Ensin oli paikka, sitten tuli teema. Ja niin alkoivat hahmottua järjestyksessään 39. Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivät, kertoo toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula.
Tapahtumaa on aiemmin järjestetty Sylvään koululla myös kiinteistön ollessa remontissa, mutta tänä suvena koululla myllerretään sen verran isosti, että kirjapäivät vaihtavat maisemaa Vammalan pohjoispuolelle.
”Vexve Areena, keskuskenttä ja jäähalli johdattivat meidät urheiluteeman äärelle. Jalo kilpa -näkökulma on tapahtumassa esillä monella tapaa, mutta toki meillä on aina ohjelmassa tilaa myös sivupoluille”, Mäki-Kerttula sanoo.
Kirjan-alan kilpailuista keskustellaan perjantaina seminaarissa Kirjat kilpasilla sekä Bibliofiilien Seura ry:n järjestämässä Arvokirjat kilpasilla -paneelissa.
Itselleen kymmenen tärkeää tietokirjaa esittelevät Ritva ”Kike” Elomaa ja Jorma Uotinen.
Lauantain iltapäivässä keskustellaan urheiluhullun kirjailijakolmikon Pekka Holopaisen, Riikka Smolander-Slotten ja JP Pulkkisen voimin urheilun ulottuvuudesta kirjoissa.
Kirjapäivät päättää tuttuun tapaan Tyrvääläinen Tryki, jossa pureudutaan urheiluun ja urheilujournalismiin toimittaja Matti Kuuselan silmin. Lisäksi psykiatri Mika Rautanen ja taikuri-tietokirjailija Heikki Nevala kertovat vähän tunnetuista suomalaisista, jotka ovat kilpailleet ennen kaikkea itseään vastaan ja saavuttaneet siinä lajissa suuria.
Areenalta ammattikoululle Zetor-kyydillä
Kirjapäivien päänäyttämö on siis urheiluareena, jossa vietetään muun muassa tapahtuman avajaisia. Ravintola Wareliuksen tiloissa kirjakansaa muonittaa ja janon sammuttaa Liekorannan väki.
Kirjamyyjiä on joitakin Vexve Areenalla, mutta suurin osa myyntipisteistä sijaitsee Vammalan ammattikoululla kahdessa kerroksessa sekä ammattikoulun pihalla olevassa kirjateltassa, jossa sijaitsee myös lukuisia mielenkiintoisia haastatteluja tarjoava kirjailijalava. Myös koulun auditoriossa tapahtuu muun muassa lastentapahtuman muodossa.
”Paikasta toiseen siirtymiseen menee enemmän aikaa kuin ennen, eli se kannattaa huomioida. Lauantaina ammattikoulun ja areenan väliä voi kulkea Zetor-kyydillä”, tuottaja Tytti Meriluoto sanoo.
Hauskoista kyydeistä vastaavat Tyrwään Seudun Zetoristit.
Autolla saapuvia ajatellen on järjestäjillä riittänyt pähkäiltävää enemmän kuin ennen.
”Ratakatu on tapahtumapäivinä yksisuuntainen kello 6 – 18.30 välisenä aikana, saapuminen kirjapäiville tapahtuu Varikonkadun kautta”, Meriluoto kertoo.
Paikalla on liikenteenohjaus, talkoolaiset neuvovat autot parkkiin. Käytössä on useampia pysäköintialueita. Vammalan keskustasta ja rautatieasemalta pääsee tapahtumien ytimeen myös kaupunkibussilla, Meriluoto vinkkaa.
”Sen suhteen momentum on nyt!”
Palataanpa vielä kirjapäivien ohjelmaan. Mitä tapahtumajärjestäjät itse aikovat katsella ja kuunnella, jos töiltään suinkin vain ehtivät?
”Seela Sella! Pippurinen Pispalan likka on monille tuttu, mutta itse en ole nähnyt nähtä koskaan livenä. Eli sen suhteen momentum on nyt”, Päivi Mäki-Kerttula nauraa.
”Tänä vuonna Kirjateekin kirjajukkina ovat Virpi Hämeen-Anttila ja Matti Rönkä. Heidän valitsemiaan otteita kirjallisuudesta tulkitsevat näyttelijät Eero Enqvist ja Anna Kankila. Kirjateekki on ohjelmaformaattina saanut paljon kehuja, joten se kiinnostaa”, Tytti Meriluoto tuumaa.
