”Parasta kiikkalaisuudessa on tekemisen meininki”, sanoo Nelosen Diili-ohjelmassa hurmannut Jussi Haavisto

Jussi Haavisto on ylpeä kiikkalaisista juuristaan. Kuva: Anni Aurasto.

Jussi Haavisto, 35, osallistui viimeisimmälle Diili-kaudelle, missä hän hurmasi iloisuudellaan ja erottuvalla pukeutumisellaan.

“Minulle oli kunnia-asia saada Kiikka myös mukaan Nelosen ohjelmaan, edes paidan avulla. Ilokseni tämä oli myös kotiseudulla huomattu.”

Vaikka Haavisto ei voittanutkaan kilpailua, hän koki Diilin merkittäväksi käännekohdaksi urallaan. Kokemus antoi runsaasti oppia itsestä ja muista ihmisistä ja siitä, kuinka paineistettu tilanne vaikuttaa ihmisten toimintaan.

Tiputtuaan kilpailusta Haavisto ja hänen liikekumppaninsa Noora Hyttinen ovat perustaneet yrityksen, Kasvussa Oy:n. Heidän missionsa on olla rakentamassa inhimillistä suomalaista työelämää tiimitoiminnan, dialogin, yhdessä oppimisen ja yhteiskehittämisen kautta.

Ennen Diili-kilpailua Jussi Haavisto toimi markkinointialan toimistossa johtotehtävissä, vastaten muun muassa asiantuntijoiden osaamisen ja kulttuurin kehittämisestä. Diilin myötä hänellä vahvistui entisestään palo yrityskulttuurien kehittämiseen. Kokemus hyppäämisestä paineistettuihin projekteihin 16 ventovieraan kanssa oli Haavistolle erityisen opettava.

“Kun tiimit lähtevät tekemään yhdessä projekteja kovassa aikapaineessa ja jokaisen jatko on vaakalaudalla joka hetki, on selvää, että psykologisesti turvallisesta ympäristöstä ei voida puhua. Aikaa ei ollut yhteiselle dialogille, jolla voitaisiin löytää kaikki eri näkökulmat yhteisiin haasteisiin”, hän kuvailee.

Tulevaisuudessa Jussi aikoo keskittyä työhönsä, mutta hän on avoin erilaisille projekteille myös television puolella, mikäli oikea formaatti tulee vastaan. Amazing Race olisi hänelle unelma. “Rakastan matkustaa ja haastaa itseäni, mutta en ole Temppari-tyyppiä”.

”Parasta kiikkalaisuudessa on tekemisen meininki”

Se Haavistosta ja Diilistä. Mutta entäs Kiikka?

”Sain Kiikasta hyvät eväät elämään, siellä oli turvallista kasvaa ja maailman murheet eivät paljoa painaneet. Myöhemmin olen myös ymmärtänyt, miten vahvasti Kiikassa kasvaminen on auttanut tunnistamaan omat arvoni ja tärkeät asiat elämässäni”, Haavisto vastaa.

Hän muutti Kiikasta pois 16-vuotiaana lähtiessään Tampereelle lukioon. Nuorukaisesta tuntui tuolloin, että aika oli kypsä lähteä kohti suurempaa maailmaa. Lukion jälkeen Haaviston tie vei Viroon, Hollantiin ja Saksaan, kunnes opiskelujen jälkeen hän palasi Suomeen töihin.

Minkälaisia koulumuistoja Haavistolla on Kiikasta?

”Pääasiassa muistot ovat hyviä. Kävin Kiikan ala-astetta, jossa meillä oli mahdollisesti suurin luokka pitkään aikaan. Jos muistan oikein niin meitä oli 21 poikaa ja 7 tyttöä, eikä vauhtia puuttunut. Yläasteen kävin myös Kiikassa sijaitsevassa Äetsän koulussa, jossa pääsi tutustumaan aikanaan myös Pehulasta ja Keikyästä tuleviin oppilaisiin. Iloitsen siitä, että edelleen elämässäni on ihmisiä, joihin olen tutustunut jo kouluvuosina ja yhteiset kokemukset yhdistävät”, hän kertoo.

Nykyään Haaviston tie vie harvemmin Kiikkaan, sillä hänen vanhempansa muuttivat Vammalaan.

”Onneksi perhettä ja ystäviäni asuu edelleen Kiikassa, joten pääsen aina käymään kun haluan”, hän lisää nauraen.

Mikä on parasta Kiikassa tai kiikkalaisuudessa?

”Luonto, rauha ja jokimaisema. Kiikkalaisia yhdistää tekemisen meininki. Siitä hyvänä osoituksena on muun muassa aktiivinen nuorisoseura, joka järjestää tapahtumia. Olen myös iloinen siitä, että Kiikan keskusta on edelleen elävä. Siellä on toimiva ravintola, jonka yrittäjä myös peruskorjaa Kiikan uimahalli- ja kuntosaliosaston. Toivon että ihmiset myös hyödyntävät näitä palveluita”, Haavisto tuumailee.