Huittisten Avara Kirppis avaa ovensa uudessa osoitteessa – ”Kun tuote on laadukas, sen voi itsekin myydä vielä uudelleen, vaikka se olisi ostettu kirpputorilta”

Huittisten Avara Kirppiksen myyntipöydät ovat vielä tyhjiä, mutta täyttyvät jo viikonloppuna. Yrittäjä Anette Matintalon mukaan kirpputorin muutto on ollut iso, mutta kannattava urakka, josta ei olisi selvitty ilman hyviä apujoukkoja.

Huittisten Avara Kirppis avaa ensi viikolla uudessa osoitteessa Loimijoentiellä, ABC-liikeasemaa vastapäätä. Yrittäjä Anette Matintalo uskaltaa jo vähän hymyillä, sillä pitkä, puolen vuoden puristus alkaa olla viimeistelyä vaille valmiina.

”Tämä on ollut melkoinen uurastus. Välillä olemme tehneet niin pitkää päivää, että olemme jääneet tänne patjoille nukkumaan ja uusi vuosikin vaihdettiin ampumalla raketit tästä hallin pihasta ja sitten jatkettiin taas hommia”, hän naurahtaa.

Tiski ja myyntipöydät ovat jo paikoillaan, ennen avajaisia hallissa riittää vielä vähän siivouspuuhaa. Myyjät pääsevät tuomaan tuotteensa pöytiin tulevana viikonloppuja ja kirppiksen avajaisia vietetään ensi viikon tiistaina.

”Eiköhän kaikki ole siihen mennessä valmiina, vaikka muutama pitkä päivä taitaa vielä olla edessä”, Matintalo sanoo.

Alku aina hankala

Matintalosta tuli kirpputoriyrittäjä pari vuotta sitten. Ajatus lähti lähes vitsistä.

”Suunnittelimme kuljetusalan yrittäjänä työskentelevän puolisoni Tonin kanssa yhteen muuttoa ja kun molemmat olimme jo valmiiksi yrittäjiä niin mietimme että olisi kiva löytää jokin yhteinen juttu. Huomasimme, että 2-tien kirpputori Torkinkadulla oli myynnissä ja oikeastaan vaan heitin, että ostetaanko se. Ihan heitoksi se ei kuitenkaan jäänyt.”

Vuosien varrella Avara kirpputorista on tullut suosittu myyntipaikka, jossa käydään ostoksilla kaukaakin. Aivan helposti alku ei Matintalon mukaan kuitenkaan sujunut.

”Ehkä se oli vähän vielä sitä koronan jälkimaininkia, homma lähti liikkeelle nihkeästi ja tuntui todella haastavalta.”

Yrityksen kannalta merkittävä oivallus oli iso panostus sosiaaliseen mediaan, asiakaspalveluun ja koko kirpputorin yleiseen viihtyvyyteen.

”Siitä toiminta alkoi selvästi vilkastua”, Matintalo muistelee.

Vuosi sitten Matintalo perusti miehensä kanssa Avara Kirppiksen myös Euraan.

”Huittisissa kysyntä kasvoi niin paljon, että meillä ei ollut riittävästi myyntipöytiä. Tilat olivat toimintaan nähden selvästi liian ahtaat ja lisäksi pidimme paikkaa myös vähän hankalasti saavutettavana. Vaikka rakennus näkyy suoraan 2-tielle, piti sinne osata ajaa pienten katujen kautta”; Matintalo kertoo syitä Huittisten kirpputorin muuton taustalla.

Reilusti lisää myyntipaikkoja

Uusiin tiloin on saatu noin 220 myyntipaikkaa ja selkeät omat alueet työkaluille ja huonekaluille. Sovituskoppeja on entisen yhden sijaan kaksi ja myös yrityksen valvontajärjestelmä uudistuu.

”Lisäksi täällä on paljon enemmän varastotilaa, mikä helpottaa toimintaa huomattavasti.”

Toimintaperiaatteet pysyvät ennallaan, mutta muutamia uudenlaisia myyntipaikkoja tilaan on kehitelty.

”Meillä on perinteisten myyntipöytien lisäksi paikka, missä on erikseen hyllykkö ja vaatetanko, mikä mahdollistaa esimerkiksi pidempien takkien tai hameiden laittamisen esille siististi. Hyllykön ja tangon voi vuokrata tarpeiden mukaan joko yhdessä tai erikseen”, Matintalo kertoo.

Yrittäjä pitää tärkeänä, että Avara Kirppis näyttää myymälältä, johon on oikeasti panostettu.

”Vaikka myydään käytettyjä tuotteita, niin myyntipaikan ei tarvitse näyttää varastolta. Haluan, että täällä on mukava kulkea. Tärkeää on myös se, että tavara vaihtuu jatkuvasti, joten pitkäaikaisia pöytävuokralaisia meillä on vain vähän.”

Tällä hetkellä kaikki myyntipaikat on jo varattu, mutta Matintalon mukaan niitä voi vapautua koska tahansa.

”Meillä ei tarvitse sitoutua tietyksi ajaksi, eikä tietää lopetuspäivää etukäteen. Näin pöytä voi vapautua jo vaikka samana päivänä kun sitä on käynyt kysymässä.”

Avara Kirppiksellä on ollut tapana kuvata jokainen uusi aloittava pöytä ja laittaa siitä kuva someen. Tätä Matintalo ei kuitenkaan vielä alkurysäyksessä uskalla luvata.

”Todella moni tulee tekemään löytöjä storien perusteella, joten ehdottomasti käytäntöä tullaan jatkamaan.”

Myydä kannattaa sitä, mitä itsekin ostaisi

Parhaiten kirpputorilla käyvät kaupaksi lasten ja naisten vaatteet. Mitään kertakäyttövaatetta ei Matintalon mukaan kuitenkaan kannata tuoda myytäväksi.

”Laadukkaat merkkivaatteet menevät kaupaksi, samoin kodin käyttötavara. Kun tuote on laadukas, sen voi itsekin myydä vielä uudelleen, vaikka se olisi ostettu kirpputorilta”, Matintalo tietää.

Matintalon mukaan paras neuvo siihen, mitä kirpputorille kannattaa tuoda myyntiin, on miettiä, ostaisiko tuotteen itse.