Yleisöltä: Teimme päätöksen, että emme enää lajittele muoveja erilleen, vaan laitamme kaikki yhteen ja samaan sekajätteen astiaan

Kuvituskuva.

Meillä on kodissamme omakotialueella ollut jo vuosia sopimus paikallisen kierrätysfirman kanssa, että he hakevat meiltä yhdellä kerralla ja samalla keräysautolla sekä sekajätteen, että lajitellut muovijätteet. Biojätteen kompostoimme itse. Nyt paikallinen kierrätysfirma ilmoitti meille kirjeitse, että he eivät enää saa kerätä meiltä muovijätettä, mutta voivat jatkossa hakea vain sekajätteen.

Samoin olisi ollut tilanne, mikäli meillä olisi ollut biojätteen keräys, sitäkään he eivät voisi hakea. Kirjeessä mainittiin, että muovijätteen hakemisesta voisi jatkossa sopia Loimi-Hämeen jätehuollon kanssa. Tämä on ainoa hyväksytty muovijätteen kerääjä asuinalueeltamme.

Otin yhteyttä Loimi-Hämeen jätehuoltoon ja kysyin, millä ehdolla ja hinnalla he hakisivat meiltä sekä sekajätteen, että muovijätteen. He ilmoittivat että he hoitavat vain muovijätteen keräyksen, eivät sekajätteen keräystä. Tässä tapauksessa homma menisi mielestäni aivan älyttömyyksiin, ensin siis jokin paikallinen firma hakisi sekajätteen omalla kuorma-autollaan ja Loimi-Hämeen jätehuolto muovijätteen omalla kuorma-autollaan. Siis kahden 240 litran jätesäiliöin tyhjennyksessä tarvittaisiin kaksi erillistä kuorma-autoa?

Eikö tämän kierrätyksen lähtökohtana ole nimenomaan luonnonsuojelulliset näkökohdat? Ainakin meillä tämä on ollut lähtökohtana, kun olemme erikseen lajitelleet muovit omaan keräysastiaansa. Aikoinaan jopa vaihdoimme kierrätysfirmaa, jotta samalla kuorma-autolla saataisiin sekajätteet kerättyä ja muovit kierrätettyä.

Edellä mainittu toimintatapa ei mielestäni tue tätä luonnonsuojelullista ideaa, sillä useampi pieniä jäte-eriä hakeva kuorma-auto kuluttaa taatusti enemmän luonnonvaroja, kuin se että homma hoidettaisiin yhdellä kerralla samalla autolla.

Teimmekin päätöksen, että emme enää lajittele muoveja erilleen, vaan laitamme kaikki yhteen ja samaan sekajätteen astiaan. En tiedä, onko tämä asianmukaista kierrätystä, mutta emme näe, että edellä mainittu toimintatapa olisi luonnon tai edes omien rahojemme kannalta järkevää.

Matti Heikkilä

  • Tuntematon

    Eihän näissä mitään järkeä ole kuluttajan kannalta. Mutta kun kahdella autolla ajetaan niin laskutus pelaa.
    Järjen perään voi myös kysyä paraneeko ilman laatu kun ostetaan päästöoikeuksia suomeen vaikka italiasta ? Ei parane mutta ilmasto ane joka tuo päästöoikeus on, toimii itse asiassa eu verona. Tuo tie tulee jatkumaan, suomi typeryyksissään maksaa ja sitten eu jakaa rahan eteläeurooppaan joilla riittää tarpeeksi luovuutta keksiä uusia tukireikiä. Hulluhan ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa. Ja suomalaisethan maksaa peräsuoli soikeana ja kuvittelevat pääsevänsä vallan ytimiin niin kuin sosialistidemokraatti paavo lipponen meitä takavuosina opasti.
    Sittemmin paavo siirtyikin putinin palkolliseksi seteliselkärankaiseksi veikko fennanderin sanoin.

    • sepekantonen

      Tuntematon: Et ymmärrä päästöoikeuksien toimintaperiaatetta.

      Mutta itse tekstin kirjoittaja kirjoittaa asiaa.

