Tuulivoimayhtiötä pommitettiin kysymyksillä yleisötilaisuudessa

Kiikan nuorisotalossa tunnelma oli odottava. Sali täyttyi kuulijoista.

Osallistujien määrä yllätti tapahtuman järjestäjätkin. Jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen tilaisuuden alkua porukkaa tuli paikalle, ja alkutarjoilun – kahvin ja raparperipiirakan jälkeen – siirryttiin odottelemaan tilaisuuden alkamista salin puolelle.

Puheensorina kävi vilkkaana, ja sorinan seasta erottui muun muassa sähköstä ja sen siirtohinnoista käytävät keskustelut. Ilmassakin tuntui olevan sähköä – sen verran latautunutta odotusta oli havaittavissa. Tunteet olivat monilla pinnassa, vaikka ne purkautuivatkin vasta tilaisuuden loppupuolella, kun yleisö sai esittää kysymyksiä Elements Suomi Oy:n edustajille.

Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin läsnäolo tilaisuudessa koettiin tärkeänä.

Tilaisuuden avasi kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.

”Hienoa nähdä, että helteestä huolimatta meitä on täällä näin paljon kuulemassa ja keskustelemassa tärkeästä aiheesta”, Malmberg kiitteli.

”Vihreä siirtymä, ilmastoasiat ja omavaraisuus energia-asioissa ovat puhutelleet etenkin viime syksyn sähkönhinnan nousun myötä. Miten varaudutaan tulevaisuudessa omaan tuotantoon? Tuuli- ja aurinkovoimahankkeita on menossa eri puolilla maata, ja niillä on paljon myös taloudellista merkitystä.”

Malmberg toi esille myös sen, että hankkeita voidaan katsoa hyvin erilaisista näkökulmista.  Kaupunginjohtajana hän kokee tärkeänä asiana asukkaiden tasapuolisen kohtelemisen. Sastamalan kaupunginhallitus on käynnistänyt hankkeen osayleiskaavan ja ympäristölautakunta on hyväksynyt sen osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS). Hankkeen toteuttavalta yhtiöltä kaupunki edellyttää, että Ajoksenkankaan tuulivoimakaavoituksen laadinnassa ja puiston toiminnassa huomioidaan kaupunginvaltuuston kokouksessa määritellyt tuulivoimaloiden ja rakentamisen yleiset periaatteet. Tässä vaiheessa kaupungin taholta ei haluta vielä ottaa kantaa, olisiko hankkeen toteutuminen ”hyvä vai huono asia”. Asioilla on aina monta puolta.

Yleisö kuunteli keskittyneesti puheenvuoroja.

Satamalan kaupungin maankäyttöjohtaja Ilmari Mattila käytti puheenvuoron Malmbergin jälkeen, ja kävi läpi kaupunginhallituksen linjausta tarkemmin. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä ajantasaista tietoa luonnosasteella olevasta kaavasta on nähtävissä kaupungin nettisivuilla. Siellä voi käydä tutustumassa ja esittämässä myös mielipiteitä ja muistutuksia. Kaikkien, joita asia koskee, onkin tärkeää tässä vaiheessa olla aktiivinen. Mikäli siis haluaa olla asioihin vaikuttamassa, kannattaa klikkailla Sastamalan kaupungin nettisivuille, tutustua aiheeseen ja ottaa kantaa.

Ajoksenkankaan hankkeen suunnittelee ja – mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan – toteuttaa Ranskassa seitsemän vuotta sitten perustetun kansainvälisen Elementsin suomalainen tytäryhtiö Elements Suomi Oy. Voimakkaasti Euroopassa vaikuttaneen emoyhtiön toiminta laajentui viime vuonna myös Suomen uusiutuvan energian markkinoille. Ranskalainen emoyhtiö omistaa 100%.:sti tytäryhtiönsä.

Hankealue on piirretty karttaan. Karttoja oli esillä ja niihin sai tutustua.

Tilaisuudessa Elements Suomi esitteli toimintaansa maankäyttöjohtajan puheenvuoron jälkeen. Paikalla yhtiön edustajina olivat maajohtaja Samir Abboud, vanhempi kehityspäällikkö Sonja Vuorsalo ja projektiharjoittelija Elina Huhtinen.

”Olemme uusiutuvan energian tuottaja, emme pelkästään hankekehittäjä. Elementsillä on pitkä kokemus alalta Euroopassa. Haluamme olla helposti lähestyttävä ja avoin toimija, meihin voi aina olla yhteyksissä. Olemme mukana näissä hankkeissa omistajana niiden elinkaaren kaikissa vaiheissa”, taustoitti Sonja Vuorsalo.

Yhtiön toimenkuvaan kuuluu kartoittaa potentiaalisimmat tuotantolaitosten sijaintipaikat, luvittaa, rahoittaa ja rakennuttaa hankkeet sekä vastata niiden operoinnista ja käytöstä. Sopivan kohteen löytymisestä siihen, että myllyt pyörivät kuluu kaikkien vaiheiden jälkeen useita vuosia. Prosessi vie aikaa ja on monivaiheinen. Valmiin tuulivoimalan käyttöikä on noin 25-35 vuotta.

Elements Suomen maajohtaja Samir Abboud vastaamassa yleisön kysymyksiin.

Tilaisuuden ehkä odotetuin osio tuli lopuksi, kun yleisö sai esittää yhtiön edustajille kysymyksiä. Eniten askarrutti miten tuulivoimapuisto tulisi vaikuttamaan ympäristöön, luontoon, kiinteistöjen arvoon, metsästykseen ja eläimiin. Meluhaitat ja maisemallisetkin asiat nostettiin keskustelun aiheeksi sekä tuulimyllyjen lavoista talvikautena irtoava jää.

