Bistro Laiturilla on aina hyvä terassikeli – ”Sijainti näissä upeissa maisemissa on ravintoloitsijan unelma”

Uudistuneen rantaravintolan menu on monipuolistunut ja kiinteistö ehostunut, muuten mennään hyväksi todetulla tutulla konseptilla, tuumaavat Klaus Saari ja Petri Hankonen.

Suosittu rantaravintola ja kesäinen kohtaamispaikka porskuttaa Sastamalassa eteenpäin uusien vetäjien voimin.
Laiturikahvila on nyt Bistro Laituri. Rautaveden rannassa sijaitseva puurakennus on saanut uuttaa maalia pintaansa ja keltainen väri on vaihtunut vaaleansiniseen.

”Veden äärellä kun olemme, se sopii oikein mainiosti”, Petri Hankonen sanoo.

Hankosen ja yrityskumppani Klaus Saaren toimesta ehostusta on tapahtunut myös ravintolassa sisällä. Maalisuti on heilunut muun muassa terassin kattorakenteissa ja baaritiskin visuaalinen ilme muuttunut. Isoin remontti on tapahtunut keittiössä, josta on saatu entistä toimivampi.

”Homma tuli testattua vappuna, jolloin meillä piti todella kiirettä. Ruokaa ei silti tarvinnut odottaa puolta tuntia kauempaa”, Hankonen kertoo.

”Saimme toiminnalle loistavan alun, sillä vappuna sääkin suosi meitä. Tällaisessa paikassa ollaan pitkälti ilmojen armoilla. Hyväkään esiintyjä ei välttämättä vedä väkeä, jos sataa kaatamalla”, Saari lisää.

Kaksikko muistuttaa, että sateensuojaan mahtuu kuitenkin lähes 150 ihmistä, eli siinä mielessä Bistro Laiturilla on aina hyvä terassikeli.

Onko ”Laiturilla” joku muu asia tehokkaamman keittiön lisäksi muuttunut?

”Peruselementit ovat pitkälti samat kuin ennen. Juomaa, hyvää ruokaa ja viihdyttävää ohjelmaa. Mitä sitä toimivaa konseptia muuttamaan”, Saari tuumaa.

”Toki ruokalista on varmasti monipuolisempi kuin ennen, vaikka liikaa vaihtoehtoja emme ole halunneet haalia. On pizzaa, hampurilaisia, salaatteja ja lohta. Suosimme lähiruokaa”, hän lisää.

Huumori toi Sastamalaan

Pizzat ovat Hankosen itsensä kehittämiä. Stand up -koomikkona sekä television Uutisvuoto, Villi kortti ja Hyvät ja huonot uutiset -ohjelmien käsikirjoittajanakin tunnettu Hankonen päätyi pizzamestariksi sattuman kautta. Tai oikeastaan koronapandemian avittamana. Kun keikkatoiminta koronarajoitusten myötä loppui, oli aikaa kehitellä jotain muuta.

”Pizzani saivat lähipiirissä paljon kehuja. Kun pidin pop up -ravintolaa, ne menivät hyvin kaupaksi”, hän kertoo. Sittemmin Hankonen perusti ravintolan Tampereelle.

Yhteisiä ravintola-alan kuvioita Hankosella ja Saarella on ollut jo pidempään. Miten yhteistyö sujuu?

”Olemme erilaisia, molemmilla on vahvuutensa. Yhdessä tekemisemme on positiivista ja rakentavaa. Vielä jos saadaan vähän riitaa aikaiseksi, alkaa tämä muistuttaa ihan avioliittoa”, Hankonen naurahtaa.

Ilman huumoria ei Bistro Laituriakaan olisi nykymuodossaan. Stand up -keikat toivat Hankosen Sastamalan Funkkistaloon. Samalla hän tutustui paikkakuntaan sekä laiturikiinteistön omistavan Partnos Oy:n väkeen.

”Kun kuulin, että tämä paikka olisi yrittäjää vailla, innostuin heti. Sijainti näissä upeissa maisemissa on ravintoloitsijan unelma.”

Klaus Saari ja Petri Hankonen kahvikippistivät kesälle.

Luvassa monenmoista ohjelmaa

Saarelle Sastamala oli sen sijaan jo entuudestaan tuttu. Hän kehuu paitsi paikkakunnan luontoa, myös vireää yrityselämää. Sastamala on monien mahdollisuuksien paikka.

No niin. Eivätkö Hankonen ja Saari sitten siirtäisi kirjojaan Tampereelta Sastamalaan?

”Olen jo kesäsastamalalainen, sillä toin asuntovaunun Tervakalliolle. Täytyykin pohtia asiaa”, Saari vastaa.

”Minun ratkaisuni on vaimosta ja perheestä kiinni, eli ei ihan heti onnistu”, Hankonen hymähtää.

Asia selvä. Toki fakta on se, että Bistro Laituri on kesäravintola. Syksyn tullen ovet menevät säppiin. Joten muuton realisoituminen edellyttäisi kokovuotista työsarkaa.

Mutta ei mennä asioiden edelle. Kesän mittaan on nimittäin luvassa monenmoista. Ainakin monipuolinen musiikkikattaus livebändien muodossa ja tietysti komiikkaa.

”En ajatellut itse keikkailla koko kesää, vaan suurmestari Jaakko Saariluoma saapuu Laiturille Mika Eirtovaaran kera”, Hankonen kertoo.

”Bistro Laituri on lisäksi Vanhan kirjallisuuden päivien virallinen iltabilepaikka”, Saari paljastaa.

Elokuulle kaksikko on visioinut festaritapahtumaa, joka laajenee Laiturilta muualle Rautavedenkadulle sekä Marttilan koulun pihamaalle.

Laiturin kesän ohjelmaa:
07.6. JUJU
15.6. EVA TRIO – Rock, Punk & Grunge
22.6. KORMUS
28.6. JUSSI SELO DUO
05.7. TUMPPI VARONEN
10.7. STAND UP: JAAKKO SAARILUOMA
11.7. JAAKKO LAITINEN & VÄÄRÄ RAHA
13.7. OLD UNION BLUESBAND
20.7. JENNI MUSTAJÄRVI
26.7. VILLE LEINONEN
31.8. HATELES
Ohjelma täydentyy vielä elokuun osalta.