Einolan kahvihetket korvaamaton apu kotoutumisessa – Huittisissa syötiin sopuisasti soppaa Punaisen Ristin viikon kunniaksi

Ukrainalaiset Tatjana, Valentina ja Tatjana käyvät Einolassa pari kertaa viikossa. Keskustelut suomalaisten ystävien kanssa onnistuvat puhelimessa olevan käännössovelluksen avulla.

Viime viikolla vietettiin Punaisen Ristin viikkoa. Huittisissa juhlatunnelmaan päästiin jo maanantaina, kun Huittisten osasto järjesti Einolassa Sopuisasti soppa- tapahtuman.

Tuija Paavola SPR:n Satakunnan piiristä paljasti nakkisoppaa kiehuvan kattilassa 40 litraa.

”Tästä annoksesta riittää hyvin sadalle hengelle. 15 kiloa perunaa, viisi kiloa keittojuureksia, kuusi kiloa nakkeja ja sopivasti mausteita”, hän kertoi kauhan varresta.

Paavola tietää, että ruoka ja erityisesti ruoanhinta on puhuttanut ihmisiä viime kuukausina paljon. Yhä useammalla on tiukkaa, jolloin SPR:n ruoka-apu tulee tarpeeseen.

”Ruokajakopisteissä asia näkyy ahdistuksena ja ihmisten huolena siitä, miten tulevaisuudessa tulee pärjäämään. Suomalainen on luonteeltaan sellainen, että se yrittää viimeiseen asti pärjätä omillaan, eikä tukea lähdetä ihan helposti hakemaan. Nyt moni joutuu kuitenkin miettimään, miten saa rahat riittämään”, Paavola tietää.

Viime viikon aikana SPR:n tykillä keitettiin soppaa peräti yhdeksän kertaa. Huittisten maanantainen soppa oli jo päivän toinen. Ensimmäisen keiton Paavola oli käynyt keittämässä aiemmin päivällä Kokemäellä.

”Kun vatsa on täynnä ruokaa, silloin mielikin on parempi”, Paavola naurahti.

Toiveena maailmanrauha ja työpaikka

Soppaa maistelivat myös Einolan vakiokävijät, ukrainalaiset Tatjana, Valentina ja Tatjana.
”SPR:n toiminta on ollut meille Suomeen tulomme jälkeen todella tärkeää. Olemme käyneet täällä juomassa kahvia ja leipomassa, se on helpottanut paljon suomalaisiin tutustumista”, Tatjana kertoo.

Kolmikko haluaakin kiittää Huittisten SPR:ää ja kaikkia suomalaisia saamastaan avusta.

”Kaikki ovat olleet meille erittäin ystävällisiä. Suomalaiset ovat hyviä ihmisiä, mutta tietenkin meillä on valtava koti-ikävä”, Valentina sanoo.

Huittisiin Tatjana, Valentina ja Tatjana päätyivät sukulaisten kautta. Nyt kaikilla on toiveissa maailmanrauhan lisäksi löytää sopiva työpaikka.

”Kaikilla meillä olisi kova halu päästä töihin, mutta työpaikkaa ei ole helppo löytää.”

”Meidän on vaikea enää työskennellä mansikkamaalla, mutta voisimme esimerkiksi pakata salaatteja jossain tehtaassa tai tehdä siivoustöitä”, naiset pohtivat.

Mukavaa puuhaa eläkeläiselle

Huittisten SPR:n Päivi Keinonen kertoo, että SPR:n ukrainalaisten kanssa tekemä yhteistyö on viime kuukausina tasoittunut ja vähentynyt.

”Silloin kun ukrainalaiset tulivat, niin yhteistyötä tehtiin tiiviisti ja meillä oli täällä kerran viikossa etävastaanotto ihan heidän asioidensa hoitamista varten. Nyt osa on palannut kotiin Ukrainaan ja avuntarve muutenkin vähentynyt, joten olemme pystyneet ottamaan heidät enemmän osaksi normaalia toimintaamme.”

Keinonen kertoo vapaaehtoistyön SPR:ssä olevan hänelle antoisaa eläkepäivien puuhaa.

”Olen ollut mukana omaishoitajakahvilassa jo useita vuosia ja meillä on siinä kasassa aivan ihana ryhmä. Koen vapaaehtoistoiminnan itselleni valtavan antoisaksi.”

Keinosen mukaan Huittisten osasto on pienestä koostaan huolimatta yksi Satakunnan aktiivisimmista.

SPR:n Satakunnan piirissä juhlitaan tänä vuonna pyöreitä, 90 vuotta. Tämän kunniaksi Huittisissakin on tarjolla maksuttomia, tunnin mittaisia auttaja-kursseja.

”Kurssin aikana opetellaan käytännössä ihan perustaitoja, kuten miten tajutonta autetaan tai miten hätäpuhelu soitetaan. Vähän teoriaa ja hiukan käytännön harjoituksia”, Jenni Mannila kertoo.