”Miksi Vammaskosken veistoksen suihkulähde ei toimi?” lukijamme kysyy – Näin Sastamalan kaupungin kunnossapitomestari vastaa

Lukijamme kysyy, miksi Vammaskoskessa, Rautaveden puolella olevalle kivelle sijoitettu suihkulähde ei toimi. Vesisuihkua arvokkaampi on Emil Cedercreutzin veistämä naishahmo. Veistoksen nimi on Kun apila kukkii.

”Miksi Vammaskosken Kun apila kukkii -suihkukaivoveistoksesta ei tule vettä? Miksi veistoksen suihkulähde ei toimi?” kyselee toimitukseen sähköpostia lähettänyt lukijamme.

Käännyimme asiassa Sastamalan kaupungin kunnossapitomestari Marko Reimanin puoleen.

Hän kertoo, että suihkulähteen pumppu asennettiin ennen vappua kyllä jo paikoilleen, mutta sitä seuraavan viikon alussa huomattiin, että pumppu ei toimi.

”Vikaa etsittiin muutamasta vaihtoehtoisesta kohdasta, ja tuumasimme, että se on haettava korjaamolle tarkempaan syyniin. Siellä todettiin pumpun tulleen käyttöikänsä päähän”, Reiman selvittää.

Reimanin mukaan suihkulähde on ollut toiminnassa jo ennen patsaan tuloa, mahdollisesti 1980-luvulla, varmuudella ainakin 1990-luvulla. Veistos asennettiin kiven päälle koskeen 2000-luvun alussa.

”Nyt on uusi pumppu tilattu ja toimitus tapahtuu viikolla 24 tai 25, joten toiveissa olisi saada uusi pumppu paikoilleen vielä kesäkuun aikana”, kertoo Reiman.

Kun apila kukkii -suihkukaivoveistoksen on veistänyt Emil Cedercreutz ja se on vuodelta 1912. Se paljastettiin paikallaan koskessa vuonna 2003. Patsaan kaupungille luovutti Emil Cedercreutzin säätiö.

  • Jerry

    Kannattaisi harkita koko patsaan poistamista. Nykyaikaan ei kuulu alastoman naisvartalon esittely yleisellä paikalla.

    • Mullikuhnuri

      Kyllä! Turmelus on vallalla myös Tampereella. Jopa keskeisellä Tammerkosken sillalla on alaston naispatsas kolmen pallejaan esittelevän miespatsaan seurassa. Jääjoukkuenyrkkeilyseura Tappara pukee nuo paitoihinsa joka vuosi mestaruuden voittaessaan, jotta ne eivät johtaisi rauhallisia juhlijoita säädyttömiin tekoihin.

    • Mullikuhnuri

      Olen ehkä teitä sateenkaari-ihmisiä vanhoillisempi, kun en tuolle tytölle pukisi vanhojen miesten vaatetta kaftaania. Sari olisi sopivampi ja kauniimpi, kesäinenkin. Toisin vuosisatoja vanha kuvanveistoperinne esittää ihmisvartalot alastomina Luojan luomina, moninaisuudessaan täydellisinä Mestarin teoksina joita ei osaavalla taiteilijalla ole syytä peittää. Taiteessa palataan paratiisin viattomuuden aikaan, jolloin alastomuus ei aiheuttanut häpeää. Me langenneet olemme tehneet tästäkin jos ei syntiä, niin paheksuttavaa kuitenkin.

  • Kirsti Lahti

    Anteeksi kaftaani oli väärä nimitys. En ole itse sateenkaari ihmisiä.

Kommentointi ei ole käytössä.