”Tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee” – Huittisten kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen hyvillä mielin, mutta tulevaisuus aiheuttaa huolta

Henkilöstökertomuksesta valtuutetuille selvisi, että Huittisten kaupungilla oli viime vuonna 319 vakituista ja 160 määräaikaista työntekijää, joiden palkkakulut olivat yhteensä 16,1 miljoonaa euroa.

Huittisten kaupunginvaltuusto hyväksyi viime vuoden tilinpäätöksen, arviointikertomuksen ja henkilöstökertomuksen maanantaina hikisissä tunnelmissa. Lopulta 3,4 miljoonaa ylijäämäiseksi kertynyt tulos ei hikikarpaloita aiheuttanut, vaan tällä kerralla tunnelman kuumensi toukokuinen helle.

Vaikka viime vuoden tulos oli kaupungille positiivinen yllätys, muistutti kaupunginjohtaja Viveka Lanne, että taseen ylijäämä tulee tarpeeseen tulevina vuosina. Niin kuluva vuosi kuin suunnitelmavuodet ovat talousarvion mukaan painumassa reilusti miinuksen puolelle.

Ryhmäpuheenvuorot aloittanut Hannu Haapasalo (kesk) muistutti, ettei viime vuoden tilinpäätös edusta vielä uutta, hyvinvointialueiden aloittamisen jälkeistä normaalia.

Suurena huolenaiheena Haapasalo piti yllättäen Huittisten sijaintia.

”Sijaintihan on meidän omasta mielestämme vahvuustekijä, mutta satakuntalaisittain katsottuna Huittinen on reuna-aluetta, minkä vuoksi meidän on tehtävä kaksin käsin töitä edunvalvonnassa.”

Timo Mattila (kok) nosti esiin, että työ ja yrittäjyys ovat tulevaisuuden Huittisten elinvoiman ja hyvinvoinnin edellytys. Kiinteistöverkkoasiaan hän toivoi valtuutetuilta samanlaista rohkeutta ja ryhdikkyyttä kuin kouluverkkoasiaa käsiteltäessä.

”Hulevesille tulisi tehdä koko valtuustokauden mittainen perusparannussuunnitelma”, hän nosti esiin tarkastuslautakunnan raportista.

Energiahankkeista tulevaisuudessa tarpeellisia verotuloja

Niina Immonen (ps) huomautti vanhan sananlaskun mukaan, että tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee.

”Eivät ongelmat soten myötä hävinneet, vaan olemme nyt tekemässä talouden säästöohjelmaa. Erityisesti sivistyspuolelta on tullut huomattavia lisäkuluja”, hän huomautti.

Katja Leino-Murtojärvi (sdp) totesi tyytyväisenä, että talous on tällä hetkellä helpommin ennakoitavaa, kun loppuvuoteen painottuneita sairaanhoitopiirin yllätyslaskuja ei enää tule.

”Jos kaikki suunnitteilla olevat aurinko- ja tuulivoimalahankkeet etenevät suunnitellusti, ne tuovat Huittisiin tulevaisuudessa toivottuja verotuloja ja mahdollisesti jokusia työpaikkojakin.”

Mikko Kaunisto (vas) kiitteli, että takana on ensimmäinen kokonainen vuosi uuden kaupunginjohtajan johdossa.

”Luvut puhuvat puolestaan.”

Kaunisto oli tyytyväinen myös siihen, että Lauttakylän koulun hanke eteni aikataulussa ja tehdyt investoinnit panostivat tulevaisuuteen ja ihmisiin.

Mika Stenfors (hupa) piti kouluverkon karsimista kummallisena ratkaisuna tilanteessa, jossa kaupunki on tehnyt merkittävän ylijäämän. Hän ennakoi, että asiaa tullaan käsittelemään uudelleen seuraavan valtuuston toimesta.

”Tulevaisuuden painopiste pitäisi laittaa senioreihin. He ovat ainut kasvava, veroja maksava ryhmä”, Stenfors huomautti.

Myös Jukka Kivimäki (vas) toi esiin edunvalvonnan merkitystä.

”Maakunnallisissa luottamustehtävissä on jopa enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa Huittisten asioihin kuin täällä paikallisissa luottamustoimissa.”

Aila Hänninen (sdp) huomautti, että senioriväestöön on Huittisissa panostettu harrastus- ja liikuntamahdollisuuksien osalta huomattavan paljon.

”Mutta Mika ehkä viittasi asumiseen, mitä tulevaisuudessa pitäisi miettiä.”

Tavoitteet toteutuneet hyvin

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Matti Forsman (ps) oli kiinnittänyt huomiota merkittävään lainakannan kasvuun.

”Uusia investointikohteita on edelleen nostettu esiin, vaikka suhteellinen velkaantuminen on jo nyt korkeaa. Itse olisin uusien investointien suhteen pikkuisen varovainen.”

Paineita tulevaisuuteen Forsman ennakoi tulevan kustannustason noususta ja korjausinvestointien korjausvelasta.

”Mitä kiinteistöjä hyvinvointialue tulee jatkossa vuokraamaan eli mistä kertyy vuokratuloa”, hän pohti.

Kaikki sektorit saivat tarkastuslautakunnan puheenjohtajalta kiitoksen tavoitteiden toteutumisesta.

”Niissä on pysytty viime vuotta paremmin ja seurattu tarkemmin.”