Kohonneet kuitupitoisuudet ajavat evakkoon – Huittisten seurakuntakeskuksen toiminta siirtyy mahdollisimman nopeasti korvaaviin tiloihin

Huittisten seurakuntakeskuksessa järjestettiin Lasten oikeuksien päivän kunniaksi mukava puuhapäivä viime marraskuussa. Kuva Huittisten seurakunnan lapsi- ja perhetyön Facebook

Huittisten seurakunnan kirkkoneuvosto päätti viime vuoden viimeisessä kokouksessaan juuri ennen joulua, että seurakunnan henkilöstö ja toiminta tullaan siirtämään pois Huittisten seurakuntakeskuksesta ja seurakunta alkaa kartoittaa korvaavia tiloja toiminnan toteuttamiseksi.

Huittisten seurakunnan kirkkoherra Jani Laaksonen kertoo, että seurakuntakeskuksen sisäilmassa on henkilökunnan oireiden perusteella arvioitu olevan kohonneita kuitupitoisuuksia, minkä vuoksi tilat eivät ole turvalliset jatkuvaan työskentelyyn.

”Tiloja ei ole asetettu käyttökieltoon, vaan niitä voi edelleen varata lyhytkestoiseen käyttöön. Toiminnan turvallisuuden varmistamiseksi pitkäaikainen oleilu tiloissa halutaan kuitenkin keskeyttää”, Laaksonen kertoo.

Seurakuntakeskuksessa on useita seurakunnan työntekijöiden työhuoneita ja tiloissa toimii myös lasten päiväkerho.

”Toiminnan järjestämisen turvallisuus, erityisesti lasten osalta, on otettu vakavasti muutoksen perusteena”, Laaksonen sanoo.

Tutkimukset vievät oman aikansa

Kirkkoherran mukaan korvaavia tiloja ei ole vielä löydetty, mutta tilanteessa halutaan toimia mahdollisimman nopeasti.

”Muutto tehdään niin pian kuin mahdollista, mutta sen jälkeen asioita tarkastellaan ihan rauhassa. Seurakuntakeskukseen tehdään tarkemmat lisätutkimukset ja seuraavia askeleita mietitään niiden tulosten mukaan. Oma aikansa varmasti menee, ennen kuin tilojen kohtalosta tiedetään tarkemmin, sillä tällaiset tutkimukset vievät aina väkisin aikaa”, hän sanoo.

Laaksosen mukaan toiveena on, että kaikki seurakunnan toiminta saataisiin myös evakkoaikana keskitettyä yhden katon alle, mutta välttämättä tämä ei onnistu.

”Meillä on monta työhuonetta ja erilaista tarvetta, joten realiteetit on otettava huomioon. Yhtä yhtenäistä tilaa, missä kaikki toiminta onnistuisi, ei välttämättä löydy.”

Kirkkoherra uskoo, että seurakuntakeskuksen jatkokäyttö tulee pohdittavaksi myöhemmin kevään aikana.

Päätöksiä jatkosta pyritään tekemään tämän vuoden kuluessa.

Ylistenrannasta ja Vampulan pappilasta luovutaan?

Kirkkoneuvosto päätti myös käynnistää selvitystyön eri vaihtoehdoista Ylistenrannan leirikeskuksesta ja Vampulan pappilasta luopumiseen liittyen.

Yhtenä vaihtoehtona esillä on kiinteistöjen myynti.

”Taustalla on seurakunnan kiinteistöstrategia, jossa nämä rakennukset on määritelty sellaisiksi, joista voitaisiin mahdollisesti luopua”, Laaksonen kertoo.

Luopumisaikeet ovat nousseet esille taloudellisista syistä.

”Vampulan pappilassa ei ole ollut seurakunnan omaa toimintaa enää moneen, moneen vuoteen ja Ylistenrannassakin vain hyvin vähän. Kiinteistöistä on kuitenkin merkittäviä kustannuksia, vaikka käyttöä ei olisikaan”, Laaksonen perustelee.

Kirkkoherra korostaa, että tässä vaiheessa tehdään vasta selvitystyötä, jonka on tarkoitus olla pohjana myöhemmin käytävälle keskustelulle.

”Mitään päätöksiä luopumisesta ei ole vielä tehty, mutta meillä on oltava tieto, jotta asioita voidaan käsitellä.”

Laaksonen tietää, että rakennuksista luopuminen aiheuttaa aina paljon keskustelua.

”Kyllä tämä asia varmasti herättää tunteita, mikä on ihan ymmärrettävää. Ylistenrannassa on käyty leirillä monen sukupolven ajan, joten monella on sieltä paljon henkilökohtaisia muistoja.
Nyt maailma on kuitenkin muuttunut, eivätkä tämän päivän nuoret enää muutenkaan ole käyneet rippikouluaan Ylistenrannassa”, hän pohtii.

Kirkkoherra ei uskalla veikata, millä aikataululla mahdollista kiinteistöjen myyntiä tullaan käsittelemään.

”Tarkoitus on, että asiat etenevät, mutta mitään tavoiteajankohtaa tälle ei ole asetettu.”