Elina Huhtinen, Sonja Vuorsalo ja Samir Abboud esittelivät tuulivoimayhtiön toimintaa.

Alueviesti tiedusteli tilaisuuden jälkeen yleisön tunnelmia – tässä muutamia ajatuksia kysymyksiä tykittäneiltä. Nimiään he eivät halunneet lehtijutussa mainittavan.

”Isäntä kuuluu metsästysseuraan, kyllä se on metsästysseuran menoa, jos tämä hanke toteutuu. Osa vastauksista oli ympäripyöreitä, niin kuin poliitikoilla.”

”Joihinkin kysymyksiin ei vastattu ollenkaan, vaan ne ohitettiin – tai vastattiin jotain muuta kuin mitä oli kysytty. Me asukkaat olemme kokeneet, että tätä on koko ajan valmisteltu salassa. Maanomistajat saavat korvauksia, mutta eiväthän he asu siellä, omistavat vain maat. Miten meille asukkaille korvataan?”

”Kysymysten esittämiseen olisi pitänyt valmistautua paremmin. Sonja vastasi asiallisesti, mutta Samir ei tuntunut ottavan kaikkia kysymyksiä tosissaan, tai ei vastannut kunnolla. Tämä on iso ja moneen asiaan vaikuttava asia meille asukkaille.”

”Jo pelkällä maalaisjärjelläkin ajatellen kyllähän kiinteistöjen arvo laskee, vaikka nämä muuta väittävät tutkimustensa perusteella. Kuka haluaa ostaa talon, joka on ympäröity myllyillä?”

Paljon kysymyksiä on siis vielä ilmassa ja vailla vastauksia. Alueviesti jää seuraamaan tilannetta ja hankkeen etenemistä.

Marika Helenius oli odotetusti paikalla – mitkä olivat Marikan ajatukset tilaisuuden jälkeen?

Marikaa huolestuttaa kotitilansa tulevaisuus.

Alueviestin lukijat muistavat varmasti Marika Heleniuksen, jota haastateltiin 24.5. ilmestyneeseen lehteen. Hän kertoi toivottoman tuntuisesta taistelustaan tuulimyllyjä vastaan. Hankkeen toteutuessa Heleniusten kotitila tulisi olemaan tuulimyllyjen saartama joka puolelta.

Marika oli paikalla tuulivoimahankkeen yleisötilaisuudessa. Mitkä olivat hänen fiiliksensä tilaisuuden jälkeen?

”Se, mitä tästä sai irti, oli aika suppeaa. Kaikki on kuitenkin vielä niin alkutekijöissään, mitään uutta ei oikeastaan tullut esille”, Marika pohti. Kaupungin roolia hankkeen raamittajana Marika arvostaa.

”On hyvä, että kaupunki on asettanut selkeitä reunaehtoja rakentamisen kriteereillä. Tilaisuuden koin pelkkänä muodollisuutena, jossa hanke tehtiin näkyväksi. Nyt ihmisten on hyvä ottaa kantaa ja vaikuttaa YVA:n (ympäristövaikutusten arviointi) aikana. Maankäyttöjohtajahan painotti, ettei kaupunki ole vielä hankkeen tässä vaiheessa tehnyt arviota, onko hanke hyvä vai huono”, Marika muistutti.

Marika oli keskustellut kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin kanssa tilaisuuden jälkeen.

”Oli hyvä, että kaupunginjohtaja oli paikalla. Väkimäärästä yllätyin, ihmisiä oli paljon.”

Marika olisi toivonut pidempää keskustelua puolesta ja vastaan, hänen mukaansa keskustelu yleisön kanssa jäi liian lyhyeksi.

”Mielestäni kaikkiin kysymyksiin ei vastattu. Toki Elements Suomen edustajat sanoivat, että heihin voi olla myös suoraan yhteydessä. Enkä tiedä olisiko se kommenttien heittely mihinkään johtanut, vaikka keskustelu olisi jatkunutkin. Ihmisten pitäisi nyt olla aktiivisia, ja olla yhteydessä suoraan Sonjaan ja Elyyn tai vaikuttaa YVA:an. Minuun on otettu tämän aiheen tiimoilta paljon yhteyttä. Viestejä tulee somen kautta, tekstiviestein ja sähköpostitse. Aihe kyllä kiinnostaa ihmisiä”, kertoi tuulivoimalahankealueen yksittäiselle asukkaalle kasvot antanut Marika.

  • Seppo

    Malmberg vois olla esimerkkinä ja ottaa pari propellia omalle tontille ja sitten vois pari laittaa Iisan pellolle kun sinneppäin kaikki muukin halutaan

    • Paikallinen

      Sinä Seppo se sitten jaksat olla katkera Iisanpeltolaisille. Niin se vaan on, että pökömaat pyhitetään susille ja tuulimyllyille. Muuta sinäkin sivistyksen pariin vaikkapa Iisan alueelle. Vaihda samalla se korollas valkoiseen audiin…

  • Seppo

    Ei kai siinä katkeruutta oo jos sinne kaikki muukin rakennetaan ja halutaan niin miksi ei niille turhat tuulimyllyt kelpaa? Tälläkin hetkellä taitaa sähköstä olla ylituotantoa mutta silti hinta pysyy korkealla
    Enkä edes omista korolla omistaisimpa vanhan hyvät Toyotan ja taidan jopa asua lähempänä iisaa kuin sinä että sekin meni väärin

Kommentointi ei ole käytössä.