Säkylän Katismaassa uidaan ja saunotaan ympäri vuoden – ”Pizzojen takia tänne ajellaan hyvinkin kaukaa”, yrittäjä kertoo

Yrittäjä Katariina Koivisto kertoo, että Katismaan saari sieltä avautuvine näköaloineen teki häneen lähtemättömän vaikutuksen jo ensimmäisellä kerralla.

Kun Esa Narmala kolmisen vuotta sitten pyysi raumalaista Katariina Kuusistoa yhtiökumppanikseen pyörittämään Säkylässä sijaitsevan Katismaan saarten toimintoja, ei Kuusisto tiennyt edes paikan olemassaolosta. Kun nainen sitten tuli katsastamaan Pyhäjärven rannalla sijaitsevan kohteen, hän oli heti myyty.

”Onhan tämä mahdottoman upea paikka, ja näin heti, miten toimintaa voidaan kehittää entisestään”, hän muistelee.

Ja kehittämistä on tosiaan sen jälkeen tapahtunut. Siinä, missä sisätiloihin mahtui aiemmin syömään vajaa 20 henkilöä, on paikkoja viime vuoden aikana valmistuneen, ympäri vuoden lämpimänä pidettävä lasiterassi mukaan lukien nyt 150, ja ulkoterassilla peräti 200 anniskelupaikkaa. Ruokaa saa ympäri vuoden: talviaikaan grilliruokia ja kesäisin pizzaa ja salaatteja.

”Ja niiden pizzojen takia tänne ajellaan hyvinkin kaukaa”, Kuusisto tietää. Kesäisin pizzoja menee reilu 100 päivässä, ja viime kesän ennätyspäivänä keittiössä pyöriteltiin 340 pizzaa.
”Katismaa on myös merkittävä kesätyöllistäjä säkyläläisille nuorille, ja tänäkin vuonna palkkaamme 25 nuorta”, Kuusisto paljastaa.

Katismaan saarta pyörittävään yrittäjäkolmikkoon kuuluu Kuusiston ja Narmalan lisäksi Merja Nikula, ja viime vuonna yritys osti Katismaan saaren kiinteistön Säkylän kunnalta. Maa-alueesta yrittäjillä on pitkä vuokrasopimus.

Katismaassa saunotaan ja uidaan ympäri vuoden, eikä marraskuun maisemissakaan ole valittamista.

Katismaan saaressa saunotellaan ympäri vuoden, vain talviaikaan maanantait pidetään kiinni. Katismaa onkin suosittu avantouimareiden keskuudessa, ja vakituisia kävijöitä on säkyläläisten lisäksi Huittisista, Raumalta, Loimaalta ja jopa Turusta.

”Parhaimpina päivinä käy satakunta uimaria, mutta aina vähintään 50 henkilöä”, Kuusisto kertoo. Hän kertoo, että kävijöiden määrä on jatkuvassa kasvussa, joten avantouinnin suosion valtakunnallinen kehitys näkyy myös Säkylässä.

Katismaassa on ollut mahdollisuus avantouintiin vuodesta 1992, ja lauteilla istuu edelleen henkilöitä, joiden aloitteesta talviuinti Katismaahan tuli.

Katismaan saunojen kiukaat lämpiävät öljyllä, ja tuhannen kilon kivikasat takaavat hyvät löylyt molempiin saunoihin.

”Ja yllättävän paljon saunojia käy myös kesäaikaan”, Kuusisto iloitsee.

Paljutkin Katismaassa lämpiävät usein, ja niitä voi myös vuokrata omaan käyttöön.

Katariina Kuusistolla on motto: jos jotakin pystytään järjestämään, sitten järjestetään. Tämä näkyy myös siinä, että Katismaassa on pyritty toteuttamaan monia kävijöiltä tulleita toiveita.

Avantouimareille on talvilauantaisin ollut tarjolla aamiaista, helatorstaina katettiin lounas, ja brunssipäiviäkin on ollut useita. Tanssejakin on pyydetty, joten mitä todennäköisemmin Pyhäjärven rannalla tanssitaan jo kesäkuussa.

Majoituskyselyitä on niitäkin tullut paljon, ja Kuusisto kertoo arvoituksellisesti, että petipaikkojakin saattaa tulevaisuudessa löytyä.

”Ja tulevana kesänä Katismaassa on jälleen kesäteatteri muutaman vuoden tauon jälkeen, ja meiltä tulee sinne väliaikatarjoilu”, Kuusisto kertoo.

Juhannuksen perinteiset, kaksipäiväiset karaokekisat on aina suosittu tapahtuma, ja muutenkin Katismaassa pääsee musiikin makuun, sillä joka lauantai ja joka toinen perjantai paikalla on liveartisti, ja lystinpitoon on ilmainen sisäänpääsy.

Katismaan saaresta löytyy myös kunnan uimaranta hyppytorneineen, joten paikassa saa helposti kulumaan koko pitkän kesäpäivän. Ehkä tulevaisuudessa vielä yönkin.