
Sastamalan asukkaita palvellaan hyvällä kirjastoverkostolla.
Vammalassa sijaitsevan pääkirjaston lisäksi lähikirjasto löytyy Karkusta, Kiikasta, Pehulasta, Kiikoisista, Suodenniemeltä, Mouhijärveltä ja Stormista.
Kirjastojen lisäksi kaksikymmentä vuotta helmikuussa täyttänyt kirjastoauto tekee uskollisesti kierrostaan.
Auto kiertää päiväkoteja, kouluja, haja-asutusalueita ja pysähtyy myös keskustan alueen eri pisteissä.
”Koululaiset pitävät kirjastoautosta, kun siellä saa itse valita kirjoja. Sivummalla asuvat saavat kirjastoautolla kirjojen lisäksi sosiaalisia kontakteja. Kyllä se on monelle todella tärkeä”, tietää kirjastopalvelupäällikkö Liisa Oravasaari.
Koska kirjastoautolla on juhlavuosi, on luvassa jotakin mukavaa.

”Jotenkin sitä tässä kevään mittaan juhlistetaan. Pitää miettiä mitä hauskaa keksittäisiin sen kunniaksi”, lupaa Oravasaari.
Sastamalan kaikissa – yhteensä kahdeksassa kirjastossa ja mukaan lukien vielä kirjastoauto – on kokonaislainausmäärä peräti yli 434 000 vuodessa.
Luvusta e-aineistojen laskennallinen osuus on 30 000.
Koronavuosien notkahduksen jälkeen kirjastojen kävijämäärät ovat nousseet Sastamalassa mukavasti.
”Nyt ollaan samalla tasolla – jopa hieman yli kuin koronaa edeltävänä aikana. Kokonaislainaus nousi viime vuonna edeltävästä vuodesta 6,6%.”
Liisa Oravasaari pitää itsekin lukemisesta paljon.
”Hyvä kirja on mukaansatempaava ja mieleen jäävä. Jotkut kirjat ovat todella koskettavia. Parhaat kirjat saavat pohtimaan sellaisiakin asioita, joita ei ehkä muuten ole tullut ajatelleeksi. Luetut asiat saattavat pyöriä päässä pitkäänkin”, Oravasaari kuvailee.

Kirjojen kansien väliin on talletettu kokonainen maailma.
Niiden kautta pääsee kokemaan seikkailuja lähtemättä mihinkään, tai voi uppoutua mitä mielikuvituksellisempiin tarinoihin.
Oma lajinsa ovat tietysti tieto- ja oppikirjat.
Kirjastot pitävät omalta osaltaan hyvinvoivan yhteiskunnan peruspilareita pystyssä – tuovathan ne sivistyksen kaikkien ulottuville matalan kynnyksen mallilla.
Lukutaito on kirjastopalvelupäällikön mukaan tärkeää ja hän toivookin vanhempien kannustavan lapsiaan lukemaan.
”Se on tärkeä taito. Lapsille ääneen lukeminen on hyvä yhteinen hetki, ja auttaa samalla kielellistä kehitystä. Ja kun lapset oppivat itse lukemaan, kirjojen pariin on hyvä kannustaa.”
Lukeminen harjaannuttaa monella tavalla.
”Se kehittää ja ylläpitää keskittymiskykyä, joka on nykyisessä älylaiteajassa uhattuna”, ajattelee Oravasaari.

Hän nostaa esille myös medialukutaidon.
”On niin paljon informaatiota – ja kaikenlaista disinformaatiota, että medialukutaito on tärkeää. Lukemansa suhteen tulisi olla kriittinen, kaikkea ei pidä uskoa.”
Kirjastossa voi tehdä kuitenkin muutakin kuin lukea ja lainata aineistoja.
Perinteisten kirjojen lisäksi digipalvelut ja e-aineistot ovat asiakkaiden ulottuvilla.
Siellä voi myös kokoontua.
”Täällä Sastamalan pääkirjastossa pidetään kokouksia ja kursseja, tuolla yläkerrassa on siihen hyvät tilat. Täällä myös opiskellaan, tullaan oleskelemaan, luetaan lehtiä ja voipa täällä pelatakin”, luettelee Oravasaari ja esittelee pelihuoneen, jossa on mahdollisuus pelata tietokoneilla, Nintendo Switchillä ja Playstation 4:llä.
”Nykykirjasto on kaikille tarkoitettu paikka, jossa pyritään entistä paremmin huomioimaan asiakkaiden moninaisuus ja erilaiset tarpeet”, hän linjaa.
”Kirjastolaiset ovat omalta osaltaan sivistyksen ylläpitäjiä. Tärkeintä meille on ihmisten palveleminen ja kohtaaminen.”

Lainatuimmat kirjat top 3 Sastamalassa vuonna 2023:
Aikuiset:
Satu Rämö, Hildur
Seppo Jokinen, Sen maksaa mitä tilaa
Satu Rämö, Rósa & Björk
Lapset ja nuoret:
Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Tatu ja Patu: Kovaa menoa kiskoilla
Jeff Kinney, Neropatin päiväkirja: Kolmas pyörä
Jeff Kinney, Neropatin päiväkirja: Remppaa pukkaa