Vuoden ensimmäisen titteli vaihtui Huittisissa – Tytti Peuralan ja Saku Siivosen tytär ”Vintiö” syntyi tammikuun 5. päivä

Saku Siivosen ja Tytti Peuralan esikoinen Eero odottaa jo kovasti, että saa pikkusiskosta seuraa palokuntaleikkeihin.

Huittisten vuoden 2024 ensimmäisen vauvan titteli on vaihtunut. Alueviesti uutisoi viime viikolla, että vuoden ensimmäinen pienokainen olisi tammikuun 8. päivä Rutavalle syntynyt pikkumies, mutta todellisuudessa ensimmäinen huittislainen saapuikin maailmaan jo vuoden 5. päivänä.

Tytti Peuralan ja Saku Siivosen tyttö syntyi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa perjantaina 5. tammikuuta kello 8.24. Pituutta neidillä oli syntymähetkellä 52 senttiä ja painoa 4068 grammaa.

”Emme niinkään jännittäneet sitä, onko meidän vauvamme vuoden ensimmäinen, vaan sitä, syntyykö hän tämän vai viime vuoden puolella”, Peurala kertoo.

”Olimme molemmat sitä mieltä, että olisi ehdottomasti mukavampi, jos vauva tulisi maailmaan vasta tämän vuoden puolella. On kivempi olla vuoden ensimmäinen kuin vuoden viimeinen”, Siivonen täydentää.

Kaikki ovat jo löytäneet perheessä oman paikkansa

Pariskunnan esikoinen, neljävuotias Eero syntyi aikoinaan huomattavasti etuajassa. Pikkusisko pysytteli vatsassa lähes laskettuun aikaan asti ja syntyi lopulta vain päivän oletettua aiemmin.

”Tällä kerralla alku on ollut täysin erilainen. On ollut suorastaan positiivinen yllätys, miten helposti kaikki on mennyt”, Peurala pohtii.

”Yllättävän hyvin opit ovat tulleet selkärangasta, vaikka edellisestä vauva-ajasta on ehtinyt vierähtää jo tovi”, Siivonenkin sanoo.

Ennen vauvan syntymää Peuralaa ja Siivosta jännitti, miten kaikki perheenjäsenet löytävät omat paikkansa perheen pääluvun kasvaessa. Ensimmäiset viikot ovat kuitenkin sujuneet hyvin ja erityisen ylpeitä vanhemmat ovat siitä, miten hienosti Eero on omaksunut isoveljen roolin.

”Luimme jo raskausaikana paljon Vallaton vauva -kirjoja ja niistä Eero ymmärsi hyvin, ettei vauva osaa heti leikkiä tai kävellä”, Peurala kertoo.

Innokas ja kiinnostunut isoveli haluaa kuitenkin olla kaikessa mukana ja nähdä ja kokea kaiken pikkusiskonsa kanssa.

”Napatynkääkään emme uskaltaneet heittää pois ennen kuin Eero tuli hoidosta ja näki sen”, Peurala naurahtaa.

Vanhempien mukaan pikkusisko on alkanut ulkonäöllisesti muistuttaa isoveljeään päivä päivältä enemmän.

Jo vatsassa vilkkaalta vaikuttanut pikkusisko on ensimmäisten viikkojen aikana osoittautunut temperamenttiseksi tytöksi.

”Vatsa täynnä hän on tyytyväinen, mutta nälkäkiukku on paha juttu. Silloin hänestä lähtee kunnolla ääntä”, Peurala kertoo.

Vanhempien mukaan pikkunälkä vaivaakin neitiä alvariinsa.

”Hän olisi koko ajan syömässä”, Siivonen sanoo.

Varsinaista nimeä pienokaiselle ei ole vielä päätetty, mutta sanonta siitä, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, pätee myös vuoden ensimmäisen vauvan kohdalla.

”Ihan ensimmäinen nimitys hänelle taisi olla Vintiö, Eero alkoi kutsua häntä Pätkis-palokuntalaiseksi ja nyt erilaisia hellittelynimiä on sitten jo vaikka miten paljon”, Peurala kertoo.

Suuria odotuksia vanhemmat eivät ole tyttärensä tulevaisuuden suhteen tehneet. Peuralaa jännittää onko tyttö isoveljensä tavoin ulkoilmaihminen.

”Olen itse kova retkeilemään ja myös Eero tykkää olla ulkona. On siis jännittävää nähdä, saammeko tästä uuden retkiseuralaisen vai jääkö tyttö mieluummin vaikka isän kanssa mopo tai autoa korjaamaan.”

”Minä odotan sitä, että pääsemme yhdessä koko perheen kanssa mökkeilemään ja veneilemään”, Siivonen sanoo.

Harvinainen sattuma vuoden ensimmäisen kohdalla

Lehti saa tiedon vuoden ensimmäisestä vauvasta Huittisten neuvolasta. Vaan nyt kävikin niin hassusti, että juuri vuoden ensimmäisen vauvan vanhemmat ovat Huittisten neuvolan sijaan käyttäneet Sastamalan neuvolan palveluja.

”Ei ole kovinkaan yleistä, että vanhemmat käyvät neuvolassa jossain muualla kuin kotikaupungissa, mutta ei se aivan tavatontakaan ole. On siis melkoinen tuuri, että tällainen tapaus on käynyt juuri vuoden ensimmäisen vauvan kohdalla”, äitiys- ja seksuaaliterveysneuvolan terveydenhoitaja Leena Evala sanoo.

Terveydenhoitajan mukaan tällaisessa tilanteessa kotipaikkakunnan neuvola ei saa syntyneestä vauvasta mitään tietoja.