
Leila Pihlajamäki on viihtynyt kokkauspuuhissa pikkutytöstä saakka. Ensimmäiset työkeikkansa pitopalveluyritykselle hän teki jo 14-vuotiaana, ja opinnot suuntautuivat peruskoulun jälkeen ravintola-alalle. Pihlajamäki kouluttautui ravintolakokiksi, ja työllistyi heti valmistuttuaan. Kokemusta kertyi vuosien varrella sekä ravintoloissa että juhlapalvelualalla työskentelemisestä esimiestasoa myöten.
Ajatus oman pitopalveluyrityksen perustamisesta kangasteli mielessä aika ajoin. Lopulta Pihlajamäki toteutti unelmansa ja pisti catering-firman pystyyn. Aluksi yrittäjyys oli sivutoimista, ja kasvoi palkkatyön ohessa.
PihlaCatering lähti hyvin liikkeelle, ja asiakaspiirin kasvaessa Pihlajamäki uskaltautui heittäytyä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi.
Viime vuonna yritys otti uuden askeleen, kun lapsuuden kotitilan vanhaan navettaan kunnostettiin moderni, kaikki ammattikeittiön kriteerit täyttävä keittiö.
”Vanhempieni karjatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. Lehmät lähtivät viime vuoden alussa ja tilanpito siirtyi minulle ja miehelleni Nikolle. Vetovastuu vaihtui, ja toiminta muuttui”, kertoo Pihlajamäki.
Lehmien sijasta navetassa voikin nykyään nähdä kokin hellan ääressä.

Keittiötiloihin investointi oli kallis – mutta Pihlajamäen mukaan kannattava sijoitus. ”Ammattimainen ruuanvalmistus edellyttää kunnollisia tiloja. Hain projektiin Leader Joutsenten reitti-rahoitusta. Se oli suuri apu, ja kattoi noin 20% kustannuksista”, Pihlajamäki kertoo.
”Lattiat piti avata, ja tehdä uudestaan. Ammattikeittiö vaati muun muassa epoksilattian, rasvanerottelukaivon sekä rosteripintaiset kodinkoneet.”
Rahoituksen hakeminen teetti paperitöitä, mutta oli kaiken vaivan arvosta.
”Maaseudun elinvoimaisuuteenhan nämä tuet on tarkoitettu, ja niitä kannattaa hakea. On hyvä, jos vanhoja maatilojen tuotantorakennuksia voidaan hyödyntää”, Pihlajamäki pohtii.
Aviopuoliso Niko Pihlajamäki hoitaa tilan viljelyksiä sekä auttaa paikkojen kunnossa pitämisessä.
”Logistiikkavastaavanakin välillä toimin, ja toimitan esimerkiksi tilausruokia asiakkaille” mies virnistää. Tilan työt ovat kuitenkin hänelle sivutoimisia, päätyö on muualla.
Perheessä on myös kaksi lasta, 5-vuotias Venla ja 8-vuotias Matias.

Perinteisen pitopalvelutoiminnan lisäksi kysyntää on tilausruokapalvelulle.
”Voimme toimittaa valmiit ruuat vaikkapa illanistujaisiin, tyhy-päiviin, pikkujouluihin – tai muihin tilaisuuksiin tarjoiluvalmiina. Tilausruokapalvelun kysyntä on lisääntynyt paljon”, kertoo Pihlajamäki.
”Leipomuksista kakkuja tilataan ehdottomasti eniten. Niitä voi noutaa myös täältä tilalta.”
Catering-tiimiinsä yrittäjä saa tarvittaessa lisävahvistusta. Hänen siskonsa Laura Viljanen on myös pitkän kokemuksen omaava ravintola-alan ammattilainen, ja toimii välillä yhteistyökumppanina.
”Minulla on lisäksi hyvä rinki tarvittaessa töihin kutsuttavaia keikkatyöntekijöitä tarjoilukeikoille.”
Suodenniemen maaseutua Pihlajamäet arvostavat.
”Täällä on kaunista ja rauhallista – maaseudullakin on mahdollisuus monenlaiseen yrittäjyyteen”, he tuumivat.

Fakta
Joutsenten reitti ry
-yksi Suomen 52 alueellisesta kehittämisyhdistyksestä
-tavoitteena ruohonjuuritason kehittämishankkeita aktivoimalla ja rahoittamalla parantaa maaseudun elämän laatua
Tarjoaa rahoitusmahdollisuuksia
-yritysten investointeihin, kehittämiseen ja toiminnan aloittamiseen
-yhteisöjen ja yhdistysten yleishyödyllisiin investointeihin ja kehittämiseen
Joutsenten reitti ry toimii neljän kunnan alueella ja on EU:n osarahoittama, kunnat ovat
-Huittinen
-Hämeenkyrö
-Punkalaidun
-Sastamala
Lisätietoja:
joutsentenreitti.fi