Vuosisatojen perinteet, lasipuhaltajien ketju jatkunut 1600-luvulta saakka – ”En päässyt kohtaloa pakoon”

Tuulikki Tähtivaara-Torstensson ja Janne Torstensson seuraavat poikansa Antin työskentelyä. Antti on toiminut myös alan opettajana. ”Lasinpuhaltajana pystyn työllistämään itseni.”

Lasistudio Jan Torstensson Oy on ollut toiminnassa täydet kaksikymmentä vuotta.
Aluksi lasinpuhaltamo toimi vanhan kivinavetan tiloissa Sastamalassa Jaaran kylässä, kunnes uudet tilat valmistuivat entiseen huoltoasemakiinteistöön Tampere-Poritien kupeeseen – kivenheiton päähän Kiikoisten ABC:sta.

Yritys syntyi intohimosta alaan.
Torstenssonien suvussa voisi sulan lasin kuvitella virtaavan suonissa, sillä jo Janne Torstenssonin esi-isät puhalsivat lasia.

”Tämä lasinpuhaltajien ketju on alkanut jo 1600-luvun alusta. Ja se jatkuu yhä, sillä poikamme Antti on nimittäin myös lasinpuhaltaja”, Janne Torstensson mainitsee.

”Tämä on aika harvinainen ammatti, Suomessa meitä lasinpuhaltajia on semmoiset kolme kourallista”, hän hymyilee.

”Me alamme olla yrityksenä alalla vanhimpia. Iittala on ainoa suuri, joka on Suomessa edelleen toiminnassa, ja jolla on pitkä historia. Pienempiä toimijoita on tullut ja mennyt.”

Lasipallo valittiin vuoden käsityötuotteeksi vuonna 2022. Muitakin palkintoja Janne ja Tuulikki ovat vuosien varrella urallaan saaneet.

Janne Torstensson löysi aikoinaan rinnalleen puolison, joka jakoi saman intohimon.
Tuulikki Tähtivaara-Torstensson on alasta yhtä innoissaan. Tuulikki ja Janne kouluttautuivat Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, ja perustivat yhteisen yrityksen.

”Minä en ollut pienenä kiinnostunut lasinpuhaltamisesta yhtään”, paljastaa heidän poikansa Antti Torstensson, joka nyt on mukana yrityksen toiminnassa.

Kolmetoistavuotiaana Antti kokeili lasinpuhaltamista, mutta kiinnostus ei silloin vielä syttynyt, ja hän lähti opiskelemaan aivan muuta alaa Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Lasinpuhallus alkoi kiinnostaa häntä vasta myöhemmin.

”Tulin kesätöihin Lasistudiolle, ja silloin kipinä tähän syttyi, ja heti syksyllä lähdin opiskelemaan samaan kouluun, jossa vanhempanikin olivat opiskelleet. En päässyt kohtaloa pakoon, ja nyt en osaisi kuvitellakaan tekeväni mitään muuta”, Antti kertoo.

”Halusin oppia tekemään tätä kunnolla. Jäin koukkuun – ehkä juuri sen takia, kun tämä on niin hitsin vaikeaa.”

Taitavissa käsissä lasista syntyy vaikka herkullisen näköisiä omenoita.

Lasistudio on halunnut tarjota mahdollisuutta kokeilla lasin parissa työskentelyä kenelle tahansa asiasta kiinnostuneelle.

Erilaiset kurssit ovat olleet hyvin suosittuja.

”Pidämme lasikursseja yhteistyössä Sastamalan opiston kanssa, 6-8 lukukaudessa”, kertoo Tuulikki.
Kursseille tullaan ympäri Suomen. Niiden suuri suosio johtuu siitä, että niitä ei amatööreille juuri missään muualla järjestetä.

Lasistudion toiminta perustuu kierrätysmateriaalin hyödyntämiseen.

”Kun aloitimme, teimme perinteisesti puhaltamalla. Sittemmin keskityimme käytettyihin pulloihin ja kierrätyslasiin. Antin myötä sulan lasin puhaltaminen on jälleen lisääntynyt”, taustoittaa Tuulikki.

Uusiolasista valmistetaan käyttö- ja koriste-esineitä.

Tämä veikeä Jurumi-niminen muurahaiskarhu on Antin vaimon Emmi Torstenssonin käsialaa.

Materiaalina käytetyt pullot tarjoavat jo lähtökohtaisesti hyvää, valmista muotoa lisätyöstettäväksi.

Kierrätyslasimurska on toinen materiaali, jota he käyttävät.

Oman alan mestarillisesta työstä on vuosien varrella tullut myös tunnustusta erilaisten palkintojen muodossa

”Vuonna 2020 Suomen Käsityöyrittäjät valitsi meidät vuoden käsityöyritykseksi ja vuonna 2022 lasipallo valittiin vuoden käsityötuotteeksi”, sanoo Tuulikki.

Lasistudio on palkittu myös Inno Suomi Satakunta-palkinnolla vuonna 2009.

Lasipalloista saa niin monta eri värivariaatiota, että vain mielikuvitus on rajana.

Torstenssonit kiertävät paljon messuja ja erilaisia käsityöalan tapahtumia, joiden kautta tuotteille on tullut näkyvyyttä ja tunnettuutta.

”Nuorempana olin tuppisuu, ja siirryin kadun toiselle puolelle, jos joku tuli vastaan. Nykyään tykkään jutella ihmisten kanssa”, tunnustaa Janne.

”Viihdymme hyvin messuilla ja tapahtumissa.”

Tuulikki ja Janne ovat lähes aina yhdessä – sekä työssä että vapaa-ajalla.

”Melkein 24/7, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta”, Tuulikki toteaa.

Toimiiko sellainen yhtälö?

”No, on se aika hyvin toiminut, vietimme juuri 40-vuotishääpäivää. Omat mielipiteet on molemmilla ja riidellään toki välillä, kuten muutkin. Mutta viihdymme hirveän hyvin yhdessä.”

Lasistudion taidonnäytteitä.

Lasistudio on tullut tunnetuksi persoonallisista, korkealaatuisista käsityötuotteistaan.
Kierrätys on myös ollut yksi valtti, jota osataan nykyään arvostaa.

”Meiltä vain murto-osa tuotteista myydään tästä Lasistudiolta. Suurin osa tuotteista menee jälleenmyyjille. Asiakkaina on myös yhteisöjä ja yrityksiä”, Tuulikki linjaa.

”Suurempia sarjoja teemme esimerkiksi hotelleille ja muille isoille yrityksille”.

Lasista valmistettuja töitä menee myös taiteilijoille.

” Taiteilijat tilaavat meiltä teoksiinsa lasikoristeita, tai suunnittelevat vaikkapa jonkun juomalasimallin, ja me toteutamme sen valmistuksen”, Janne selvittää.

Tuulikilla ja Jannella on Antin lisäksi myös tytär, Anna. Hän on perheestä ainoa, joka työskentelee ihan toisella alalla.

Suloisia, uteliaita lasipupuja.

Jätä kommentti