Sastamalan Opiston uusimman Special Rescue-ryhmän alkeiskurssilaiset kokoontuivat Vammalan pääpaloasemalla ensimmäisen kerran viime viikon tiistaina.
Ryhmä kokoontuu joka toinen viikko, ja se on suunnattu erityistä tukea tarvitseville. Kurssilla opetellaan kaikille kansalaisille tärkeitä turvataitoja.
Vammaisten kanssa työskentelevä ja Illon vapaapalokunnan päällikkönä toimiva Markku Salminen sai kolme vuotta sitten idean, joka on kasvanut maakunnalliseksi kehittämishankkeeksi.
”Hankkeelle on haettu EU-rahoitusta, mutta päätöstä siitä odotellaan vielä. Toivomme saavamme päätöksen tammi-helmikuun vaihteessa. Tällä hetkellä hanke pyörii yksityisrahoituksella”, hankkeen projektipäällikkönä toimiva Salminen kertoo.
Muiden tahojen lisäksi alueen yrityksiä on lähtenyt mukaan sponsoroimaan toimintaa.
Toiminta on otettu hyvin vastaan ja kysyntä on ollut kovaa. Kaikki halukkaat eivät ole Illossa järjestettäville kursseille edes mahtuneet.
”Mahdollisuus toisen ryhmän käynnistämiseen Vammalan keskuspaloasemalla on hienoa. Vaikka säästöpaineet ovat tällä hetkellä kovat, olen iloinen, että tämä ryhmä saatiin käynnistettyä”, Salminen iloitsee.
Illon vapaapalokunnan tiloissa Special rescue -ryhmiä on koulutettu jo kolme vuotta – ja nyt toiminta on laajentumassa merkittävästi.
Vahvasta motivaatiosta ja sitoutumisesta kertoo se, että mukana olevat opiskelijat eivät ole vaihtuneet.
”Yksikään ei ole vaihtunut, vaan ilmoittautunut aina uudelle lukukaudelle mukaan. Kevät- ja syyslukukausien lisäksi kesäisin järjestetään intensiivikurssi. Tosin kesäleirit ovat tällä hetkellä ja tässä taloustilanteessa vaakalaudalla”, Salminen mainitsee.
Arjen turvataidot ovat tärkeitä taitoja kenelle tahansa.
Erityistä tukea tarvitseville, kuten kehitysvammaisille niitä ei ole järjestetty koskaan aikaisemmin.
Asia on kansainvälisestikin merkittävä – Salmisen ideoiman pioneerihankkeen kaltaista hanketta ei ole toteutettu Suomen lisäksi missään muussa maassa.
”Koska työskentelen yksityisellä sosiaalialalla, ajattelin, että tämä olisi asiakkaille aktiivista ja samalla monella tavalla hyödyllistä tekemistä. Olimme järjestäneet turvallisuuspäiviä jo aiemminkin, ja omaisilta tuli kyselyitä, eikö tällaista toimintaa voisi järjestää laajemminkin. Siitä se idea oikeastaan ihan alun perin lähti liikkeelle”, Salminen taustoittaa.
”Yksi tärkeimmistä asioista tässä on yhteisöllisyys.”
Ilman vahvaa verkostoa ja hyviä yhteistyökumppaneita Special Rescue-toiminta ei olisi mahdollista.
Salminen iloitsee siitä, että hanke on koettu tärkeäksi ja siitä on tullut monen toimijan yhteinen projekti.
”Mukana on kolmas sektori, hyvinvointialueet ja kunnan opetustoimi. Suomessa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet verkostoitua ja saada käynnistettyä aivan uudentyyppistäkin toimintaa.”
Osallistujilta ja heidän omaisiltaan tullut palaute on lämmittänyt mieltä.
”Kun kuulee sellaista palautetta, että tämä on paras harrastus ikinä, tai että joku on ollut kurssin jälkeen onnellinen ja yhtä hymyä loppupäivän – niin kyllähän se mukavalta tuntuu”, Salminen toteaa.
Special Rescue -toimintaa on tarkoitus kehittää ja laajentaa Pirkanmaan alueella edelleen.
Illon Vapaaehtoinen Palokuntayhdistys aloitti kumppanuushankkeen Pirkanmaan Hyvinvointialueen ja Pirkanmaan Pelastuslaitoksen kanssa syksyllä 2023.
Hankkeen tavoitteena on aloittaa alueellisten kansalaisopistojen ja oppilaitosten kanssa useilla maakunnan paloasemilla uusia Special Rescue-osastoja.
Ensimmäiset uudet Speciaalit aloittivat tammikuussa 2024 Sastamalan Opiston sekä Valkeakoski-opiston kursseilla.
hieno homma toivotavasti saatasiin samalaita toimitaa satakunnan puolelle!