Röntgenkuvat ja ultraäänitutkimukset historiaan – Huittislaisille kuvantamisen palveluja jatkossa Eurasta ja Harjavallasta

Röntgenkuvien ottaminen Huittisissa loppui jo viime vuoden marraskuussa laiteen rikkoutumisen seurauksena. Kesäkuussa toimialajohtaja teki päätöksen, ettei toiminta tule jatkumaan enää ollenkaan. Kuvituskuva Pixabay.

Huittisissa ei ole tänä vuonna otettu yhtään röntgenkuvaa, eikä niitä tulla ottamaan enää tulevaisuudessakaan.

Aluevaltuusto linjasi joulukuisessa kokouksessaan hyvinvointialueen palveluverkosta. Yhtenä kohtana suunnitelmassa oli Huittisten kuvantamisen sulkeminen. Huittisissa käytössä ollut röntgenlaite oli mennyt rikki vähän aiemmin.

Toimialajohtaja Pia Lahtinen kertoo, että Huittisten kuvantaminen puhutti jo palveluverkkosuunnitelman käsittelyssä ja puhuttaa edelleen.

Lahtinen, jonka toimialaan kuvantaminen kuuluu, teki lopullisen viranhaltijapäätöksen kuvantamisen päättymisestä kesäkuun 19. päivä.

”Päätös tarkoittaa, että sekä röntgen- että ultraäänitutkimukset loppuvat Huittisissa. Vapautuvaan tilaan on suunniteltu siirrettävän muuta, tällä hetkellä vuokratiloissa olevaa toimintaa”, Lahtinen kertoo.

Päätöksestä on tehty kaksi oikaisuvaatimusta, joten asia menee aluehallituksen käsittelyyn.

Hyvinvointialueella käynnissä tiukka säästökuri

Päätös noudattaa aluevaltuustossa joulukuussa 2023 hyväksyttyä hyvinvointialueen palveluverkkosuunnitelmaa, jonka mukaan vuoden 2024 aikana Huittisten kuvantamisen toiminnot siirtyvät Harjavaltaan ja Säkylän kuvantaminen Euraan.

Lahtinen kertoo, että palveluverkkosuunnitelman taustaksi oli selvitelty kuvausmääriä yksikkötasolla.

”Lisäksi suunnitelmaan vaikutti osaltaan olemassa olevien laitteiden käyttöikä, muun muassa Huittisissa laite oli käyttöikänsä päässä.”

Hyvinvointialueen talous on pahasti pakkasella ja käynnissä on tiukka säästökuri. Myös palveluverkkosuunnitelman tarkoituksena on osaltaan auttaa hyvinvointialuetta vastaamaan säästötarpeisiin alijäämän kattamiseksi.

”Kuten muitakin palveluita, myös kuvantamisen palveluita on suunnitelman mukaisesti tarkoitus keskittää siten, että uusien laitteiden investoinnit pidetään mahdollisimman pieninä, mutta kuitenkin samalla yritetään pitää kuntalaisten etäisyydet palveluihin kohtuullisena koko alueella” Lahtinen perustelee.

Huittisissa kuvantaminen päättyi odotettua aiemmin, sillä röntgenlaite rikkoutui marraskuun lopulla.
”Tästä syystä kuvantaminen loppui tilapäisesti jo palveluverkkosuunnitelman aikataulua nopeammin”, Lahtinen toteaa.

Toimialajohtajan mukaan Huittisten röntgenin toimintaa hankaloitti myös työtekijän rekrytoinnin hankaluus.

”Röntgenhoitajan pitkäaikaiseen sijaisuuteen ei saatu tekijää ja röntgenhoitaja siirrettiin Huittisiin toisesta yksiköstä, mikä omalta osaltaan aiheutti haasteita kyseisen yksikön toimintaan.”

Uuden laitteen hinta 250 000 – 300 000 euroa

Siihen, paljonko kuvantamisen palveluita olisi Huittisissa pitänyt käyttää, jotta toiminta olisi kaupungissa säilynyt, Lahtinen ei osaa vastata. Toimialajohtajan mukaan suoraa numerolukua on vaikea antaa.

”Periaate on, että laitteiden tulisi olla aktiivisessa käytössä vähintään koko virka-ajan.”

Uuden laitteen hankintakustannus perusnatiivikuvantamisen osalta olisi ollut noin 250 000-300 000 euroa.

”Mikä olisi ollut pois jostain muualta palveluistamme”, Lahtinen muistuttaa.

Tämän vuoden ajan huittislaiset ovat käyttäneet pääosin joko Euran tai Harjavallan kuvantamisen palveluja. Samat toimipisteet palvelevat huittislaisia myös jatkossa.

”Asiakkaan niin halutessa, myös muiden toimipisteteiden käyttö on mahdollista”, Lahtinen neuvoo.