Karkun perheryhmäkodissa nuoret oppivat arjen taitoja

Nuori. Kuva: Pixabay.

Sastamalan Karkussa Pihlajalinna on avannut perheryhmäkodin turvapaikan saaneille nuorille. Paikkoja on seitsemälle asukkaalle.

Yksin maahan saapuvilla nuorilla on usein taustallaan vaikeita ja traumaattisia kokemuksia. Syystä tai toisesta he ovat tulleet ilman huoltajaa, minkä vuoksi he tarvitsevat erityistä suojaa ja turvaa. Perheryhmäkodissa nuoret asuvat, kunnes ovat täysi-ikäisiä tai heidän huoltajansa saapuvat maahan.

”Nuorille tarjotaan apua arkeen ja tukea mahdollisten vaikeiden kokemusten käsittelyyn. Suomeen kotoutumisen edistäminen on perheryhmäkotitoimintamme ydintehtävä, johon ammattilaisemme tarjoavat työkaluja nuorten arjessa”, kertoo Pihlajalinnan sosiaalihuollon palveluiden liiketoimintajohtaja Maarit Lehtonen.

Yhtiöllä oli aiemmin Karkussa vastaanottokeskus. Suuri osa sen työntekijöistä siirtyi perheryhmäkodin työntekijöiksi.

Perheryhmäkodin tavoite on tarjota asukkailleen kodinomainen ympäristö ja selkeät rutiinit. Asiantuntijat ovat merkittäviä tukijoita esimerkiksi nuorten saattamisessa työelämään johtavalle opintopolulle.

Karkun perheryhmäkodin johtajana toimii Anne Lehtonen. Hänen mukaansa kotoutumisen edistämisessä tärkeää on uuden kielen opettelu. ”Mutta se tarkoittaa lisäksi ihan tavallisia muita asioita ja tapoja. Harjoitellaan käymään kaupassa, käyttämään pankkikorttia, tekemään ruokaa, lajittelemaan roskat”, Anne Lehtonen listaa. ”Me tutustumme nuorten kanssa yhdessä suomalaiseen kulttuuriin ja perheisiin, autamme heitä löytämään harrastuksia ja uusia ystäviä. Nämä ovat kaikki taitoja, joita suomalaisetkin nuoret harjoittelevat siirtyessään asumaan omilleen”, hän jatkaa. Tulokkaiden kohdalla erona on, että he ovat vieraassa maassa ilman oman lähipiirin tukea.

Karkun perheryhmäkodin toiminta käynnistyi heinäkuun alussa. Pihlajalinna tuottaa palvelun Pirkanmaan hyvinvointialueelle.

Lue myös:

Sastamalaan avataan ilman huoltajaa maahan tulleille lapsille ja nuorille perheryhmäkoti

Jätä kommentti