Terveisiä eduskunnasta: ”Itärajan tilanne on otettava vakavasti”, kirjoittaa kansanedustaja Miko Bergbom (ps)

Hallitus on jättänyt eduskunnalle esityksen väliaikaista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Mistä siis on kysymys?

Kuten viime vuonna saimme huomata, Venäjä siirsi nopeasti ihmisiä Suomen rajoille. Nämä ihmiset eivät ilmestyneet sinne vahingossa tai sattumalta, vaan siksi, että Venäjä niin tahtoi. Hallitus ryhtyi nopeasti päättäväisiin toimiin ja sulki koko itärajan, mutta entä jos se ei riitä?

Tähän on uudella esityksellä varauduttu ja sitä on eduskunnassa huolella käsitelty. Kolumnia kirjoittaessa en vielä tiedä lopputulemaa, uskallan vain toivoa, että eduskunta sen hyväksyy. Miksi?

Itsenäisellä valtiolla on oikeus turvata omat rajansa. Itsenäinen valtio ei voi alistua vieraan vallan vaikuttamisyrityksen alle, jossa se pyrkii välineellistämään ihmisiä oman hybridisodankäynnin välineeksi. Tällaiseen on oltava tehokkaat työkalut, joilla voidaan viheltää peli poikki nopeasti. Käytännössä siis estää turvapaikanhaku rajatulla alueella, kun kyse on erittäin poikkeuksellista tilanteesta.

Kriitikot sanovat, että turvapaikkaa pitää saada aina hakea, eikä tällaista lakia voi säätää. Se, mitä kriitikot eivät sano, on se, että kuinka paljon Suomen pitää voida ottaa vastaan? 100, 1000, 10 000, 100 000? Missä menee raja?

Kuinka paljon Suomen pitää heidän mielestään alistua mahdollisen vihamielisen valtion toimille?

Kriitikot sanovat myös, että tällaisella lailla murennetaan oikeusvaltiota. En osta väitettä. Pohdin vain ääneen ja nyt kirjoittaessa: millainen on oikeusvaltio, joka ei kykene suojaamaan omaa maataan vihamielisen maan hyökkäyksiltä?

Ajattelen niin, että Suomen päättäjien tehtävä on viime kädessä huolehtia Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta. En koe siis olevani oikeusvaltion vastustaja, vaan oikeusvaltion puolustaja.

Hieman samaa on pohtinut myös entinen korkeamman oikeuden presidentti ja nykyinen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomari Pauliine Koskelo, jonka puheenvuoroa Iltalehti oli referoinut seuraavasti:

”Minusta ei esimerkiksi ole perusteltua leimata oikeusvaltion vastustajiksi sellaisia ihmisiä, joiden mieltä vaivaa kysymys näissä oloissa siitä, että kuinka voi olla mahdollista, että vieras valtio, vihamielinen valtio, saisi mielensä mukaan syöttää meidän ulkorajan yli keitä tahansa, paperittomia, tunnistamattomia ihmisiä, kuinka paljon tahansa, Koskelo sanoo. ”

Kuten aiemmin kirjoitin, en vielä tiedä, miten lain kanssa eduskuntakäsittelyssä käy. Perussuomalaisille lain saaminen voimaan on tärkeää ja niin myös toivoakseni enemmistölle eduskunnassa. Toisaalta kyselytutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista myös katsoo lain säätämiselle olevan tarvetta.

Se antaa vahvan tahtotilan myös päätöksentekijöille.

Jätä kommentti