Koti, josta ei kaipaa edes mökille – Kiikan vanhan pappilan tontin laidalta löytyy myös suureen suosioon noussut jäätelökioski

Karoliina Koivuniemi-Ollila ja Veli Ollila ovat remontoineet Kiikan vanhan pappilan ja sen ympäristön arvoiseensa loistoon. He päättivät hakea talolle myös suojelumerkintää, kun siihen tuli Kiikan seurakuntatalon kaavoitushankkeen yhteydessä mahdollisuus.

Sastamalan Kiikassa, aivan kylän keskustassa, huikean jokimaiseman partaalla, seisoo arkkitehti Pentti Turusen suunnittelema Kiikan vanha pappila. Vielä reilut 10 vuotta sitten niin talo kuin kuin sitä ympäröivä pihamaakin näytti aivan toiselta: talo oli huonossa kunnossa sekä sisältä että ulkoa, ja pihamaa täysin puskittunut.

Vesikourut kasvoivat koivua, ja suuret puut ja puskat peittivät kauniin jokimaiseman.

Varhaiskasvatusyksikön esimies Karoliina Koivuniemi-Ollila ja toimitusjohtaja Veli Ollila olivat etsineet jo jonkin aikaa kotia viisilapsiselle perheelleen, ja kuulivat Kiikan vanhasta pappilasta.

Tänne en ainakaan ikinä muuta, oli Karoliinan välitön ajatus, mutta Velillä oli heti visio, ja kun tamperelainen sisustussuunnitelija Hanna Rantanen toi vielä esille omat ajatuksensa, Karoliinankin pää kääntyi.

Nyt hänen olisi vaikea kuvitella perheensä arkea missään muualla, onhan heillä nyt sekä koti, että mökki samassa paketissa.

Jo omilleen muuttaneet lapsetkin tulevat aina mielellään viettämään lomia kotiin, ja usein rantasaunan löylyistä ovat nauttimassa myös heidän ystävänsä.

Puusaunan leppeistä löylyistä on mukava pulahtaa virkistävään jokeen.

Karoliinan ja Velin lapsista Annikki (23 v) ja Aarne (21 v) asuvat ja opiskelevat jo muualla, ja 20-vuotias Atte kotiutuu kesäkuussa armeijasta, ja opiskelut alkavat hänelläkin syksyllä. Kotona asuvat sen jälkeen vielä pian 16 vuotta täyttävä, Vammalan lukiossa opiskeleva Anna-Liisa, sekä Äetsän yläkoulua käyvä Anniina (13 v.)

Perheen kuopus Anniina on niittänyt palkintoja niin yleisurheilussa, kuin jalkapallossakin. FC-Nokian riveissä jalkapalloa pelaava Anniina suuntaa Nokialle harkkareihin pari kertaa viikossa.
Palapeliä kokoamassa Karoliina ja Anna-Liisa.

”Niin se iso talo tyhjenee, mutta onneksi usein viikonloppuisin ja lomilla kaikki tulevat kotiin”, Karoliina toteaa. Ja Aarne on jo tullutkin kesäksi. Päivät hän työskentelee muualla, ja vielä iltaisin perheen jäätelökioskissa, joka sijaitsee kätevästi heidän tonttinsa rajalla, aivan Kiikan keskustaa halkovan tien varressa.

On Anna-Liisan ja Aarnen vuoro päivystää jäätelökioskilla, jossa käykin vilske kevään ensimmäisten kauniiden päivien ansiosta.

”Täytyy käydä viemässä sillan pieleen mainosteline, jotta ohi ajavat tietävät kioskin olevan auki”, Veli huomaa, ja kipaisee polkupyörällä hoitamassa homman.

Ollilat ovat jo seitsemänä kesänä pitäneet jäätelökioskiaan. Idea sai alkunsa halusta järjestää kesätöitä omille lapsille, mutta välillä töitä on ollut tarjolla kylän muillekin nuorille.
”Kioskin pito onkin ollut opettavaista monin tavoin”, Karoliina toteaa.

Upean punaisena hehkuva, Laila Mikkosen suunnittelema Pirkka ryijy on kuin tehty Olliloiden ruokailutilaan. Vintage-valaisin löytyi pappilasta. Ruokailuhuone jatkuu olohuoneeseen. Karoliina kertoo, että istuu usein keinutuolissa katsellen joelle. ”Se on kuin maisemataulu, joka päivä erilainen”, hän toteaa.
Ruokailuhuoneen pikkuparvekkeella juodaan usein aamukahvit.

Ollilat ovat rakentaneet tontilleen myös hienosti kokonaisuuteen istuvan rantasaunan, jonka yhteydessä on viehättävä tupa. Sen isosta ikkunasta katsellessa tuntuu siltä, kuin olisi joen sylissä.

Myös saunan lauteilta näkymä on huikea. Saunan terassilla on uniikki, hevosenkengistä tehty penkki, joka on sastamalalaisen Jarkko Rintalan 50-vuotislahja Velille.

”Saunanlämmityspuuhissa pääsee työpäivän jälkeen heti mökkitunnelmiin”, Veli sanoo. Laiturilla on myös vene, jolla Karoliina ja Veli käyvät välillä vain ajelulla, välillä myös kalassa.

”Saaliiksi on tullut ainakin kirjolohta, kuhaa, haukea ja kerran toutainkin”, Veli luettelee.

”Ja viime syksynä huomasin, että tästä saa rapujakin”, hän lisää.

Vanhempien suuresta makuuhuoneesta löytyy myös divaani, johon on mukava vetäytyä välillä lukemaan.

Karoliina ja Veli huomaavat, että kioskille on tullut tuttuja asiakkaita, joita he lähtevät tervehtimään.

”Viihdymme todella hyvin Kiikassa. Onneksi täällä on vielä jonkin verran palvelujakin jäljellä”, Veli jatkaa ja kertoo, että tänäänkin he ovat käyneet lounaalla Kiikan Konttorilla.

”Ja käymme me siellä välillä iltaakin istumassa, kun Veli tykkää laulaa karaokea”, Karoliina paljastaa.

Hevosenkengistä tehty penkki on sastamalalaisen Jarkko Rintalan 50-vuotislahja Velille. Siinä Karoliina ja Veli usein istuvatkin joen virtausta katsellen.