Aurat liikkeelle kolmesta ja neljästä sentistä – Maanrakennuspäällikkö Johanna Kalaojan mukaan Huittisten kadut on saatu pidettyä tänä talvena pääsääntöisesti hyvässä kunnossa

Huittinen on jaettu kymmeneen aurausalueeseen, joilla toimii viisi eri urakoitsijaa. Kuvituskuva Pixabay

Aurauskalusto lähtee Huittisissa liikkeelle, kun kevyenliikenteenväylillä on 30 millimetrin tai kaduilla 40 millimetrin lumikerros.

Huittisten kaupungin maanrakennuspäällikkö Johanna Kalaojan mukaan Huittisissa on jo vuosia noudatettu samoja aurausohjeita.

”Me emme kaupungilla anna urakoitsijoille mitään erillistä käskyä lähteä auraamaan, vaan urakoitsijat aloittavat työt omatoimisesti kun senttirajat täyttyvät”, Kalaoja kertoo.

Huittinen on jaettu kaikkiaan kymmeneen eri aurausalueeseen, joita hoitaa viisi eri urakoitsijaa. Kalaoja kertoo, että kaupunki ei ole ohjeistanut urakoitsijoita mitenkään sen suhteen, missä järjestyksessä alueiden kadut aurataan muutoin kuin, että kevytväylät ovat ensisijaiset.

”Urakoitsijat hoitavat omat alueensa parhaaksi katsomallaan tavalla. Keskusta-alue on siinä määrin poikkeus, että sinne olemme määritelleen kriteeriksi, että urakoitsijalla on oltava vähintään kaksi konetta hoitamaan sitä aluetta, jotta se pystytään auraamaan varmasti riittävän tehokkaasti.”

Iso lumisade voi vaatia pari aurauskertaa

Kaupunki on ohjeistanut, että kevyenliikenteenväylät pitäisi olla aurattuna viimeistään aamuseitsemään ja kadun aamupäiväyhteentoista mennessä. Kalaoja kuitenkin tietää, ettei tämä voi käytännössä täysin toteutua.

”Se, missä vaiheessa päivää auraukset on tehty, riippuu tietysti paljon myös sateen kestosta. Jos sade loppuu vasta aamulla kymmeneltä, ei joka paikka voi olla aurattuna yhteentoista mennessä.”

Lisäksi keskusta-alueella auraaminen on kielletty sekä aamupäivä- että iltapäiväruuhkan aikaan.

Kalaojan mukaan on mahdotonta määritellä, miten nopeasti auraustyö on saatu lumisateen jälkeen tehtyä täysin valmiiksi kaikilla alueilla.

”Esimerkiksi tämän talven ensimmäisen ison lumisateen jälkeen kadut jouduttiin auraamaan kahdesta kolmeen kertaan ennen kuin lumi oli saatu poistettua. Ensimmäinen kerta piti tehdä vähän karkeammalla kädellä ja vasta toisella kerralla puhdistus onnistui kunnolla.”

Aurauksen lisäksi samojen urakoitsijoiden vastuulla on myös hiekotus.

”Kyllä jossain tapauksessa saattaa mennä jopa kaksi vuorokautta ennen kuin lopullinen siisteys on saavutettu keskusta-alueen lumien poisvienti huomioiden”, Kalaoja tietää.

Viidestä kymmeneen palautetta per luminen päivä

Kaupungilla aurauksen onnistumista seurataan kunnossapidon työntekijöiden toimesta virka-ajan puitteissa. Myös Kalaoja itse tarkkailee aurausten laatua.

”Mielestäni auraus on hoidettu Huittisissa pääasiassa hyvin moneen muuhun kuntaan verrattuna.”

Katujen kunnossapidosta annetaan palautetta herkästi ja aiheeseen tartutaan mielellään myös sosiaalisenmedian keskustelukanavissa. Kalaoja kertoo, että kaupungilla jokaiseen palautteeseen reagoidaan ja puutteet välitetään urakoitsijoille.

”Lumisena päivänä palautteita tulee keskimäärin viidestä kymmeneen. Ongelmakohdat ovat meillä varsin hyvin tiedossa, sillä ahtaille, päättyville kaduille, ei lumi tahdo aina mahtua.”

Urakoitsijat kirjaavat sähköiseen järjestelmään milloin aloittavat ja lopettavat aurauksen, joten Kalaojan on helppo seurata milloin missäkin on oltu auraamassa.

”Meillä on varsin nopeasti tieto siitä, onko jossain käyty auraamassa vai ei.”

Kalaoja kertoo, että kaupunki on tiiviisti yhteydessä urakoitsijoiden kanssa ja parasta auraustasoa haetaan hyvässä yhteishengessä.

Lumen poisvienti on kallista puuhaa

Jonkin verran palautetta kaupungille on tullut myös lumen poisviennistä. Kalaojan mukaan kaupunki määrittelee ja antaa luvan lumien poiskuljetusten osalta.

”Keskustasta lumi pyritään siirtämään pois hyvinkin matalalla kynnyksellä, sillä se ei saa häiritä alueella liikkumista. Asuntoalueilta lunta lähdetään siirtämään vasta siinä kohtaa, jos se ei enää mahdu kunnolla, vaan alkaa mennä esimerkiksi tonttien puolelle tai häiritä kääntöpaikalla kääntymistä.”

Lumen poisvienti on kallista, minkä vuoksi työtä tehdään maankäyttöpäällikön mukaan harkiten.

Kalaoja korostaa, että liittymäalueet pyritään pitämään lumettomina, etteivät lumikasat aiheuta näköesteinä vaaratilanteita.

Sopimukset katkolla tänä keväänä

Huittisten kaupunki kilpailuttaa auraussopimukset jälleen tänä keväänä. Perussopimus tehdään kolmeksi vuodeksi ja lisäksi tarjolla on kaksi optiovuotta.

”Aurausohjeet urakoitsijoille tulevat olemaan suunnilleen samat, mitä tähänkin asti, mutta katujen osalta lumikerroksen korkeus ollaan nostamassa 50 millimetriin.”

Kalaoja ei näe sentin muutoksen tuovan suurta muutosta talvikunnossapidon laatuun tai hintaan.

”Senttiraja on ohjeellinen ja jos lumi on raskasta nuoskaa ja on luvassa pakkasta, niin se pitää aurata pois vaikka sade loppuisi ennen kuin 50 millimetrin korkeus täyttyy. Pientä säästöä tällaisesta muutoksesta saattaa pitkällä aikavälillä syntyä, mutta mitään suuria säästöjä ei ole odotettavissa”, hän toteaa.