”Kaikki uusi yritystoiminta on tervetullutta” – Huittisten Yrittäjät liputtavat uuden aurinkovoimalasuunnitelman puolesta

Aurinkoisena kesäpäivänä Huittisten Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Juha Suomelan sekä jäsenten Hanna Immosen, Kalle Jartun, Teuvo Ojalan ja Jouni Heinosen on helppo liputtaa Huittisiin suunnitellun aurinkovoimalan puolesta.

Huittisiin suunnitteilla oleva, Suomen suurin, 760 hehtaarin aurinkovoimala herättää Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja Juha Suomelassa pelkästään positiivisia ajatuksia.

”Näen, että aivan kaikki uusi yritystoiminta on erittäin tervetullutta Huittisiin. Yksityishenkilönä liputan täysillä hankkeen puolesta ja kun asiaa on käsitelty yrittäjien hallituksen kokouksissa, myös siellä kaikki ovat suhtautuneet aurinkovoimalahankkeeseen innokkaan odottavasti”, hän kertoo.

Tästä syystä Huittisten Yrittäjät onkin jättämässä kannanoton rakentamisen puolesta.

”Hankkeen kaava oli nähtävillä kesäkuussa ja siihen oli mahdollista jättää huomautuksia. Yrittäjäyhdistyksen puolesta meillä ei kuitenkaan ollut tähän kaava-asiaan kommentoitava, koska kaavalla ei ole juurikaan merkitystä alueemme yritysten toimintaan. Tällä hankkeella sen sijaan on”, Suomela sanoo.

Suomela uskoo, että aurinkovoimalan rakentaminen tulee työllistämään alueen yrityksiä ja tuomaan Huittisiin uusia työpaikkoja.

”Rakennusvaiheessa varmasti eniten, mutta on selvää, että esimerkiksi aurinkokennoista ja alueen tiestöstä pitää huolehtia myös voimalan valmistumisen jälkeen, joten työllistävää vaikutusta tällä on aivan varmasti.”

Huittisten Yrittäjät uskoo, että aurinkovoimalahankkeen vaikutukset näkyvät paljon pidemmällä kuin pelkästään Huittisissa.

”Varmasti oman positiivisen osansa tulee saamaan koko seutukunta, mutta Huittisten lisäksi erityisesti naapurikunnat Säkylä, Köyliö, Kokemäki ja Sastamala”, Suomela ennakoi.

Mallia sijoittumiseen muille yrityksille

Huittisten Yrittäjien mukaan Huittisiin tuleva uusi yritystoiminta antaa kaupungista positiivista signaalia ulospäin.

”Kyllä se, että iso yritys haluaa sijoittua juuri Huittisiin, on tärkeä merkki, ja myös kaupungille osoitus, että asioita tehdään oikein”, puheenjohtaja uskoo.

Työpaikkojen ja verotulojen lisäksi suuren yrityksen sijoittumisella voi olla myös monenlaista yllättävääkin vaikutusta.

”Mikseivät muutkin uudet teknologia-alan yritykset voisi ottaa mallia ja sijoituspaikkaa miettiessään tulla juuri Huittisiin, kun Suomen suurin aurinkovoimalakin on täällä. Emme voi tietää, mitä kaikkea tällainen hanke voi Huittisiin pitkässä juoksussa poikia”, Suomela huomauttaa.

Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja painottaa, että uusien yritysten ja verorahojen tuleminen Huittisiin on kaikkien etu.

”Huittisten yrityselämässä on hyvä meno, mutta toki olisi hienoa saada tänne lisää uusia toimijoita.”

Uusituvat energialähteet ovat positiivinen juttu

Huittisten Yrittäjien puheenjohtajan mukaan yksi hankkeen positiivisista puolista on myös aurinkoenergia vihreän sähkön lähteenä.

”Ilmastoasioiden ollessa vahvasti pinnalla on hienoa, jos Huittisissa tuotetaan tulevaisuudessa sähköä uusiutuvilla energialähteillä jopa 27 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksen tarpeisiin”, Suomela toteaa viitaten Sun2-yhtiön arvioon, että uusi voimalaitos voisi tuottaa parhaimmillaan jopa 550 gigawattituntia vuodessa.

Suomela pitää aurinkoenergiaa tuulivoimaloita parempana vaihtoehtona, sillä aurinkovoimaloista ei aiheudu haittaa esimerkiksi naapurustolle.

Aurinkovoiman osuus Suomen sähköntuotannosta on toistaiseksi alle prosentin luokkaa, mutta valoisien kesien ansiosta tuotantopotentiaali vastaa jopa Keski-Eurooppaa.

On todennäköistä, että aurinkoenergian hyödyntäminen tulee lisääntymään Suomessa tulevaisuudessa huomattavasti.

Huittisten Yrittäjien puheenjohtaja tietää, että muutama huittislaiset yritykset hyödyntävät aurinkoenergiaa jo nyt omilla, pienemmillä aurinkokennokentillään.

”Hyvien kokemusten ansiosta tämäkin toiminta tulee varmasti lisääntymään tulevaisuudessa”, Suomela uskoo.