Maajussi sai morsiamensa Tyrvään kirkossa – Vihkipappi esitti Kallelle ja Niinalle kiperiä kysymyksiä ja selvitti millaisia haaveita heillä on

Kallelle ja Niinalle erityisen tärkeää on yhteinen arki maaseutukaupunki Sastamalassa. Heitä yhdistävät monet asiat, muun muassa samanlainen huumorintaju. Kuva: Otso Järvi.

Kesä on monissa seurakunnissa hääjuhlien sesonkikautta. Näin on myös Sastamalassa, mutta tänä kesänä naimisiin menivät myös Maajussille morsian-ohjelmasta koko kansalle tutuksi tulleet Kalle ja Niina.

Kirkollinen vihkiminen ei tietysti ole ainoa tapa mennä Suomessa naimisiin, vaan myös siviilivihkimiset ovat tavallisia. Kirkollista vihkimistä kuitenkin yleensä edeltää papin kanssa tapaaminen, jossa keskustellaan pariskunnan yhteisestä historiasta ja tulevaisuudesta. Kalle ja Niina kuvailevat itseään perinteisiksi ihmisiksi ja siten kirkollinen vihkiminen oli heille luonteva ja tärkeä valinta.

Kempeleestä lähtöisin olevalle Niinalle Tyrvään kirkko on tullut tutuksi tässä kahden vuoden aikana erityisesti seurakunnan musiikkityön kautta. Kallelle Tyrvään kirkko on myös rippikirkko. Valintaan vaikutti myös Tyrvään kirkon komeat urut, siinä missä esimerkiksi Pyhän Olavin kirkolla urkuja ei olisi.

Kallen ja Niinan yhteinen matka on ollut monellakin tavalla poikkeuksellinen. Ihmiset tunnistavat heidät TV:stä ja lehtien otsikoista ja tulevat usein juttelemaan. ”Kaikki jakavat ihanaa ja positiivista energiaa, mitä ei ehkä normaalisti tapahtuisi”, Niina kuvailee.

Kalle puolestaan ajattelee, että yhteisen matkan alkaminen Maajussille morsian -ohjelman kautta on monella tavalla muuttanut ja kasvattanut heitä. Pariskunta yhteistuumin toteaa, että on tullut paljon luontevammaksi puhua tunteistaan avoimesti.

Toimittajan (ja samalla vihkivän papin) mielestä tämä on varmasti yksi tärkeimpiä elementtejä kestävässä avioliitossa.

Niina muutti virallisesti Sastamalaan alkuvuodesta 2022. Nykyään parin arki pyörii paljon Kallen sukutilan maanviljelyksen ympärillä. Tilan yhteydessä he myös yhdessä pitävät Virrin tilan juhlapaikkaa, jossa luonnollisesti tanssittiin myös parin omat häät.

”Olen koulutukseltani musiikkikasvattaja. Tällä hetkellä sen osuus arjesta on varsin pieni, mutta sitäkin tärkeämpi”, Niina kertoo.

Niina opettaa kotoa käsin pianonsoittoa, mutta hänelle on myös tarjottu musiikinopettajan töitä. Tällä hetkellä kuitenkin suuri osa arjen työpanoksesta pyörii sukutilan viljelemisen ja juhlatilan pyörittämisen ympärillä.

Samanlaisia monissa asioissa

Vihkitilaisuutta edeltävään keskusteluun tullessa kannattaa varautua monenlaisiin kiperiin kysymyksiin. Myös Niinalta ja Kallelta kysyttiin muun muassa sitä, mitä he toisissaan arvostavat:

”Arvostan Niinassa erityisesti hänen huumorintajuaan, seurallisuuttaan, läsnäolon taitoaan sekä älykkyyttä”, Kalle sanoo.

Niina puolestaan arvostaa Kallessa tasapainoisuutta, Kallen luotettavuutta sekä yhteistä jaettua huumorintajua ja samanhenkisyyttä.

Juuri tätä samanhenkisyyden tunnetta he kuvaavat suhteensa vahvuutena. Alusta asti heitä on yhdistänyt halu samanlaiseen elämään, samanlaiset haaveet ja näkymät tulevaisuudesta. Usein sanotaan vastakohtien tasapainottavan toisiaan, mutta Kallea ja Niina yhdistää juuri samanlaisuus monissa asioissa.

Entä sitten parisuhdetta rasittavat asiat?

