Sastamala Pride -tapahtumaa organisoinut Amanda Skogs: ”Homofobia kukoistaa paikkakunnalla”

Amanda Skogs etualalla keltaisessa sadetakissa, sateenkaari-lipun takana. Kuva: Tiltu Lahtivirta.

Sastamalan ensimmäinen Pride-tapahtuma järjestettiin viime lauantaina. Vaikka taivaalta sateli vettä välillä enemmän ja välillä vähemmän, tapahtuma oli Amanda Skogsin mielestä menestys. Skogs on yksi tapahtuman alullepanijoista.

”Pienellä ryhmällä tehdessä pelko siitä, osallistuvatko ja tukevatko ihmiset mielenosoitusta ja tapahtumaa täällä Sastamalassa, painoi mieltä päivän lähestyessä. Kaikki sujui kuitenkin hienosti ja itse tärkein, eli mielenosoituskulkue, oli aivan mahtava. Saimme näkyvyyttä ja vähemmistöjen ääni saatiin varmasti kuuluviin”, Skogs summaa.

Hän arvelee, että marssille osallistui noin 150 henkilöä, ja Kaalisaaressa väkimäärä läheni kahtasataa.

Skogs kertoo, että Pride on mielenosoitus ihmisoikeuksien ja tasa-arvon puolesta.

”Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen, sekä yhteisöön itsensä indentifioivien henkilöiden juhla. Pridessa juhlitaan juuri ihmisten moninaisuutta, yhteisöllisyyttä ja vapautta olla ja elää omana itsenään”, hän kuvailee.

Skogs toivoisi, että tietoisuus Priden sanomasta ja yleisesti vähemmistöjen ihmisoikeuksien parantamisesta kasvaisi vuodesta toiseen.

”Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina ole. Varsinkin viime aikoina väkivallanteko ja ihmisoikeuksien polkeminen on lisääntynyt niin Suomessa, kuin muuallakin maailmassa. Sastamalassa fobia ja viha valitettavasti jopa kukoistaa ihan arkipäivässä. Syitä tähän on varmasti monia, mutta luulen että yksi suurimmista juurisyistä on tietämättömyys”, hän miettii.

Vihamielistä kommentointia somessa

Tapahtumapäivänä ja sen jälkeen Sastamalan keskusteluseinä -nimisessä FB-ryhmässä käytiin kovaa, jopa vihamielistä kommentointia Priden tiimoilta.

”Kyseinen Facebook -ryhmä on itselleni ristiriitainen asia. Kommentit, joita Pride ja vähemmistöt ovat saaneet kohdalleen, ovat asiattomia ja törkeitä. Tällä hetkellä ryhmä ei ole turvallinen vähemmistöille, eikä varsinkaan nuorille kasvaville sastamalalaisille. Toisaalta nyt jokainen voi nähdä nämä kommentit: homo- ja transfobia, sekä rasismi ovat totta, ja juuri sen vuoksi Pridea tarvitaan, lisäämään tietoisuutta asioista”,  Skogs toteaa.

”Sääli sinänsä, sillä ryhmä on suurimpia sastamalalaisen yhteisön keskustelualustoista. Siitä on paljon hyötyä, mutta selkeästi paljon haittaakin”, hän lisää.

Itse tapahtumassa Pride-väki sai Skogsin mukaan osakseen hieman huutelua ja joku uskonnollinen vastaprotestikin alueella oli havaittu.

”Somen välityksellä huomasimme vielä jälkeenpäin, että jonkinlaista henkilökohtaista häirintää osallistujille oli tapahtunut, mutta näissä tilanteissa ei ikävä kyllä ollut omaa henkilökuntaamme tai poliisia paikalla puuttumassa tilanteeseen”, hän harmittelee.