Nyt kelpaa pulikoida – Palokunnanrannan kunnostamiseen kului Vampulan VPK:lta satoja työtunteja

Hiekkaranta ja laituri houkuttelevat pulahtamaan Loimijokeen.

Alkukesä ei ole ollut kovin suotuisa rannalla lekottelun kannalta, mutta Palokunnanrannalla Huittisten Vampulassa on riittänyt mukavasti kävijöitä. Syykin on selvä, Vampulan VPK:n vastikään kunnostamalla uimapaikalla ovat puitteet viimeisenpäälle kunnossa.

Vampulan VPK:n puheenjohtaja Eero Tammi ei ole vielä saanut kirjanpitoaan kuntoon, mutta uskaltaa heittämälläkin sanoa, että rannalla on kevään ja alkukesän aikana tehty talkoita satoja tunteja.

Vampulan VPK osti Loimijokeen rajoittuvan tontin Huittisten kaupungilta viime vuonna, kun kaupunki oli tehnyt päätöksen lopettaa paikalla sijaitsevan Rutavan uimapaikan ylläpidon.

”Asiat ovat edenneet varsin nopeasti. Se, että kaupunki päätti luopua rannasta ja myydä sen meille, taisi olla lopulta kaikkien kannalta paras mahdollinen ratkaisu”, Tammi pohtii.

Paljon perehtymistä etukäteen

Vampulan VPK:n osalta kunnostuspuuhat rannalla alkoivat jo aikaisin keväällä. Tammen mukaan suunnittelutöitä tehtiin paljon ennen kuin näkyvät hommat paikalla alkoivat.

”Moneen asiaan piti perehtyä ja jo oikeastaan talven aikana aloimme selvittää, mitä lainsäädäntö tällaiselta paikalta vaatii. Työmäärä ei suoranaisesti yllättänyt, mutta vastaan tuli paljon sellaisia asioita, mitä pitää huomioida”, Tammi kertaa.

Ennen kuin ranta kesäkuun 15. päivänä saatiin virallisesti avattua, oli esimerkiksi turvallisuusopasteiden oltava kunnossa ja uimapaikan pohja sukeltajan tarkastama.

”Jatkossa pohja pitää tarkistaa joka kevät ja vedenlaatu tutkia virallisesti vähintään kolmesti kesän aikana”, Tammi kertoo.

Alkuviikon epävakaa sää lienee karkottanut innokkaimman uimarit Vampulan Rutavan kunnostetulta uimarannalta.

Varsinainen kunnostustyö alkoi puuston raivauksella, ja ranta siistittiin jo kevättalvella. Samalla tontin alkupäähän saatiin pieni parkkialue, mikä helpottaa alueella kulkemista ja pysäköintiä.

Uimapaikalle rakennettiin grillipaikka sekä pukukopin ja vessan sisältävä huoltorakennus.

”Teimme alueelle hiekkarannan, josta on mukavampi mennä uimaan”, Tammi sanoo.

Pieniä maanrakennustöitä on tehty myös nurmikkoalueita ja kulkuväyliä muotoilemalla. Rannassa ollut vanha laituri sai uuden maalipinnan.

Kunnostustyö on ollut suuri urakka Vampulan VPK:lle, Tammi laskeskelee, että projektiin on osallistunut yhteensä kymmenkunta aktiivista talkoolaista.

Hankkeen rahoitusta on helpottanut Joutsenten reitin myöntämä avustus, joka kattaa 45 prosenttia hankkeen kustannuksista, joskin ELY-keskuksen lopullinen päätös avustuksesta on vielä tulematta. Taloudellista tukea on saatu myös Säästöpankkisäätiön avustuksesta.

”Ilman avustuksia tämä olisi ollut mahdottoman suuri paukku pienelle yhdistykselle. Tulevaisuudessakin ylläpitokustannuksia tulee vuosittain kertymään jonkin verran esimerkiksi vesinäytteiden tutkimisesta”, Tammi tietää.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Tulevaisuuden haaveena Vampulan VPK:lla on rakentaa paikalle pieni saunamökki, jota se pystyisi sekä hyödyntämään omassa toiminnassaan että mahdollisesti vuokraamaan ulkopuolisille.

”Oikeastaan tämä on ollut meille sellainen kaksi kärpästä yhdellä iskulla -mahdollisuus, sillä olemme jo pidempään etsineet sopivaa paikkaa VPK:n omille vapaa-ajantiloille. Nyt samaan saumaan onnistui myös yleisen uimarannan kunnostus”, Tammi iloitsee.

Jätä kommentti