Mistä lisää varhaiskasvatuspaikkoja Vammalaan? Kasvatusjohtaja Pekka Kares kertoo, että Hopun entinen koulurakennus on yksi vaihtoehto, kun keskustan alueen varhaiskasvatuksen paikkapulaan haetaan väliaikaista ratkaisua.
Tontilla sijaitsevalle rakennukselle, jossa vielä 2013 toimi yksityinen päiväkoti, on tilattu kuntotutkimus. Mikäli tutkimuksessa ei ilmene huomautettavaa, tilat saadaan käyttöön suhteellisen pienellä remontilla.
”Kuntotutkimus sitten kertoo faktat, mutta päällisin puolin siellä näyttää varsin hyvältä. Tiloihin saataisiin sijoitettua kaksi päiväkotiryhmää eli 42 lasta”, Kares kertoo.
Vaikka koulutilat ovat olleet useamman vuoden tyhjillään, ne eivät ole olleet kylmillään.
Kares kertoo, että syksyksi varhaiskasvatuspaikkoja vielä riittää. Keväällä lisäpaikkatarpeeksi arvioitiin 60 paikkaa kuluvan vuoden loppuun mennessä.
”Mitä lähemmäksi vuoden vaihdetta mennään, sitä hankalammaksi tilanne muuttuu”, Kares myöntää.
Kares kertaa jo tehdyt linjaukset: yksityinen Touhula jatkaa kaupungin yksikkönä, lakkautusuhan alla olleet Harjukadun ja Omenapuiston yksiköt jatkavat ja Varilan ryhmäperhepäiväkodin avaamiseen valmistaudutaan.
”Nyt se on tyhjillään, mutta varattuna varhaiskasvatukselle. Touhulankin tilat mahdollistaisivat hieman isomman lapsimäärän, ja tämäkin selvitys on työn alla.”
Päivähoitoasioiden kanssa ei voi Kareksen mukaan enää aikailla, vaan päätöksiä pysyvistä ratkaisuista on tehtävä nopealla aikataululla.
Kaupunginvaltuustossa varhaiskasvatuksen paikkatarpeesta keskustellaan 19.6. Esillä pysyviksi ratkaisuiksi on ollut uusien tilojen rakentaminen Ojansuun päiväkodin yhteyteen tai Marttilan koulun remontoiminen varhaiskasvatuksen tarpeisiin.
Arvioitua suurempi päivähoitotarve ei ole vain Sastamalan ongelma, vaan saman asian kanssa painiskellaan monissa muissakin kaupungeissa.
”Esimerkiksi Porissa haetaan nyt nopealla aikataululla tiloja 200:lle varhaiskasvatuspaikalle”, Kares tietää.
Paikkapulan lisäksi varhaiskasvatuksessa kärsitään henkilökuntapulasta.
”Sastamalassa olemme vielä saaneet pätevää henkilökuntaa, mutta tiedostamme kyllä tämänkin ongelman”, Kares lisää.
”Vetkuttelu ei ole vaihtoehto”
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Minna Isotalo (sd.) kuvailee varhaiskasvatuksen paikkapulaongelman ratkomisen olleen pitkä prosessi ja ”melkoinen kivireki”. Hän toteaa useamman valtuutetun vaatineen lisää kunnallisia päivähoitopaikkoja Vammalaan jo ennen kuin viranhaltijat pääsivät tilanteen tasalle.
”Tähän mennessä valtuustokauden hienoin hetki on ollut se, kun viranhaltijat totesivat palveluverkkoselvityksen vanhentuneen varhaiskasvatuksen osalta”, Isotalo myöntää.
”Se oli todella helpottava tieto. Kyllähän sitä ehti jo turhautua ja miettiä, olemmeko pimahtaneita, kun meillä on tilanteesta aivan erilainen näkemys kuin viranhaltijoilla.”
Isotalo korostaa, että yhteisen näkemyksen synnyttyä asiat ovat edenneet nopeasti.
”Tai niin ripeästi kuin kunnallisessa päätöksenteossa lienee mahdollista. Nyt odottelemme Hopun entisen koulurakennuksen kuntotutkimuksen valmistumista.”
Paikka olisi hänen mukaansa päiväkodille ihanteellinen: suojaisa ja viihtyisä pihapiiri aivan keskustassa, mutta kiinteistön terveysturvallisuudesta ja remonttitarpeista pitää ensin saada varmaa tietoa.
”Joko Hoppu tai sitten siirtotila Ojansuulle. Ne ovat nopeimmin toteutettavat ratkaisut, vetkuttelu ei ole vaihtoehto. Olennaista on se, että kaupunki pystyy vastaamaan ennakoitua suurempaan palvelutarpeeseen ja saamme riittävästi osaavia työntekijöitä.”