Perjantai oli Maijan prinsessapäivä – Lauttakylän lukion vanhojentansseissa Tahto Areenan tanssilattialla pyörähteli 31 tanssiparia

Huittislaiset Maija Syrjälä ja Saku Hongisto tanssivat viime perjantaina Tahto Areenalla Lauttakylän lukion vanhojentansseissa.

Lauttakylän lukion wanhat pyörähtelivät Tahto Areenan lattialla viime perjantaina.
Monessa lukiossa toisen vuosikurssin opiskelijat juhlivat koulun vanhimmiksi siirtymistä jo viikkoa aiemmin, mutta Lauttakylän lukiossa haluttiin noudattaa pitkiä perinteitä.

”Huittisissa on aina tanssittu hiihtolomaa edeltävänä perjantaina ja halusimme pitää kiinni siitä tavasta. Lisäksi tanssimassa oli muutamia abeja, jotka edellisellä viikolla juhlivat penkkareita, joten heidänkin kannalta tämä ajankohta oli parempi”, Maija Syrjälä perustelee.

Lauttakylän lukion vanhojenpäivään osallistui tänä vuonna 31 tanssiparia. Tanssilattia valloitettiin päivän aikana yhteensä kolmeen otteeseen. Päivällä upeiden glitterimekkojen helmojen hulmuamista pääsivät ihastelemaan muun muassa päiväkotilapset ja koululaiset, illalla Tahto Areenan katsomo täyttyi ennätyksellisen täyteen vanhojen vanhemmista ja ystävistä.

Paljon harjoituksia ja valmistautumista

Viimeisen tanssin jälkeen Maija Syrjälä summasi tanssiparinsa Saku Hongiston kanssa tunnelman olevan onnellinen ja helpottunut.

”Tanssit sujuivat todella hyvin, eikä ainakaan meille tullut mitään suuria mokia. Pari kertaa taidettiin talloa toistemme varpaille ja joku askel saattoi mennä väärin, mutta kokonaisuus onnistui”, Syrjälä kertoi.

”Olo on yhtä aikaa väsynyt ja virkeä. Päivä on ollut raskas, mutta virtaakin on vielä jäljellä”, Hongisto täydensi.

Lauttakylän lukion wanhat harjoittelivat tanssiaskelia lokakuusta lähtien. Tansseihin valmistautuminen alkoi kuitenkin todellisuudessa jo paljon aiemmin.

”Heti lukukauden alussa pidettiin ensimmäiset kokoukset ja alettiin suunnitella, kuka ottaa minkä vastuualueen hoidettavakseen. Päivässä on todella paljon muutakin hoidettavaa kuin tanssiaskeleiden opettelu”, Syrjälä kertoo.

”Aikataulun suunnittelu, koristelu, kahvitus”, hän mainitsee esimerkkeinä.

Syrjälälle vanhojenpäivä on ollut haaveena jo pitkään, mutta Hongistolle tansseihin osallistuminen tuli suurempana yllätyksenä. Nuorimies ei nimittäin käy lukiota, vaan opiskelee ammattikoulussa Kokemäelle.

”Meidän ikäluokassamme on varmasti puolet enemmän tyttöjä kuin poikia, joten otimme poikia mukaan myös muualta. Olemme harrastaneet Sakun kanssa partiota ala-asteelta asti yhdessä, joten oli helppo kysyä häntä mukaan”, Syrjälä kertoo.

Hongiston mukaan harjoitukset oli helppo sovittaa yhteen omien kouluaikataulujen kanssa.

”Oppitunnit Kokemäellä loppuivat niin, että bussi oli Huittisissa sopivasti juuri kun harjoitukset täällä alkoivat.”

Paljon tuttuja askeleita

Syrjälle wanhat eivät olleet ensikosketus paritanssimaailmaan, sillä hän on käynyt lavatansseissa jo vuosia.

”Olin 11-vuotias, kun osallistuin äitini kanssa paritanssikurssille, ja siitä lähtien olen käynyt tansseissa.”

Vanhojentansseissa olikin Syrjälälle paljon tuttuja askeleita, mutta myös valtava määrä uutta oppia.

”Tämä oli ihan erilainen kokemus, sillä tansseissa pari vie ja ohjaa. Täällä piti opetella tietyt koreografiat ja seurata niitä.”

Hongistolle Syrjälän kanssa otetut tanssiaskeleet olivat ensimmäiset koskaan.

”Kyllä tästä sellainen kipinä jäi, että joskus voisi lähteä tanssimaan. Toki siihen tarvitaan sitten pari”, Hongisto sanoo ja katsoo merkitsevästi Syrjälää.

Yhtä suosikkitanssia ei Syrjälälle tai Hongistolle ehtinyt muodostua, mutta haasteellisimmaksi osoittautui Katrilli.

”Se oli hauska, mutta jollain tavalla ylivoimaisesti vaikein”, kaksikko toteaa.

”Wienervalssissa pyörittiin niin paljon, että se sai minun pääni aivan pyörälle”, Syrjälä naurahtaa.

Panostusta pukuihin, kampauksiin ja kenkiin

Vanhojenpäivä on monelle tytölle todellinen prinsessapäivä, niin myös Syrjälälle.

”Minulla kävi todella hyvä tuuri, sillä tanssiaismekkoni on ostettu kaveriltani. Toiveeni oli, että löytäisin vihreän mekon, eikä minun tarvinnut sitten edes kiertää kauppoja sitä etsimässä, kun sopiva löytyi niin läheltä”, hän kertoo.

Tanssiaispäivän aamuna Syrjälä kävi kampaajalla, meikin hän halusi tehdä itse.

”Heräsin kuudelta ja kampaaja oli varttia vaille seitsemän. Ei todellakaan pahin, sillä jotkut olivat kampaajalla jo ennen kuutta”, Syrjälä tietää.

Mukavuussyistä moni pyörähteli tanssilattialla tennareissa, mutta Syrjälän jalassa olivat oikeat tanssikengät.

”Nämä hankittiin ihan tätä varten.”

Hongiston valmistautuminen juhlapäivään kävi astetta vaivattomammin.

”Kyllä minäkin kävin viime viikolla parturissa, mutta aamulla laitoin hiukset itse vähän tavallista huolellisemmin. Puku hoitui saman vuokrausfirman kautta, mitä oikeastaan kaikki pojat taisivat käyttää.”