Vanhan kirjallisuuden päivät hyvin liikkeelle – ”Kirjat ovat paitsi tarinankerrontaa, myös taideteoksia”

Pauliina Rourua kirjallisuus kiinnostaa erityisen paljon.

Vanhan kirjallisuuden päivät ovat lähteneet hyvään vauhtiin Vammalassa.

Sylvään koululla on paljon porukkaa ja helteisessä ilmassa hikikin pukkaa pintaan. Mutta se ei kirjojen ystäviä haittaa – vilkasta keskustelua käydään siellä täällä, ja kirjoja on kyllä niin paljon, että varmasti jokaiselle löytyy mielenkiintoista tutkailtavaa. Kauppakin käy.

Suuressa kirjateltassa kangaskassi olalla kulkeva Pauliina Rouru tuli ihailemaan kirjoja ja ostamaan niitä. Kassiin onkin kertynyt hyvä saalis kiinnostavaa luettavaa.

”Täällä on Stephen Kingin kirja, ja sitten dekkareita ja fantasiakirja”, Rouru paljastaa silmät loistaen. Kirjat ovat hänelle selvästi sydäntä lähellä.

”Niin, ja sitten täällä on vielä rohdoskasvikirja – koska harrastan itsekin kasvien keräilyä”, Rouru muistaa kassia penkoessaan.

”Kirjat ovat ihania, ja monet niistä ovat paitsi tarinankerrontaa, myös taideteoksia – esimerkiksi nuo vanhat, sidotut kirjat – miten upeaa työtä.”

Naisen mukaan sekä uusissa että vanhoissa kirjoissa on oma viehätyksensä.

”Se tunne, kun avaa aivan uuden kirjan ensimmäistä kertaa ja kansi on hieman jäykkä”, henkäisee Rouru.

Vanhoissa kirjoissa kiehtoo niiden esteettisyys ja tapa, millä ne on tehty. Monissa vanhoissa kirjoissa on puu- tai nahkakannet ja pergamenttikantinen Raamattukin päiviltä löytyi.

Kirjoja rakastava nainen kirjoittaa itsekin. Tekstejä on syntynyt pöytälaatikkoon. Ehkä tulevaisuudessa hän julkaisee niistä jotakin.

”Novelleja, runoja ja fanfictionia”, hän kertoo kirjoitelmistaan. Haavetyöpaikkakin olisi kirjojen parissa.

”Olisi ihanaa työskennellä kirjakaupassa tai kirjastossa.”

Kirjoja silmänkantamattomiin.

Tänä vuonna on Vanhan kirjallisuuden päivien juhlavuosi – tapahtuma järjestetään nyt 40. kerran. Paikkansa vahvasti vakiinnuttanut tapahtuma on monelle kirjallisuuden ystävälle kesän huippuhetki.

Kirjapäiville lähdetään etsimään harvinaisuuksia, ostamaan luettavaa, tapaamaan tuttuja ja viettämään aikaa. Kirjapäivät sopivat koko perheen ajanvietteeksi, sillä lasten viihtymistä on mietitty tarkkaan.

Kirjamyyntipisteet ovat Sylvään koululla sekä koulun piha-alueen suuressa teltassa. Ohjelmaakin on päiville järjestetty – avajaispuheen piti Panu Rajala ja jo torstaina järjestettiin Kiehtova Kirjakortteli-kävelykierros.

Lisäksi Marian kirkossa esitettiin Puut ovat rukouksia-konserttiteos. Muutakin mukavaa ohjelmaa päiviin on sisällytetty.

Kirjapäivät jatkuvat vielä lauantaina 29.6. klo 10-17. Tänä vuonna näytteilleasettajia on kaikkiaan 70.

Erkki Jokisella on myytävänä oikeita aarteita. Kädessä oleva kirja on jesuiittaluostarista löydetty teologinen teos, jossa on teksti sekä latinaksi että kreikaksi. Mies esittelee myös päivien vanhimman kirjan – se on vuodelta 1474. Ihmeen hyväkuntoisen aarteen hintalappu oli 14 000 euroa. Näen myös vanhimman Suomessa painetun Raamatun 1680-luvun alusta. ”Tässä harvinaisuudessa on myös Cezeliuksen kuolinsaarna”, paljastaa Jokinen. 
Uljas Euro ja Taina Norha – poika ja äiti – ovat tyytyväisiä siihen, että ihmisiä on hyvin liikkeellä. ”Välillä on ryysis, ja välillä hiljaisempaa – silloin yleensä, kun on jotain ohjelmaa menossa.” Heillä on myynnissä taide- ja runokirjoja, ruoka- ja käsityökirjoja sekä romaaneja. ”Aikalailla kaikenlaista.” Erkki Jokinen on Taina Norhan isä ja Uljas Euron pappa. Heillä on antikvariaatti Turussa. ”Kiinteää toimipistettä ei ole, mutta kierrämme tapahtumissa ja toimimme netissä.” Pappa on ylpeä siitä, että Uljaskin on opetellut latinaa.
Kirjojen ystäviä uppoutuneina kirjoihin.
Kirjapäivillä on paljon nähtävää.
Sää on helteisen kuuma.

Jätä kommentti