Tuotantoassistentti Sanni Ylipekkala miettii tovin ennen valintaansa.
”Kirjailijalavan ohjelma kokonaisuudessaan vetää puoleensa. Siellä haastattelijoina ovat nuoret, mikä tuo erilaista perspektiiviä asioihin”, Ylipekkala perustelee.
Entä millaisia terveisiä järjestäjillä on tapahtumaan saapuville?
”Muistakaa tulla oikeaan paikkaan, älkää menkö Sylväälle.”
”Kun tapahtuma on uudessa paikassa, kannattaa tulla avoimin mielin tutustumaan tarjontaan.”
”Joku asia voi olla paremmin ja joku toinen huonommin kuin Sylväällä. Tapahtuman sisältö on tälläkin kertaa erinomainen.”
Kysyvä ei tieltä eksy, Meriluoto muistaa:
”Infopisteet sijaitsevat Vammalan ammattikoulun edessä ja Vexve Areenan aulassa.”
Poimintoja kirjapäivien ohjelmasta:
Avajaiset ja filosofien kohtaaminen:
Vanhan kirjallisuuden päivät avataan juhlallisesti perjantaina 30.6. kello 10.30 Kiikan torvisoittokunnan tahtiin. Avajaiset juontaa Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen ja avajaispuheen pitää yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, kustantaja emerita Leena Majander-Reenpää. Sastamalan kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.
Jaloa kilpaa vai jotain aivan muuta? Ken tietää, mutta kirjailija, teatterintekijä Juha Hurmeen puheen otsikkona on Taistelu turhan tähden.
Avajaisissa julkistetaan tuttuun tapaan Vuoden Kirjatoukka Suomen Antikvariaattiyhdistyksen toimesta. Loppupuheenvuoron pitää FT, toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu.
Kirjapäiväperjantai tuo tullessaan myös kahden filosofin kohtaamisen. Kello 14 Vexve Areenalla filosofit Esa Saarinen ja Mikko Lahtinen keskustelevat kirjan ihmeestä.
Jenni Haukio Vexve Areenalla
Runsaan kiinnostuksen vuoksi Jenni Haukion haastattelu kirjapäivillä on ennakkotiedoista poiketen Vexve Areenalla. Haastattelun ajankohta on perjantaina 30.6. kello 13.15–13.45.
Haukiolta ilmestyi hiljattain omaelämäkerrallinen teos Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona.
Aiheesta häntä haastattelevat Kustannusliike Warelian kesätyöntekijät Maria Rautanen ja Peppi Salonen.
Lasten omat kirjapäivät
Lasten omat kirjapäivät järjestetään perinteikkäästi jälleen kirjapäivälauantaina 1.7. Tapahtumapaikkana on Vammalan ammattikoulun auditorio (Ratakatu 36), ja hauska meininki alkaa kello 10.30. Juontajana on luokanopettaja Kati Solastie.
Ohjelmassa on Tarinoita ilmapallomaasta -lavaesitys, ilmapallotaikuri Taika. Esitys on yhdistelmä satujen lumoa ja ilmapallojen taikaa. Esitysten jälkeen Taika taituroi ilmapalloista erilaisia hahmoja.
Höpinätötterö on lastenmusiikkiduo, jonka vinkeän vinksahtanut show tarjoilee hupia ja huumoria koko perheelle. Lauluissa seikkailevat muun muassa vauhdikkaat ralliautot, herkulliset voileivät sekä Nestori-mato. Orkesterissa laulavat ja soittavat Janne Laurila ja Joonas Keskinen, jotka loihtivat ilmoille kaikenlaista höpinä. Höpinätötterön voit bongata myös Pikku kakkosesta.
Lauantaina samaisessa auditoriossa pääsee myös räppäämään Kirjarap-työpajassa. Omat kirjatarinat voi pukea räpiksi ja vaikka nauhoittaa osaksi työpajassa muodostuvaa biisiä kello 12.30 – 13.30. Sastamalan yhteisötaiteilija-räppäri Simo Nieminen ohjaa räppien sovittamista ja vastaa biisin tuotannosta. Aiempaa kokemusta räpistä ei tarvita.
Kirjapäivien koko ohjelman löydät osoitteesta vanhankirjallisuudenpaivat.com