  • Jerry

    Elämä lienee melkoista kärsimystä, kun aivan kaikki asiat ovat huonosti ja kaikkialla piileksii mörkö tai rötösherra. Tai molemmat.

    • samikontulainen

      No jopas….nyt onkin melkoista laiskuutta ? Vaihtoehtoja löytyy …meilläkään ei ole kierrätyspistettä lähellä,mutta silti keräämme muovit ja samalla kun lähtee kauppaan niin sekin hoituu kun esim monessa isossa ostoskeskuksessa on kierrätyspisteet. Eikä muuten maksa yhtään ylimääräistä. ”Tua tullessais ja vie männessäis!”

  • annekocarova

    Lapsellista kiukuttelua, että laitetaan muovit sitten samaan roskiin. Muoviroskat voi vaikka kauppareissulla viedä muovinkeräykseen, niitä on joka kaupan pihassa. Maalaisjärki!

    • henriivhirn

      muovin kierrättäminen on luonolle haitallisempaa,kuin sen polttaminen energia jätteenä

  • Oskari

    Näin jäteauton kuljettajana sanon miksi ei alunperinkään ollut järkevää että yksi ja sama auto hakee mollemmat muovin ja sekajätteen jos oikeasti haluaa kierrättää.

    Asia menee sillain, että sekajäte auto kerää sekajätteet ja muut jätelajikkeet joissa on sekajätettä, jos seka-autossa on lokerikko jonne voi laittaa myös toista lajiketta menee sinne hyvin luultavasti vain biojötettä. Kaikki mitä sekäjäte auton kyydissä on menee sekajätteen loppukäsittely alueelle (poltettavaksi) ja mahdollinen biojäte, biojätteen loppukäsittelyyn.

    Jos jokin toinen auto tai firma olisi hakenut vain muovit olisi muovi 100% varmuudella kulkenut kierrätykseen. Näin on muovin keräyksestäkin on oikeasti hyötyä.

    Jos taas yksi ja sama auto hakee mollemmat muovin ja sekajätteen, pääty muovi sekäjätteen loppukäsittelyyn jollonka se vain poltetaan, eikä sitä oikeasti kierrätetä. Tällöin ei muovinkeräyksestä ole hyötyä. Toki asukashan voi ylpeästi sanoa ”me kierrätämme” vaikka todellisuus on kuitenkin toinen.

  • Mullikuhnuri

    Muovin kierrätystä on monentasoista. Muovituotetehtaiden puhdas prosessijäte kelpaa sellaisenaan uusiokäyttöön. Kierrätysmuovista tehdään kasseja, jätesäkkejä, terassilautaa, auton osia yhdyskuntatekniikan laitteita ym. Vanhoista verkoista saadaan jalostettua tekstiilikuitua. On hölmöä käyttää tarpeetta maasta pumpattua öljyä muovin raaka-aineena, kun öljyn pumppauksessa, kuljetuksessa ja jalostusprosessissa kuluu valtavasti energiaa ja luonto pilaantuu. On järkevämpää pitää muovi kierrossa kuin polttaa se vielä käyttökelpoisena materiaalina.
    Toki kotitalouksista kerättävä muovi menee vielä valtaosin polttoon, mutta nyt vasta kehitetään prosesseja ja järjestelmiä sen uusiokäyttöön. Taloudellinen jätemuovin uusiokäyttö vaatii riittävää ja tasaista materiaalivirtaa, siksi muovin keräystoiminta ja kotitalouksien halu ja osaaminen pitää saada hyvälle tasolle. Kun kerättyä muovia on riittävästi, se on asianmukaista laatua ja tarpeeksi puhdasta jalostettavaksi ilman suuria lajittelu- ja siistauskustannuksia, sen käyttö uusien tuotteiden valmistukseen on kannattavaa, ekologista ja uusia innovaatioita ruokkivaa.
    Tässäkin asiassa muutosvastaisuutta kuvaa hyvin Henry Fordin toteamus; jos hevosmiehiltä kysytään, he eivät halua autoja vaan nopeampia hevosia.

Kommentointi ei ole käytössä.