TV:stä tuttua toimittajaa ohjaa halu nähdä ihminen urheilusuoritusten takana – ”Jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa”

Riikka Smolander-Slotten kipinä urheilutoimittajan työhön syttyi jo peruskoulussa. Kuva: kotialbumi.

Vanhan kirjallisuuden päiville lauantaina saapuva Riikka Smolander-Slotte on monille urheilun ystäville televisiosta ja Ylen urheilulähetyksistä tuttu kasvo. Yle Urheilussa Smolander-Slotte on työskennellyt 20 vuotta, hän jäi aikanaan taloon töihin suoraan yliopiston harjoittelusta. Haave urheilutoimittajan ammattista syttyi kuitenkin jo yläkouluikäisenä.

”Katselin isäni kanssa kaikki urheilukilpailut televisiosta, lajilla ei ollut väliä. Kun muut lukivat teiniromaaneja koulun lukutunnilla, minä luin Martti Vainion Tuskien taival -kirjaa”, hän kertoo.

”Jossain vaiheessa päätin, että minusta tulee urheilutoimittaja, ystäväni ja sen aikainen liikunnanopettaja muistavat tämän myös. Sen jälkeen aloin etsiä sopivaa polkua silloin vielä kovin miesvaltaiselle alalle.”

Oma tie alalle löytyi liikunnan opintojen kautta. Lopulta kaikki opittu yhdistyi unelma-ammatissa.

”Päivääkään ei ole katunut ja edelleen joka päivä on kiva mennä töihin. Jokainen päivä on erilainen”, Smolander-Slotte sanoo.

Kuierin tarina kertoo, että kaikki on mahdollista

Urheilutoimittajan työ on synnyttänyt Riikka Smolander-Slottessa myös halun löytää ja nähdä ihminen urheilusuoritusten takana. Jokaisella on oma mielenkiintoinen tarinansa.

”Olen aika tykännyt kirjoittamisesta ja kirjan kirjoittaminen oli pitkään yksi haaveistani. Olin onnekas, kun sain aloittaa yhteistyön Otavan kanssa.”

Tietokirjojen aiheiksi valikoituivat koripallotähti Awak Kuier ja ralliautoilija Jari-Matti Latvala.

Kuierin tarinassa Smolander-Slottea kosketti perheen polku Sudanin sota-alueilta Suomeen ja lopulta Awakin tie USA:n parrasvaloihin. Tarina siitä, että kaikki on mahdollista.

”Tarvitaan uskoa, hyviä ihmisiä, yhteistyötä ja sisukkuutta. Ikinä ei pidä ajatella, että minusta ei ole tähän. Kuierin esimerkki on rohkaiseva jokaiselle, etenkin nuorille”, kirjailija sanoo.

Latvala-kirjan tiimoilta Smolander-Slottea sykähdytti miehen täydellinen omistautuminen lajille. Latvalan koko elämä ja hänen koko perheensä elämä pyörii lajin ympärillä.

”Asia, joka tässä kirjassa kosketti, oli Jari-Matin rehellinen pohdinta siitä, miksi hän ei koskaan kyennyt voittamaan maailmanmestaruutta. Oma psyyke petti aina ratkaisevalla hetkellä. Oli myös hienoa, että epäonnisten aikojen jälkeen Jari-Matti nousi tallipäälliköksi, kuin lahjana suuresta intohimosta lajiin.”

Voimistelumaailman epäkohdat esiin

Nuortenromaani Armoton unelma syntyi osittain turhautumisesta. Smolander-Slotte oli seurannut pitkään voimistelumaailmaa ja kuullut ikäviä tarinoita kulisseista. Kukaan ei kuitenkaan uskaltanut puhua.

Hän ajatteli, että kenties fiktion avulla lapset ja nuoret voisivat samaistua aiheeseen ja ymmärtää, että he eivät ole yksin, jos joutuvat kokemaan epäasiallista käytöstä esimerkiksi valmentajalta.

”Ajattelin, että jos kirja saa yhdenkin nuoren avaamaan suunsa ja havahtumaan, on se tärkeää tehdä. Kirja oli minulle sydämen asia ja herättänyt paljon keskustelua. Nuorilta saatu palaute on lämmittänyt. Se antoi minulle uskoa edelleen taistella asian puolesta”, hän sanoo.

Rytmisen voimistelun epäasiallinen urheilukulttuuri on aihe, johon Smolander-Slotte on paneutunut ansiokkaasti toimittajanakin. Hänen tekemänsä juttukokonaisuus paljasti lajin piirissä vallinneen nöyryyttämisen ja pelon kulttuurin.

Nuoria tyttöjä on pyritty valmentamaan huipulle ankaralla kurilla, haukkumisella ja painonpudotusta vaatimalla. Juttujen jälkeen muun muassa Olympiakomitea ja Opetus- ja kulttuuriministeriö ovat vaatineet muutosta voimistelun lajikulttuuriin.

Riikka Smolander-Slottella oli syyskuussa 2022 tuplajulkkarit: samaan aikaan ilmestyivät nuortenromaani Armoton unelma sekä Awak Kuier -kirja. Jari-Matti Latvalan elämästä kertova kirja ilmestyi vuonna 2020.

Kurinalaista kovaa leikkiä

Tämän vuoden kirjapäivien teemana on jalo kilpa. Tämä saa Riikka Smolander-Slotten mietteliääksi. Onko urheilussa käytävä kilpa jaloa?

”Urheilu on kilpailua, välillä raakaa, välillä toivottavasti myös jaloa”, hän tuumaa.

Ja lisää, että urheilun maailma voi olla kova, eikä se aina varmasti ole oikeudenmukainen kaikkine lieveilmiöineen. Kaiken pohjana on kuitenkin ihmisen halu kilvoitella ja mitellä paremmuudesta, harjoitella jotain taitoa ja ominaisuutta niin paljon, että voi olla siinä paras.

”Varsinaisen suorituksen aikana tämä on varmasti päällimmäisenä. Moni urheilija painottaa, että tulosta tärkeämpää on matka. Tätä ihailen. Harjoittelu joka päivä rutiininomaisesti ja kurinalaisesti on kovaa leikkiä. ”

”Ihailen myös paraurheilijoita, joiden kilpailu on jaloa parhaimmillaan. Heille tärkeintä ei ole voitto vaan se, että he pystyvät olemaan mukana kisaamassa.”

”Mahtavaa päästä kirjapäiville”

Vanhan kirjallisuuden päivillä Smolander-Slotte osallistuu lauantaina Vexve Areenalla kello 11.45 alkavaan urheilun ulottuvuuksia syväluotavaan keskusteluun.

Hän kertoo käyneensä Sastamalassa ennenkin, kun kotiosoite vielä oli Pirkanmaalla.

”Tulen todella mielelläni sinne, ja vielä kun kesä on kauneimmillaan. Vanhan kirjallisuuden päiviä olen tutkaillut netistä, on mahtavaa päästä paikalle. Aivan innoissani tulen tapaamaan muita urheilun ystäviä ja kirjallisuutta rakastavia ihmisiä.”