
Keikyän Kivi Oy:n veistämöltä kuuluvat työn äänet. Taltta iskeytyy jyhkeään pintaan, menossa on hautakiven louhinta. Iskut ovat harjaantuneita ja harkittuja – kiviseppä Joni Saarela tietää, mitä tekee.
”Olen kutsumusammatissani”, Saarela kertoo.
Toisessa tilassa työkokeilussa oleva Siiri Katajisto tekee myös tarkkaa työtä. Hän kultaa hautakiveen kaiverrettuja kirjaimia keskittynein ilmein.
”Olen tosi paljon tykännyt olla täällä. Alalta minulla ei ole aiempaa kokemusta, mutta olen oppinut jo paljon”, sanoo Katajisto. Kiveen piirtyvät kultaiset kirjaimet yksi kerrallaan.
Yhtiössä työskentelee tällä hetkellä reilu kymmenen henkilöä.
”Tarve vaihtelee, kesäaikaan työntekijöitä on parisenkymmentä. Silloin pyörivät hautakivien asennukset vilkkaimmillaan, ja tuotannon puolellakin on ruuhkaa. Tilaukset painottuvat eniten kesäkauteen, vaikka suurin osa töistä pystytään tekemään talviaikanakin”, summaa kehityspäällikkö Vesa Heinonen. Kiven työstössä tarvitaan käsityön taitajia, muistokivien valmistus on ainutlaatuinen erikoisala.
Veistämö tekee yhteistyötä lähellä sijaitsevan Saskyn koulutuskuntayhtymän kivipuolen kanssa.
”Meillä on ollut yhteisiä laitehankintoja, täällä on toteutettu työharjoitteluita ja oppisopimuskoulutusta”, mainitsee Heinonen.

Pikkutytöstä saakka veistämömiljöössä mukana ollut Marita Vierimaa on nykyään yrityksen pääkivisuunnittelija. Hän vastaa myös markkinoinnista ja myynnistä.
”Vanhempani Seija ja Keijo Vierimaa ostivat tämän yrityksen vuonna 1997, ja ovat edelleen mukana toiminnassa. Itse olen työskennellyt täällä täysipäiväisesti kuusitoista vuotta”, taustoittaa Vierimaa.
Muistokivisuunnitelijalle ei ole erityistä omaa koulutusta.
”Työ pitää oppia tekemällä. Käsi- ja taideteollisuusalan opinnoista sekä graafisen alan taustasta on hyötyä, samoin kuin siitä että on fyysisesti työstänyt itse materiaaleja”, Vierimaa toteaa.

Hautakivien suunnittelijaksi käytännön kautta kasvetaan – kivi materiaalina asettaa omat vaatimuksensa.
”Kokemus opettaa, mitä ylipäätään on mahdollista toteuttaa. Asiakkaiden kanssa käydään aina läpi yksilölliset toiveet, ja siitä lähdetään liikkeelle. Minun tehtäväni on miettiä käytännössä toimivat ratkaisut ja työstömenetelmät muun luovan suunnittelun lisäksi”, selvittää Vierimaa.
”Kiehtovinta on uuden luominen ja se, että saa tehdä juuri sen tietyn edesmenneen ihmisen ”näköisen” kiven. Elämäntarinan ikuistaminen kiveen on aina ainutlaatuinen tehtävä.”

Erilaisilla työstömenetelmillä, koristehakkauksilla ja koristeilla saadaan yksilöllisyyttä. Pronssikoristeet, kuten esimerkiksi linnut, lyhtykehykset, irtolyhdyt ja enkelit tulevat pronssivalimolta.
”Valtaosa koristeista on kotimaisia, jonkun verran erikoisuuksia tulee meille myös ulkomailta”, Vierimaa sanoo.
Entä voidaanko hautakivien kohdalla puhua trendeistä? Siitä, että tiettyinä aikoina halutaan tietyntyyppisiä esimerkiksi koristeita?
”Kyllä se on nähtävissä, mutta ne ovat aika hitaasti vaihtuvia moneen muuhun alaan verrattuna. Hautakiveen yhdistetyt lyhtykehykset ovat olleet suosiossa jo pitkään. Ja ei-kristillisiä symboleja näkyy nykyään hieman enemmän kuin aiemmin, erityisesti pääkaupunkiseudulla”, mainitsee Vierimaa.
Paljon tulee myös tilanteita, että aluksi asiakkaalla ei ole minkäänlaista ajatusta tai toivomusta kiven suhteen.
”Mallistosta sitten voidaan katsoa, minkälaisia kiviä täällä on toteutettu, ja siitä ideointi sitten alkaa.”
Keikyän Kivestä toimitetaan muistokiviä ympäri Suomen. Lähes kaikki valmistetaan suomalaisesta kivestä, ja niille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton avainlipputunnus.
