Kapasiteetti kestää kovemmankin kylmyyden – Huittisten Lämpö pisti öljykattilat pöhisemään riittävän lämmön tuottamiseksi

Huittisten Lämpö Oy:n lämmön myynti on noin 32 GWh vuodessa. Yhtiön myymä lämpö tuotetaan pääosin biolämpölaitoksella, joka sijaitsee Huhkolan teollisuusalueella. Lämmönjakeluverkostoa on 15 kilometriä.

Suomi hytisi viime viikolla poikkeuksellisissa pakkaslukemissa. Kaukolämpöyhtiö Advenin Huittisten Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Juha Kuivinen muistelee, että vastaava pakkasjakso on koettu viimeksi 2000-luvun alussa.

”Yhtä pitkä ja kylmä kausi on tainnut olla viimeksi 2003. Yksittäisiä kylmiä päiviä on toki ollut lähes joka talvi, mutta kyllä tällainen jakso on aivan poikkeuksellinen”, hän pohtii.

Kuivinen kertoo, että vuodenvaihteen tietämille osunut pakkasjakso on ollut kaukolämpöyhtiölle haasteellinen. Huittisten osalta lämpö on saatu riittämään hyvin, mutta ilman lisälämpöä tuottavia öljykattiloita pakkasista ei Huittisissakaan selvitty.

”Onneksemme päätuotantolaitos toimi koko pakkasjakson moitteitta ja sen toimesta pystyimme tuottamaan noin 85 prosenttia kaikesta tarvittavasta lämmöstä. Tarvittava lisä saatiin hoidettua meijerillä ja toisessa kohteessa olevilla öljykattiloilla”, hän kertoo.

Huittisissa kapasiteetti riittää

Eniten haasteita Kuivisen mukaan oli polttoainepuolella, missä päänvaivaa aiheutti polttoaineiden jäätyminen.

”Huittisissa tilanne oli kuitenkin koko ajan hyvä ja saimme pidettyä kohteet täysin normaalilämmössä. Yhdellä asiakkaallamme oli vähän ongelmia, mutta ne johtuivat kiinteistön omasta tekniikasta ja nekin on jo onneksi saatu ratkaistua.”

Tällä hetkellä, lämpömittarin osoittaessa suunnilleen suojaa, kaukolämpöverkossa kiertää 90 asteinen vesi. Kovimpien pakkasten aikaan lämpötila nostettiin Kuivisen mukaan lähes 110 asteeseen.

”Huittisissa kapasiteetti riittää siihen, että se olisi mahdollista nostaa jopa 115 asteeseen. Täällä ei siis ollut vielä mitään hätää siitä, että lämpö olisi laskenut.”

Valtakunnallisesti ajateltuna Advenilla oli monin paikoin enemmän haasteita.

”Esimerkiksi Pehulassa, mutta sielläkin ongelmat on nyt saatu ratkaistua”, Kuivinen sanoo.

Kaukolämpöyhtiölle pitkä pakkasjakso oli todellinen haaste, jossa niin kalusto, logistiikka kuin henkilökuntakin olivat kovilla.

”Toivottavaa on, että vastaavanlaista jaksoa ei enää tulisi. Sellainen 10-15 asteen pakkanen on meille vielä ihan normaalitilanne, mutta kun pakkanen painuu pidemmäksi ajaksi alle 20 asteen, niin sitten tilanne kääntyy hankalammaksi. Yksittäiset kylmät piikit ovat vielä ihan ok, mutta pitkät kaudet tuovat aina ongelmia.”

Kuivisen mukaan suomalainen lämmönjakelu on suunniteltu niin, että Etelä-Suomen pakkaset Oulun korkeudelta alaspäin laskisivat pidempinä jaksoina korkeintaan 29 pakkasasteeseen, pohjoisessa pakkanen saattaa kiristyä helposti tätäkin kireämmäksi.

Lämpöä suomalaisille 24/7

Kaukolämpö on huoltovarmuuden piirissä, jolloin lämpöä pitää pystyä toimittamaan kaikissa olosuhteissa, kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä.

Kuivinen kertoo, että yhtiöllä on tarkat varautumissuunnitelmat kaikkien mahdollisten tilanteiden varalta.

”Kyllä me lämpöä pystymme toimittamaan tilanteessa kuin tilanteessa, mutta toki olosuhteet voivat tehdä siitä toisinaan vähän hankalampaa.”

Jos eivät kylmät pakkaspäivät olleet halpoja sähkölämmittäjille, rokottivat ne roimasti myös kaukolämpöyhtiötä.

”Tietysti se on meille aina kallista, kun lisälämpöä joudutaan tuottamaan öljyllä, mutta nämä ovat sellaisia ääritilanteita, joista pitää vain selvitä ja toivoa, että paukkupakkaset tämän talven osalta olisi nyt koettu.”