”Perheyrittäjyys on meille voimavara ja elämäntapa” – Asiakasta lähdetään auttamaan tien päälle vaikka viikonloppuna

Valtteri, Kalle ja Anne-Mari Finska sekä palkitut työntekijät Ari Vesanen ja Seppo Nurminen.

Kymmenen vuotta sitten Anne-Mari ja Kalle Finska tekivät rohkean ratkaisun ja hyppäsivät yrittäjiksi aivan uudelle alalle ostaessaan Vammalan Rengaspalvelun, joka tunnetaan myös nimellä RengasCenter Sastamala.

Yrittäjäperheissä kasvaneella pariskunnalla ei ollut yrittäjyydestä harhakuvitelmia, vaan he tiesivät, että alalla kuin alalla pitää varautua myös haastaviin aikoihin. Sellaisia tulikin erityisesti siinä vaiheessa, kun sota Ukrainassa alkoi. Varsinkin sodan alussa renkaiden saannissa oli haasteita. Vaikka sota jatkuu, tilanne on tasaantunut.

”Rengasalalla on kaksi kiireistä sesonkia ja erityisesti ensimmäisinä vuosina piti totutella sesonkipainotteiseen työhön”, Anne-Mari kertoo.

”Onneksi mikään ei tullut yllätyksenä, sillä edellinen omistaja oli meitä ohjeistanut kaikesta”, Kalle jatkaa.

Anne-Marin ja Kallen vanhin poika Valtteri on työskennellyt vanhempiensa yrityksessä jo nelisen vuotta, ja huhtikuussa Finskat tekivät osittaisen sukupolvenvaihdoksen, ja nykyisin myös Valtteri on yksi yrittäjistä.

”Perheyrittäjyys on meille voimavara ja elämäntapa. Minä hoidan taloushallintoa ja markkinointia, paljolti kotoa käsin. Kallen ja Valtterin löytää aina RengasCenteriltä”, Anne-Mari selvittää.

Perheenjäsenten lisäksi yritys työllistää vakituisesti yhden työntekijän, mutta sesonkiaikoina renkaiden kimpussa häärii viidestä kuuteen sesonkityöntekijää.

”He tulevat lähinnä Vammalan ammattikoulun autopuolelta, jonka kanssa teemme muutenkin paljon yhteistyötä”, Kalle kertoo.

Hyvät renkaat halpa henkivakuutus

RengasCenterissä vaihdetaan renkaita pääsääntöisesti henkilö- ja pakettiautoihin, mutta myös raskaan kaluston ja maatalouden renkaanvaihtoja tehdään säännöllisesti. Uusien renkaiden lisäksi myynnissä on myös vanteita ja pienkonerenkaita.

”Asiakkailla on toisinaan harhakäsityksiä erikoisliikkeissä myytävien renkaiden hinnoista. Meilläkin löytyy renkaita monesta eri hintaluokasta”, Kalle huomauttaa.

Paitsi autoihin, RengasCentterillä hoituu renkaat ja renkaidenvaihdot myös esimerkiksi ruohonleikkureihin.

”Sesonkien ulkopuolella ehdimme myös tehdä auton pesuja sekä päältä, että tarvittaessa myös sisältä”, Valtteri lisää.

Myös rengashotelli työllistää.

”Meidän tehtävämme täällä on tarkistaa, että kaikki säilytyksessä olevat renkaat ovat paitsi lain mukaisessa, myös turvallisessa kunnossa. Hyvät renkaat on halpa henkivakuutus”, Valtteri painottaa.

Työntekijöitä muistettiin ansioristeillä.

Ansioristit timanttisille työntekijöille

Finskojen mukaan Sastamalassa on hyvä yrittää ja asiakkaat ovat mukavia. Vaikka ala on kovin kilpailtu, Kalle ja Valtteri uskovat pärjäävänsä hyvällä, henkilökohtaisella palvelulla. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tarvittaessa RengasCenteriltä lähdetään auttamaan asiakasta tien päälle vaikka viikonloppuna.

”Erityisen tärkeänä pidän myös sitä, että kuulumme ketjuun, joka on Suomen suurin yksityisten rengasliikkeiden omistama ketju. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että emme ole sidoksissa mihinkään tiettyihin rengasmerkkeihin. Ketjulla on Avainlippu-tunnus osoituksena Suomessa tuotetulle ja Suomessa työllistävälle palvelulle”, Kalle selvittää.

Kun Finskat aloittivat yrittäjinä RengasCenterillä, vanhoina työntekijöinä heille siirtyneillä Ari Vesasella ja Seppo Nurmisella oli iso rooli ajaa uudet yrittäjät rengasmaailman saloihin.

”He ovat maailman parhaat opettajat. Yhtä suuren rengasalan kokemuksen ja tietämyksen omaavia henkilöitä ei luultavasti löydy mistään”, Kalle toteaa.

Nurminen on jo siirtynyt eläkkeelle palveltuaan yritystä 34 vuotta, ja Vesanen on viihtynyt RengasCenterillä jo liki 40 vuotta.

Yrityksen vuosijuhlassa viime lauantaina Finskan yrittäjäperhe halusi muistaa molempia timanttisilla ansioristeillä.

”Sitoutuneet ja ammattitaitoiset työntekijät ovat osa yrityksen kuin yrityksen kestävää kivijalkaa”, Anne-Mari, Kalle ja Valtteri Finska kiittelevät.

”Haluamme kiittää myös asiakkaitamme, että olemme saaneet palvella heitä, ja saamme palvella jatkossakin”, Kalle lisää.

Yrityksen kymppisynttäreillä pääsi kiinni muun muassa lentäviin loikkiin.