Optikkoliike muutti Puistokadulta Cittariin – ”Uskon, että meille poiketaan nyt useammin”

Instrumentarium-yrittäjä Eija Grönfors ja franchise-toiminnasta vastaava myyntipäällikkö Joni Merikanto ovat tyytyväisiä uuteen kauppapaikkaan.

Yli vuosikymmenen Sastamalan keskustassa Puistokadulla sijainnut Instrumentarium palvelee nyt asiakkaita Citymarketilla. Optikkoliike avasi ovensa Keskon omistamassa kiinteistössä maanantaina. Syyt muutolle ovat moninaiset, sanoo yrittäjä Eija Grönfors.

”Minun näkökulmastani Puistokatu hiljenee, ja kauppaliikkeitä on jo pidemmän aikaa valunut keskustasta kohti valtatie 12:ta”, hän toteaa.

Sekä Instrumentarium-ketjun myymälöitä ja franchise-periaatteella toimivia liikkeitä sijaitsee muuallakin Suomessa paljon juuri hypermarketeissa ja kauppakeskuksissa.

”Ne ovat paikkoja, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Uskon, että muuton myötä meillekin tulee enemmän potentiaalisia asiakkaita poikkeamaan hetken mielijohteesta”, Grönfors tuumaa.

Grönforsin mukaan on mukava kuulla iloista puheenporinaa naapurissa sijaitsevasta kahvilasta.

”Ehkä kahvilan kanssa voisi miettiä jotakin yhteistä – esimerkiksi pullakahvien ostajalle maksuton näöntarkastus”, hän ideoi.

Optikkoliikkeen tarpeita ajatellen myymälätila kaipasi pientä remonttia. Uuteen uskoon paikat saatiin kahdessa viikossa.

”Parkkialueen puoleiset ikkunat peitettiin, jotta saimme lisää seinäpintaa silmälaseille. Lisäksi tänne rakennettiin erillinen ilmastoitu ja äänieristetty tila näöntutkimuksia varten. Lattiapinta laitettiin uusiksi”, Eija Grönfors luettelee.

Entiseen verrattuna iso plussa on myymälän esteettömyys.

”Nyt meille on helppo tulla pyörätuolillakin. Myös parkkipaikkoja on riittävästi, eikä kadun ja jalkakäytävän talvikunnossapitoa tarvitse samalla tavalla jännittää.”

Vaikka Instrun paikka Sastamalassa vaihtui, pysyi henkilökunta samana. Myyjänä jatkaa Virpi Teronen, jota tuuraa tarvittaessa Silvia Sipinen. Silmälääkärin ominaisuudessa asiakkaita vastaanottaa Markku Yli-Kovero, palvelevat optikot ovat Selja Nurmela ja Susanna Ylipoti.

Kauppapaikan vaihdoksen seurauksena myymälän aukioloajat laajenivat. Silmälaseja pääsee arkisin syynäilemään iltakuuteen saakka.

Eija Grönfors, myyjä Silvia Sipinen sekä Joni Merikanto pitävät Sastamalan Instrumentariumin uusia myymälätiloja toimivina.

”Sastamalalaiset uskaltavat kokeilla uutta”

Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa noin 150, joista 35 on yrittäjävetoisia franchising-pohjalta. Eijalla myymälöitä on viisi. Sastamalan lisäksi hänen hyppysissään on optikkoliikkeitä Pirkkalassa ja Tampereella.

Grönforsin mukaan ketjumyymälöiden tuotevalikoima on enemmän keskitetty, yrittäjävetoisista liikkeistä löytyy usein jotain ”extraa”.

”Yrittäjänä voin huomioida paikkakuntien kilpailutilanteen ja muokata valikoimaa sen sekä asiakkailta saadun palautteen ja toiveiden mukaan”, hän kertoo.

Millaisia silmälaseja sastamalalaiset ostavat?

”Kaikenvärisiä ja -mallisia kehyksiä menee kaupaksi. Sastamalalaiset uskaltavat kokeilla uutta. Toisaalta kiitosta on myös tullut mahdollisuudesta saada uudet linssit vanhoihin kehyksiin”, Grönfors vastaa.

Entä mikä silmälaseissa on nyt in?

”Edelleen isot kehykset. Metalli ja titaani on in. Usealla merkillä on sankoihin tullut näyttäviä yksityiskohtia. Tummuvissa ja uv-valon mukaan muuttuvissa linsseissä oli ennen väreinä vain harmaa ja ruskea, mutta nykyään valittavissa on myös punaruskeaa, lilaa, sinistä ja vihreää”, Grönfors kertoo.