksi LC Huittisten suunnitelmana on kunnostaa Ripovuorella oleva wc. ”Maalia pintaan ja uusi kompostikäymälä sisälle”, miehet pohtivat.

Myös vuorella ollut vanha, palanut koppi on viimein purettu.

”Vessaan tulee kompostikäymälä ja se maalataan. Suunnitelmissa on, että wc-rakennuksen toiseen päähän saataisiin jonkinlainen varasto”, Ilpo Ojala sanoo.

Syksymmällä, kun pesimiskausi on ohi ja ELY-keskuksen poikkeuslupa jälleen lainvoimainen, näköala Kokemäenjoen kansallismaisemaan tulee avautumaan entistä paremmin, Metsänhoitoyhdistys raivaa poikkeusluvassa määritellyt kaulatut haavat.

”Kokemäenjoki tekee Ripovuoren ympärillä hienon mutkan ja jokimaisema avautuu yllättävän monesta suunnasta. Olisi hienoa, jos se saataisiin näkyviin myös Äetsän suuntaan”, Suomela pohtii.

Vuorelta alemmas rantaa kohti kulkee jo nyt valmis polku. Leijonat lähtevät kulkemaan polkua pitkin ja toteavat nopeasti, että sekin olisi hyvä kunnostaa.

”Jos vaikka laittaisi tapit maahan ja sellaisen köyden, mistä voisi ottaa tukea. Ehkä muutamia rappusia pahimpiin paikkoihin”, Ojala suunnittelee.

”Näin koko tämä hanke on edennyt. On tehty jotain ja sitten ideoitu uutta. Laavun suunnittelussa Tuomisen Olli teki suuren työn, mutta muuten paikkoja on laitettu oikeastaan sitä mukaan kun kunnostettavat kohdat ovat nousseet esiin”, Isokallio kertoo.

Kaupunki on luvannut alueelle liikennemerkit ja lisää opasteita.

”Tällä hetkellä Ripovuorelle on vähän hankala löytää, ellei tiedä minne on tulossa. Tarkoitus on, että opasteita lisätään sekä valtatien varteen että Ripovuoren tienhaaraan. Lisäksi vuorelle on tulossa infotaulu, jossa kerrotaan alueen historiasta sekä ohjeistetaan luonnonsuojelualueen pelisäännöistä”, Tihumäki kertoo.

Ympäristö huomattavasti aiempaa siistimpi

Laavun rakentaminen on lisännyt Ripovuoren käyttöä merkittävästi. Leijonien mukaan alue on kuitenkin pysynyt aiempaa siistimpänä.

”Ennen täällä oli joka puolella roskaa. Nyt ihmiset selvästi haluavat pitää paikan kunnossa ja keräävät roskansa pois”, Suomela iloitsee.

”Varmasti myös alueella olevalla kameravalvonnalla on oma osansa siihen, että ilkivallalta on vältytty”, Ali-Raatikainen uskoo.

Tihumäki on erittäin iloinen siitä, että hänen suunnitelmansa ovat alkaneet muuttua todeksi.

”Kyllähän se hienolta tuntuu, että leijonat lähtivät tähän mukaan ja paikka on saatu jälleen ansaitsemaansa kuntoon. Todella hienoa on myös se, että ihmiset ovat ottaneet tämän käyttöönsä ja retkikohteekseen.”

Ripovuoren laittaminen tuskin jää tähänkään. Leijonaporukka vihjaa, että heillä on mielessään paljon suunnitelmia paikan varalle.

”Kyllä tämä paikka tulee varmasti vielä moneen kertaan muuttumaan tulevina vuosina, mutta enempää ei uskalla luvata”, Suomela toteaa.