”Säästöpäätökset on nyt tehty”, totesi pääministeri Sastamalassa – Orpo lupasi lakiuudistuksen älypuhelimien käytön rajoittamiseksi kouluissa

Sastamalassa vieraillut Petteri Orpo kannusti  kaikkia äänestämään EU-vaaleissa.

Sastamalassa vieraillut pääministeri Petteri Orpo (kok.) veti helteisenä sunnuntaina puolen päivän aikaan noin 100 henkeä Tyrvään pappilan amfiteatteriin. Pienen ajankohtaiskatsauksen lisäksi pääministeri oli paikalla vauhdittamassa puolueensa EU-vaalikampanjaa.

Suomen suunnan kääntäminen vaatii koviakin päätöksiä ja uudistuksia, Orpo viestitti.
”Siitä ei kiitosta kaikilta tule, mutta hallituksen päätöksillä varmistamme, että Suomi on hyvinvointiyhteiskunta vielä 2030-luvullakin”, hän sanoi.

Orpo totesi, että meno eduskunnan kyselytunneilla on melkoista melskettä. Syy siihen on, että Suomessa on nyt aito oikeistohallitus, mikä heijastuu oppositionkin rooliin ja näkyy vastakkainasettelun voimistumisena.

”Saa olla eri mieltä. Suomessa on hienoa se, että kaikki puolueet haluavat tämän maan parasta. Keinovalikoimassa tosin on eroja”, Orpo korosti.

Vaikka maan talous ja työllisyys eivät vielä nousukiidossa ole, parempia aikoja kohti ollaan Orpon mukaan menossa.

”Kyllä se siitä kääntyy. Jos ei maailmalla jotain aivan kaameaa tapahdu, säästöpäätökset on nyt tehty. Loppuvaalikaudesta tekemämme työ tuottaa tulosta”, hän uskoo.

Orpo sanoo äärilaidoille ”ei”

Orpo korosti EU-vaalien tärkeyttä ja EU:n merkitystä turvallisuus- ja talousunionina. Ne ovat syyt, miksi Suomi on aikanaan liittynyt osaksi Euroopan yhteisöä ja suunnannut katseensa länteen.

Turvallisuutta rakennetaan EU:ssa, siellä tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat Suomeenkin. Vaaleissa valittavilla europarlamentaarikoilla on merkitystä, hän totesi.

Toinen tärkeä asia on Orpon mukaan se, että hyvinvointi syntyy yhteisellä työllä. EU on maailman vahvin talousalue, hän muistutti.

”Sielläkin pitää tehdä samoja uudistuksia kuin Suomessa, että on työtä ja suomalaisilla yrityksillä mahdollisuuksia kasvaa.”

Orpo totesi kokoomuksen sanovan ”ei” Ranskan Marine Le Penin edustamalle äärioikeistolle ja Saksan AfD:n kaltaisille puolueille. Pakit saavat myös äärivasemmiston putinistit.

”Kokoomus on maltillinen keskustaoikeistolainen voima, emme anna siimaa laidoille. Olemme  täysin sitoutuneita hienoihin eurooppalaisiin arvoihin”, Orpo vakuutti.

Janne Pohjolaista huoletti tulevaisuuden suunta ja suomalaisten osaamistason lasku.

”Olemme hukanneet kunnianhimoa”

Yleisöstä kysyttiin Suomen mahdollisuudesta saada puolustuskomissaarin salkku eurovaalien jälkeen. Orpo ei halunnut asialla spekuloida, vaan korosti komission puheenjohtajan roolia asiassa.

Pääministeri sai terveisiä tamperelaisilta nuorilta. Yleisöstä kysyttiin, voisiko äänioikeusikärajaa laskea.

Orpo korosti EU:n nuorille tarjoamia kansainvälistymisen mahdollisuuksia, Erasmus-ohjelmaa sekä matkustamisen ja työnteon helppoutta jäsenmaissa. Mutta äänioikeusikärajan lasku ei saanut pääministeriltä suoraa kannatusta.

”Aloiteoikeutta on tärkeää kehittää yhteiskunnassamme edelleen, ja miksei jossain kunnissa voisi kokeilla nuorisovaltuuston valintaa kuntavaalien yhteydessä”, hän mietti.

