Kymmenen Helmeä Huittisista – tarjolla esimerkiksi mykistäviä maisemia, lukuisia liikuntamahdollisuuksia ja kulttuuria

Nalle toivottaa kulkijat tervetulleiksi satuseikkailuun. Arkistokuva

Tarja Eklöfin vinkit:

Vanhankosken lehtojensuojelualue

Nalle toivottaa pienet ja isot kulkijat tervetulleiksi satuseikkailuun.

Runsaan kilometrin mittaisella luontopolulla on herkkuja kaikille aisteille. Keskellä mystistä lehtometsää näet monenmoisia kasveja ja kuulet lintujen liverrystä.

Elävät ruohonleikkuritkin ovat useina kesinä olleet lehtoalueella kesätöissä isompien ja pienempien lampaiden muodossa. Luontoretkelle kannattaa ottaa eväät mukaan.

Niistä voi nauttia laavulla. Jos haluat paistaa makkaraa tai keittää nokipannukahvit, ota muiden tarvikkeiden lisäksi mukaan omat polttopuut.

Ripovuoren laelta näkee Kokemäenjoen. Arkistokuva Ripovuorelta.

Ripovuori

Ripovuoren laelta voit ihastella yli 30 metriä alempana virtaavaa Kokemäenjokea. Vastarannalla on Huittisten vanhimpana kylänä pidetty Karhiniemi, jossa on ollut jo 1200-luvulla Huittisten ensimmäinen kirkko.

Kirkon paikan lähellä Hiidenkalliolla on muinainen uhrilähde. Perimätiedon mukaan uhrilähteellä on kastettu ensimmäiset huittislaiset kristinuskoon.

Huikean kaunista satakuntalaista kulttuurimaisemaa ihaillen voit nauttia piknik-korisi antimista Ripovuoren komealla Leijonankita-laavulla. Tulentekoa varten kannattaa varustautua omin polttopuin.

Padel
Padel on mailapeli. Kuvituskuva: Pixabay

Liikuttavaa

Keskustan tuntumassa on monia liikunnallisia mahdollisuuksia – frisbeegolfrata, puttiparkki, lähiliikuntapuisto kuntoiluvälineineen, padel-kenttä ja Kännölän ulkoilualueen kuntoportaat.

Kaupungin monet leikkipuistot tarjoavat pikkuväelle oivat puitteet nauttia ulkoilmasta ja oppia uusia asioita.

Loimijoenpuiston aluetta. Kuva: kaupungin Facebook.

Loimijoenpuisto ja vesille

Kiinnitä veneesi laituriin, pulahda Loimijokeen uimaan, kävele kaunista rantareittiä ja ihaile istutuksia. Tai vuokraa kajakki kanoottivuokraamosta ja melo Loimijokea pitkin Kokemäenjoelle ja Lauhaan 100 vuotta sitten käytettyä nostalgista laivareittiä myöden.

Lauhassa Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston kyljessä voit yllättyä majavan litteän hännän läpsähtäessä veteen kajakkisi lähettyvillä.

Huittisten hirvenpääveistos on yksi Suomen tunnetuimpia kivikautisia esineitä. Huittisten Museossa on nähtävillä Huittisten hirvenpään kopio. Kuva Kaisa Lindewall,/Satakunnan museo.

Kulttuurin ja taiteen ystäville

Taideakseli Sahkosta Savilinnaan yhdistyy Ympyrähulluista Hirvenpäähän -taidekokonaisuuteen. Risto Rytin kadun ja Lauttakylänkadun varsilla on muraaleita ja muuta uutta taidetta sekä vanhoja tuttuja Ympyrähulluista Lauri Leppäsen taiteisiin.

Kulttuurikierros Huittinen kertoo sinulle historian tärppejä Huittisten keskustassa. Varaudu Apple-laitteella tai lainaa Huittisten pääkirjastosta iPad mukaasi kierrokselle.

Huittisten keskiaikainen kivikirkko on ainutlaatuinen nähtävyys.

Huittisten keskiaikainen kivikirkko

Kaunis ja tunnelmallinen kirkko on ainutlaatuinen nähtävyys. Samalla silmäyksellä voi nähdä usean eri vuosisadan kirkonrakennustyylejä.

Yleiskuva Lauri Leppäsen näyttelystä. Kuva: Huittisten museo.

Huittisten museo

Kulttuurihistoriallisen paikallismuseon näyttelyissä voit tutustua alueen ihmisten menneiden aikojen arkielämään monipuolisen esineistön avulla, tutustua presidentti Risto Rytin elämään ja pohtia Suomen lähihistorian tapahtumia Ryti-osastolla, nauttia kuvanveistäjä Lauri Leppäsen laajasta tuotannosta Valon ja varjon mestari -näyttelyssä sekä nähdä Huittisista löytyneen noin 7000 vuotta vanhan hirvenpääveistoksen tarkan kopion.

Tämän vuoden vaihtuva näyttely Paa tullen kahveelle! kertoo kahvin historiaa.

Ulkopuolelta Hullulenkki muistuttaa makkaraa väriä myöten. Kuva: Alueviestin arkisto

Hullulenkki

Jättimäisen makkaran muotoinen Hullulenkki-rakennus kätkee sisäänsä oivan taukopaikan runsaine lounaspöytineen ja takuulla tuoreita lihatuotteita tarjoavan tehtaanmyymälän.

Vanha WPK valaistuna. Kuva: Alueviestin arkisto

Ravintola Wanha WPK

Runsaan lounaspöydän herkulliset ruuat maistuvat historian lehtien havinaa huokuvassa ympäristössä.

Ilonan Maalaispuodista voit hankkia mukaan lähiruokaherkut ja tuliaislahjat.

Herkkuja vaikkapa lähiruuasta. Kuvituskuva: Alueviestin arkisto

Lähiruokaa

Lauhan lähiruokafestareilla elokuun lopussa voit eläytyä lähiruuanmakuiseen maaseudun elinvoimaan.

Kylätalon pihalla Kokemäenjoen rantatöyräällä voit maistella lähiseutujen tuottajien herkkuja, aistia rennon festarifiiliksen ja nauttia monipuolisesta ohjelmasta, joka tarjoaa maukkaita paloja kaikenikäisille festarivieraille.