Kalle ja Niina kertovat heidän välillään harvoin olevan mitään ikävää, mutta toki väsyneenä voi joskus toinen sanoa pahasti. He kuitenkin korostavat, että näissä tilanteissa toinen haluaa toiselle aina niin paljon hyvää, ettei lähde mukaan tai provosoidu, vaan haluaa auttaa toista. Keskenään he ovat hyvässä tasapainossa yhdessä.

Ulkopuolelta kuitenkin elämä välillä heittää haasteita, kuten vaikkapa sairaudet, mutta ”Kaikesta noustaan yhdessä vahvempana. Mitä tuleekaan, niin se liimaa meitä yhteen”, Niina sanoo.

Niinalla todettiin 16 vuoden iässä sydänsairaus, mutta sekään ei ole Kallea hetkauttanut ja Kalle onkin usein mukana sydänkontrolleissa.

Toiveissa perheenlisäys ja sujuva arki sukutilalla

Pari kertoo päätöksen avioliitosta syntyneet melko nopeasti jo seurusteluaikana. Kalle ja Niina kokevat, että molemmilla on samat haaveet ja ideat siitä, miten haluaa elämänsä viettää. Tulevaisuudessa yhteisenä haaveena on myös perheenlisäys.

Erityisen tärkeäksi heille on muodostunut yhteinen arki. Sukutila on tullut Niinallekin jo alusta asti tärkeäksi ja luonnolliseksi osa elämää. Sen pyörittäminen ja kehittäminen yhdessä on heille molemmille tärkeää. Elämä ei ole vain arkiviikkoa hampaat irvessä ja sitten viikonloppuna huilataan, vaan he kertovat nauttivansa juuri siitä tavallisesta elämästä ja arjesta.

Kallelle ja Niinalle avioliitto ei ehkä tässä kohtaa muuta tavallista arkea kovin paljon, mutta sen myötä Niina tulee virallisesti osaksi sukua ja heistä tulee virallisesti yhdessä perhettä.

”Vaikka nyt jo ollaan lujasti yhdessä, niin avioliitto vielä virallistaa sen”, pariskunta summaa.

Niina ja Kalle ottivat yhteiseksi sukunimekseen Linkin. Kuva: Teemu Toikka Photography

Linkit isännöivät jälleen Linkin tilaa

Vihkitoimituksessa paljastui myös monelle uusia asioita, nimittäin sukunimi. Pariskunnasta nimittäin tuli Kalle Linkki ja Niina Wunsch Linkki. Sukunimi Linkki tulee Kallen vanhempien puolelta, kahden sukupolven takaa.

Linkin sukuun kuulunut tytär jäi tilanpitäjäksi ja meni naimisiin Hanhijärven kanssa. Nyt Kalle toteutti pitkäaikaisen suunnitelman paluusta suvun vanhaan nimeen. Nyt Linkin tilalla isäntäparina ovat taas Linkit.

Parilta kysyttiin vielä, että millaisena he näkevät elämän 30 vuoden päästä. Pari naurahtaa yhdessä tuumin, että tuskin sitä vielä silloin ollaan eläkkeellä. Molemmat toivovat edelleen vaikuttavansa tällä seudulla, mutta ehkä jälkikasvu jo pyörittäisi tilaa.

”Toivottavasti saisimme nauttia elämästä ja vielä terveenä.” Sydänsairauden myötä Niina ei ole voinut aiemmassa elämässään hirveästi miettiä kauas tulevaisuuteen, mutta kokee, että nyt voi alkaa oikeasti haaveilla elämästä vähän pidemmällekin.

Lopuksi vielä kysyin Niinalta, onko hän Sastamalaan ulkopuolelta muuttaneena löytänyt myös Sastamalan seurakunnasta itselleen uuden kotiseurakunnan.

”On todella tullut olo kotiseurakunnasta täällä, täällä on aivan ihania ihmisiä ja erityisesti kanttori Anu Mattilasta on tullut mulle todella tärkeä”, Niina vastaa.

Niina toivoo myös, että hektisen elämän keskellä ehtisi myös jatkossa harrastaa musiikkia ja ehkä jopa liittyä kuorotoimintaan.

Teksti: Otso Järvi

Kirjoittaja on Sastamalan seurakunnan viestinnästä vastaava pastori, joka toimitti sekä Kallen ja Niinan vihkimisen että mukavan jutun aiheesta Alueviestiin.