Janne Pohjolainen kysyi työn tuottavuudesta, jonka kehittämiseksi hallitus on hänen mukaansa kyllä tehnyt hyviä teknisiä toimia, mutta tulevaisuuden suunta huolettaa. Pohjolainen penäsi konsteja nuorten osaamistason nostamiseksi, asenneilmapiirin muuttamiseksi, työelämän innovatiivisuuden lisäämiseksi. Hakusessa on myös sellainen tekemisen meininki, jossa työnantajat ja -tekijät puhaltavat nykyistä paremmin yhteen hiileen.

”Olemme ehkä hukanneet kunnianhimoa, tulevaisuuden uskoa ja yhdessä tekemistä”, Orpo myönsi. ”Pitäisi saada sellainen ajatus läpi, että kaikki osallistuvat.”

Sastamalan kaupunginvaltuuston ja Pirkanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jari Andersson juonsi tilaisuuden. Andersson paljasti medialle puuhaavansa kansalaisaloitetta lasten ja nuorten älypuhelimien käytön rajoittamiseksi myös kouluajan ulkopuolella. Kuvassa lisäksi eurovaaliehdokas Jocka Träskbäck sekä pääministeri Orpo.

Työrauhaa kouluihin

Orpo mainitsi, että terapiatakuun lisäksi hallituksen nuorten hyväksi tekemää konkretiaa on koulujen työrauhan palauttaminen. Pääministeri lupaili lakiuudistusta, joka antaisi opettajille nykyistä paremmat mahdollisuudet puuttua lasten ja nuorten älypuhelinten käyttöön kouluissa. Hän ei kuitenkaan torpannut teknologioiden hyödyntämistä opetuksen tukena.

Alueviestiä kiinnosti, mitä tapahtuu toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden suhteen. Hiljattain opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ilmoitti, että aikoo perua päätöksen toisen asteen opintojen muuttamisesta osin maksulliseksi ja etsiä korvaavan leikkauskohteen.

”En voi siihen ottaa sen enempää kantaa, sillä asia on ministeriön sisäinen. Mutta kyllä se on mahdollista, jos korvaava säästökohde löytyy”, Orpo totesi.

Petteri Orpoa oli Tyrvään pappilan puistoon saapunut kuulemaan noin satapäinen yleisö.
  • jukkakeskinen

    Äänioikeutta ei missään nimessä saa laskea. Se vain lisäisi Vihreiden edustajien määrää jokaiseen päätöksen tekoon. Lapset ovat niin peloteltuja asialla jotai ole tai joka ei ainakaan Euroopassa ole ongelma, että nyt 8-12 vuotiaat olisivat epätiedossaan Vihreiden äänestäjiä. Kaikki tiedämme mihin se viime hallituskaudella johti ja kuinka kalliiksi se tuli kansalle.

    • sepekantonen

      Mistä tarkoitat? ”asialla jotai ole tai joka ei ainakaan Euroopassa ole ongelma”.

      • jukkakeskinen

        Ilmastonmuutosta. Ei ainakaan siinä määrin, että ihminen sen olisi aiheuttanut eikä ainakaan siinä muodossa, että ihminen voisi tehdä asialle jotain!
        Se on pelottelua ja pienen joukon agenda rahastukselle. Tai no, onko äärivasemmisto globaalisti ”pieni joukko”? Kyllä ainakin äärivasemmiston kuuluvat eloapinat saavat pienelläkin joukolla normaaleiden ja terveiden ihmisten arjen sekaisin niin halutessaan ja juurikin ilmastonmuutokseen vedoten. Säälittävää touhua, mutta niinhän se nykyään on äärivasemmistolta, jos vaikka mietimme Marinin hallituksen toimia.

      • Jerry

        Ei kannattaisi nolata itseään julkisesti näillä salaliittoteorioilla.
        Vaikka Jukkaa pelottaakin, niin ei silti kannata laittaa päätä pensaaseen ja kiistää tieteellinen todistettu fakta.

  • sepekantonen

    Ihminen on aiheuttanut ilmastonmuutoksen ja voisi sen halutessaan korjatakin. Tieteellinen näyttö tämän suhteen on kiistaton. Ihminen ei tule tosin ilmastonmuutosta estämään, vaikka nuoret urhoollisesti asiaa pyrkivätkin ajamaan.

    Voit vaikka espanjalaiselta viljeliltä kysellä, onko ilmastonmuutos ongelma Euroopassa. Voin kertoa: on se.

    Mainitsemaasi ”äärivasemmistoon” kuuluvat mm. tunnettu marxilainen toimija Elinkeinoelämän Keskusliitto, stalinistinen Wärtsilä sekä enemmän Kropotkiniin kallellaan oleva Kokoomus.

Kommentointi ei ole käytössä.